Lena Ek (C) kandiderar till EU-parlamentet. Foto: Alexander Von Sydow/Scanpix
Lena Ek (C) kandiderar till EU-parlamentet. Foto: Alexander Von Sydow/Scanpix

Lena Ek: Fy bubblan för ett europeiskt FBI

Publicerad
Lena Ek: Hej!

smv: Om jag röstar på dig, vad kommer jag vinna på det i min vardag
Lena Ek: Du får en representant som du kan lita på. Tydlig. Tuff. Som jobbar för det öppna toleranta, trygga, gröna och företagsamma Europa.

Milla: Hej, vilken åsikt har du om GMO-mat/genmodifierade grödor? Vi är många som inte vill att det blir som i USA där Monsanto stämmer bönder som inte vill använda deras grödor, pga att det sprids med vinden och börjar växa även på närliggande fält.
Lena Ek: Jag tycker inte heller om GMO! Vi ska ha en väldigt tydlig försiktighetsprincip rörande sådana grödor. Detta sättet att lägga mattor av patent som Microsoft och Monsanto håller på med är lika illa oavsett om det gäller grödor eller mjukvarupatent.

Simon: Varför ska vi änns vara med i EU? Jag ser inte några som helst fördelar med detta men du kanske kan ändra min uppfattning.
Lena Ek: Hej Simon! 27 länder som hjälps åt är bättre än 27 länder som bråkar! Gränsöverskridande miljöföroreningar eller gränsöverskridande finansskandaler kan vi inte klara ut själva heller! Hälften av medlemsländer är gamla diktaturer så låt oss hjälpas ¨t att f¨utvecklingen åt rätt håll i fortsättningen också! Hälsn Lena

Anna: Tycker du att Turkiet ska med i EU?
Lena Ek: Utvidgningen är EUs bästa säkerhetspolitiska verktyg! Det är fantastiskt att dragningskraften fortfarande är så stark att länder är villiga att reformera sina ekonomiska och politiska system i grunden för att få komma med. För Turkiets kurder eller religiösa minoriteter eller kvinnor är medlemsförhandlingarna räddningen. Jag sitter själv v ordf i införhandlingsdelegationen för Kroatien och vet vilket grundligt abrete det är och jag ser deras längtan till det fria Europa!

Daniel: Har läst någonstans att Centern vill införa en miljödomstol. Varför och vilket mandat vill ni att den ska ha? Antar att den ska ha hand om gränsöverskridande miljöbrott.
Lena Ek: Japp! När det gäller brott mot konkurrensrätten finns ett system för att komma år karteller och bötfälla dem tufft. Vi tycker att miljöbrotten är värre! Därför ska vi kunna tackla de svåra gränsöverskridande miljöbrotten lika tufft!

Lollo: Vad tycker du om ett europeiskt FBI?
Lena Ek: Fy bubblan! CIA-flygningarna visar väl att det inte är bra med andra länders poliser på vårt territorium! Stadigt polissamarbete och samarbete mellan åklagare och utlämningar av brottsmisstänkta är bra. MEN svensk polis på svenskt territorium är vad vi tycker. Punkt.

Anders: Vad är skillnaden mellan fp och c? Ni sitter ju i samma eu-grupp.
Lena Ek: Lika stor skillnad som mellan mig och Olle Schmidt elelr Marit Paulsen. Vi är gröna social-liberaler!

Oskar: Hur stort ska EU bli? Hur många stater ska med och i vilken takt tycker du det ska gå? Räcker det inte snart?
Lena Ek: EU kan bli större men nog inte hur stort som helst. Dra gränser på land tror jag inte på, tänk hur omöjligt folk trodde det var att muren skulle falla... Viktgast är värdegrunden, dvs att ha en öppen marknadsekonomi, mänskliga rättigheter och demokrati.

Nils: Du pratar om att EU ska bil, Samlare men Vassare. Vad menar du då ? Jag måste ge beröm till Centerpartiet som har kvinnor på 1:a, 3:e,4:e platsen på sin lista
Lena Ek: Eu ska ta de stora gränsöverskridande frågorna och bli mycket bättre på det. Byråkrati, detaljer och nationella frågor ska man låta bli. Typiskt som EUY inte ska hålla på med är arbetsmarknadspolitik, socialförsäkringar, kultur, skola och jakt. Det är frågor där familj, kommun, region elelr Stockholm är bättre! Mycket bättre!

Mattias Anderss: Det här med Obamakampanjer man snackar om med nätet och sånt. Är det nåt du använder?
Lena Ek: Jag har faktiskt varit i Washington och träffat hans folk som ska förhandla klimat i Köpenhamn i december. Spännande... Jag tror alla partier ändrar sitt sätt att kampanja och det är väl verkligen på tiden! Själv tycker jag inte om att stå ensam på torget med en megafon och trumpeta ut det enda sanna budskapet... Jag tror mer på dialog och kontakt och lyssna. Det märks att de som mailat mig under åren nu kommer tillbaka med mera frågor. Denna chat är väl nätkontakt av tredje graden också.. Gillar inte twitter men använder min blogg rätt mycket. Jag skulle inte klara mitt uppdrag utan att kunna arbeta uppkopplad heller.

Pelle S: Vad är skillnaden mellan C:s miljöpolitik och MP:s? Varför ska jag välja centerpartiet?
Lena Ek: Vi iCentern tror mer på människors engagemang och vill hellre ha morötter och systemförändringar än förbud och byråkrati. Det finns inget starkare än en marknad med konsumenter som styr mot en miljömässig inriktning! Kolla svensk miljöpolitik formad av (S) och (MP) -sopspioner för privatpersoner, tillstånd från länsstyrelsen för att få köra lysrör och förg-slattar till tippen, och beslutstider för industrin i Koncessionsnämnden för miljöskydd som tar 10-12 år! Nej, att vara miljövänlig ska vara enklast, billigast och roligast!

Nina: Hur ställer du dig HBT frågor
Lena Ek: Hej! Område som jag jobbat med längem var en av de första i riksdagens HBT-grupp. Finns mycket att göra även i Europa...

Camilla S: vad är din viktigaste fråga att kämpa för då i parlamentet om du kommer in?
Lena Ek: Vi ska lösa finans och jobbkris och klimatkris med samma åtgärder! De nya jobben kommer med grön teknik och tjänster och där har vi högern resp vänstern emot oss.

Jonny Svensson: Hur kan ni skatta den fria rörligheten högre, än löneskyddet/tryggheten i de svenska kollektivavtalen? Du har ju själv sagt så! Kommer du att arbeta för att rasera den svenska modellen när du är i Bryssel?
Lena Ek: Den svenska modellen är viktig och jag försöker alltid skydda den! Men nya jobb kommer från grön teknik och från tjänstesektorn. De som kommer hit och arbetar ska ha bra lön, social trygghet och en god arbetsmiljö! Men tänk andra hållet, de som vi vill ska jobba i exporttjänster? NCC; Skansk eller Ericsson?! När de åker till Polen ska de gå på polska avtal elelr svenska? Vi måste faktiskt hitta en modell som fungerar åt båda håll! Sossarna snackar bara om dem som kommer hit. men om vi varit lika bra som Danmark på tjänster förra året hade vi tjänat 77 miljarder mer! Det borde vi alla tänka i dessa tider av arbetslöshet...

moderator: Nu är chatten slut. Vi tackar Lena Ek.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag