I söndagskvällens avsnitt av Agenda sågar Michael Tärnfalk, universitetslektor och forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet, den svenska socialtjänsten som oförmögen att jobba förebyggande mot ungdomar för att minska det dödliga gängvåldet.
Han säger att myndigheten borde göra ”allt” annorlunda.
– Socialtjänsten är nyckeln till att komma i kontakt med de här ungdomarna. Socialtjänsten är den myndighet som sitter på de resurserna, framför allt när det rör ungdomar som är under 15 år. Där finns det ingen annan i samhället som har möjlighet att gripa in när det gäller de här ungdomarna.
Han menar att vågen av grovt gängvåld – med 33 skjutningsmord hittills i år – bara satt ljuset på ett problem som funnits länge inom socialtjänsten.
– Socialtjänsten som organisation är fullständigt felorganiserad, egentligen. Det är ett new public management-system som inte har bäring på den verklighet som vi nu ser. Det här är egentligen något som har funnits under lång tid men skjutningarna och det eskalerande allvarliga våldet sätter fingret på de brister som har funnits.
Kritiken mot utbildningen
Programledare Jon Nilsson frågar vad som behöver förändras med socialtjänsten.
– För det första behöver man socialsekreterare som är kompetenta, som kan arbeta med de här sakerna. På socionomprogrammen så är det mer viktigt att socionomer lär sig intersektionalitet och genus än att de lär sig sådant som har med ungdomsvåld att göra, säger Michael Tärnfalk, vars inriktning är brottsliga och utagerande barn och unga.
– Unga lagöverträdare har nästan ingen plats på något socionomprogram i Sverige, skulle jag vilja säga. Det är liksom inte hippt. Det är inte synd om de här ”barnen” och de är lite besvärliga att ha att göra med, eftersom det inte går att bara tycka synd om dem.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson efterlyste en vässad socialtjänst och förändrad socionomutbildning i en text på DN Debatt den 29 maj.
”Att jobba med barn och unga som dragits in i kriminalitet är i dag en stor del av socialtjänstens arbete. Trots det är normbrytande beteende, kriminalitet och dödligt våld ett nästan obefintligt inslag i socionomutbildningen. På vissa högskolor kan det i bästa fall väljas som en kortare kurs”, skrev han tillsammans med partikollegan Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholms stad.