Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lena Hallengren avfärdar kritik om ändrad coronamening

Socialministern under en pressträff om fortsatta restriktioner.
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch (KD).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M).
Foto: OLLE SPORRONG

Att en central och för regeringen känslig formulering om den svenska coronastrategin i det tysta ändrades på regeringens webbplats förra veckan har väckt många frågor – och krav från oppositionen att regeringen ger svar på hur det gick till. 

Men det kravet avfärdas nu av socialminister Lena Hallengren (S).

– De vill ha svar på väldigt mycket, säger hon till Expressen.

Men M-ledaren Ulf Kristersson dömer helt ut regeringens svar, och kräver korten på bordet.

– Det verkar helt osannolikt att någon av misstag skulle gå in och ändra i en av regeringens mest centrala formuleringar, säger han. 

Frågan om regeringen och Folkhälsomyndigheten valde en strategi som tillät en smittspridning på en viss nivå i Sverige förföljer ansvariga ministrar och statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Frågan är ytterst känslig eftersom Coronakommissionen redan pekat ut den stora smittspridningen i landet som huvudförklaring till de höga svenska dödstalen i äldreomsorgen.

När Lena Hallengren nyligen pressades i en utfrågning i SVT om detta avfärdade hon frågan mycket bestämt.

– Vi har ingen strategi, vi har inte haft någon strategi och vi kommer inte att ha en strategi som säger vi tycker att det är okej med viss smittspridning. Vi ska pressa ner smittspridningen så mycket som det bara går, sa hon. 

Mening raderades i det tysta

Även Anders Tegnell har avfärdat att man låtit viss smittspridning ske, trots att han i tidigare uttalanden, bland annat i DN i mars förra året, talat om vikten av en ”lugn och försiktig spridning” för att inte överbelasta sjukvården.

Därför fick det stor uppmärksamhet då journalisten Emanuel Karlsten på måndagen avslöjade att en mening som handlar om just detta i det tysta raderats på regeringens webbplats, något Expressen rapporterade om på måndagen. 

I en artikel på regeringen.se med titeln ”Strategi med anledning av det nya coronaviruset” från den 7 april förra året har det fram till någon gång i slutet av förra veckan gått att läsa:

”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska takten på smittspridningen, det vill säga att platta till kurvan så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt.”

Men, som Emanuel Karlsten kunde avslöja, så ströks plötsligt delar av detta någon gång i slutet av förra veckan, utan att det kommenterades någonstans. 

Det som blev kvar var:

”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska smittspridningen i samhället.”

Regeringens webbplats 26 januari 2021.
Foto: Skärmdump/regeringen.se
Regeringens webbplats 1 februari, där man ser att sista stycket skrivit som. Senare den 1 februari har man dock återigen ändrat tillbaka, så det ser ut som på den föregående bilden.
Foto: Skärmdump/regeringen.se

Ebba Busch: ”Regeringen måste svara”

Efter att det hela uppmärksammats har regeringskansliet förklarat att det var ett misstag och formuleringen har ändrats tillbaka. 

– I samband med arbetet med en annan text uppdaterades av misstag texten på regeringen.se av en medarbetare på kommunikationsavdelningen, sa Cajsa Holm, pressekreterare vid regeringskansliet i en kommentar.

Från oppositionen kom ändå krav på att man från regeringen grundligt skulle gå till botten med vad som hänt.

– Att en bärande mening som beskriver regeringens strategi aktivt tas bort från regeringens officiella webbplats samtidigt som regeringen kritiseras allt mer är anmärkningsvärt. Vad är det egentligen som hänt? Vad är egentligen regeringens strategi? Detta måste regeringen svara på och klargöra, sa KD-ledaren Ebba Busch i en kommentar på måndagen.

Lena Hallengren: ”Saknas proportioner”

På tisdagen frågade Expressen Lena Hallengren, som deltagit i en debatt i riksdagen, hur hon ser på den borttagna meningen och kravet på att det utreds. 

– Jag har verkligen ingen inblick eller kunskap om det. Hur många meningar och artiklar och intervjuer och tal vi skrivit, det kan ni gärna få räkna ut och så tar ni fram en mening av dem, säger Lena Hallengren.

Men det är inte vilken mening som helst? 

– Jag har ingen inblick i det. 

Men har ni utrett hur det gick till? 

– Utrett? Jag har i alla fall inte utrett någonting. 

Har du någon vetskap om hur det gått till?

– Nej, det vet jag inte heller. Jag trodde du skulle fråga vem och det har jag absolut ingen kunskap om. 

Kan du förstå att det väcker frågor eftersom det inte är vilken mening som helst. Det är ju en central del i kritiken från oppositionen?

– Ja och nej. Det är klart att skruvar man upp det väldigt mycket och sätter det i ett sådant sammanhang så förstår jag det, men jag tycker inte egentligen att det finns någon anledning. Vi har inte ändrat någon strategi och vi har inte ändrat i någon typ av dokument eller liknande, utan av någon anledning har någon mening ändrats. Jag kan inget mer om det. Men jag tycker det saknas proportioner. Det är mitt svar.  

Ni kommer inte utreda detta vidare?

– Utreda?

Hur det kunde ske? Oppositionen kräver svar om detta?

– Ja, de vill ha svar på väldigt mycket. 

Det kommer inte utredas?

– Du har så stora ord. Någon har ändrat något och jag vet inte varför. 

Kristersson: ”Inte en trovärdig förklaring”

Moderatledaren Ulf Kristersson nöjer sig inte med Lena Hallengrens svar, och dömer ut förklaringen som getts om att meningen bara raderades av misstag . 

– Det är inte en trovärdig förklaring. Det verkar helt osannolikt att någon av misstag skulle gå in och ändra i en av regeringens mest centrala formuleringar, utan att det ansvariga statsrådet har en aning om det. Så går det inte till på ett departement. Jag har själv jobbat på socialdepartementet, så fungerar det inte, säger Kristersson till Expressen.

Vad tänker du om hur detta gått till?

– Jag har ingen aning om det. Hennes svar är bara arroganta tycker jag. Det rimliga är att man nu reder ut detta. Exakt vem har ändrat, exakt varför och på vems instruktion. 

Om det visar sig att detta inte skett av misstag, utan att någon bett personen att göra det. Vad kan det få för konsekvenser i så fall?

– Det finns inte några skäl i att spekulera i det nu. Jag vet ju absolut ingenting om detta eftersom det bara är socialdepartementet och socialministern som rimligen kan svara på hur det här gått till. Bättre än att jag spekulerar är att de berättar. Lägg korten på bordet. 


Fem nya vaccin på gång: Det vet vi

Mer än en miljard doser beställda till EU.

Matti Sällberg: ”Därför ska man vara orolig för nya brittiska mutationen” 

Professor om att ytterligare en ny variant av den brittiska mutationen nu uppstått.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.