Skådespelerskan Lena Endre tog emot Expressens ­teaterpris. Foto: Anna-Karin NilssonSkådespelerskan Lena Endre tog emot Expressens ­teaterpris. Foto: Anna-Karin Nilsson
Skådespelerskan Lena Endre tog emot Expressens ­teaterpris. Foto: Anna-Karin Nilsson
"Det finns en lockelse i skvaller ja! Människor vill veta saker om andra människor. Men det är det vi har konsten till", säger Lena Endre."Det finns en lockelse i skvaller ja! Människor vill veta saker om andra människor. Men det är det vi har konsten till", säger Lena Endre.
"Det finns en lockelse i skvaller ja! Människor vill veta saker om andra människor. Men det är det vi har konsten till", säger Lena Endre.

Lena Endre får priset En bit av Georgs hatt

Publicerad

Lena Endre får En bit av Georgs hatt 2015.

Skådespelerskan Lena Endre tog emot Expressens ­teaterpris.

– Jag vill inte att publiken ska veta varenda millimeter av slit, ångest, drömmar och mardrömmar som det här hantverket innebär. När de tittar på en föreställning ska de tänka att gud vad lätt det där ser ut utan att vara medvetna om alla våra överväganden.

Men det finns en lockelse i att titta in bakom kulisserna.

– Det finns en lockelse i skvaller ja! Människor vill veta saker om andra människor. Men det är det vi har konsten till. Det är därför vi går på teater, för att försöka få reda på hur vi ska leva våra liv.

Stukade söner på besök

I "Och ge oss skuggorna" spelar Endre Carlotta, Eugene ONeills tredje och sista fru, samt sekreterare och redaktör.

I det här dramat, fritt baserat på ONeills familj, kommer två stukade och missbrukande söner på besök på pappans 61-årsdag. Författaren har inte kunnat skriva på flera år. Pengarna tryter. Stämningen är minst sagt spänd.

"Fick en chock alltså"

–  Lars Norén känner igen sig i författaren ONeill, och i barnen, hans pappa var alkoholist. Norén är vår stora dramatiker i dag, det finns ingen som kan mäta sig med honom.

– Min första och starkaste teaterupplevelse var när jag såg hans Underjordens leende på Unga Klara 1982. Jag fick en chock alltså. Jag satt och grät flera gånger.

Kulturredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag