Jaco Nel väljer att berätta om den oväntade infektionen. Foto: MANCHESTER EVENING NEWS MANCHESTER EVENING NEWSJaco Nel väljer att berätta om den oväntade infektionen. Foto: MANCHESTER EVENING NEWS MANCHESTER EVENING NEWS
Jaco Nel väljer att berätta om den oväntade infektionen. Foto: MANCHESTER EVENING NEWS MANCHESTER EVENING NEWS
Jaco Nel innan infektionen. Foto: MEN MEDIA / MEN MEDIAJaco Nel innan infektionen. Foto: MEN MEDIA / MEN MEDIA
Jaco Nel innan infektionen. Foto: MEN MEDIA / MEN MEDIA

Lekte med sin hund – två veckor senare var Jaco, 52, vanställd

Publicerad

Han lekte med sin hund som han alltid brukade göra.

Men det slutade i en katastrof som kostade honom flera kroppsdelar – och gjorde honom vanställd för alla framtid.

När 52-årige Jaco Nel från Storbritannien lekte med sin hund upptäckte han ett litet sår på ena handen men tänkte att det inte är något att oroa sig för.

Men två veckor senare visade det sig att Jaco Nel drabbats av såväl vävnadsdöd som blodförgiftning – och en infektion som slutade med att han förlorade flera fingrar, båda benen samt var tvungen att genomgå en stor operation i ansiktet.

Infektionen uppstod i samband med att 52-åringens hund råkade skrapa upp ett sår på husses hand – och bakterierna i hundens saliv höll på att kosta Jaco Nel livet.

– Det var min hund, vi hade lekt runt lite och han kom åt min hand. Det var väldigt litet. Jag tvättade rent och glömde sedan bort det. Det blev aldrig någon lokal infektion eller så, berättar Jaco Nel för lokaltidningen Manchester Evening News.

Jaco Nels hund.Foto: MEN MEDIA

"Frös och skakade"

Det var först två veckor senare som Jaco Nel kände sig sjuk i vad som liknade influensa. Han ställde in alla jobbmöten och åkte hem för att vila.

– Jag frös och skakade av frossa. Hela kroppen smärtade. Jag trodde att det var influensa och åkte hem till sängen. Jag skickade ett meddelande till min partner och sa att jag hade fått influensa, berättar han.

Redan dagen efter eskalerade det.

 

LÄS ÄVEN: Sofies insats räddade hunden i buren – se den otroliga förvandlingen 

 

Jaco Nel kände sig väldigt sjuk och trädde in i ett förvirringstillstånd. Så pass att han ens kunde ringa till jobbet och säga att han inte kommer. Och det var då som 50-åringens sekreterare blev orolig.

– När min partner Michael kom hem från jobbet kunde jag inte ens stå upp, mina händer fungerade inte som de ska och jag har problem att prata, säger Jaco Nel till lokaltidningen Manchester Evening News.

Då ringde Jaco Nels partner till 112, och 52-åringen kördes till akuten.

Jaco Nel innan incidenten.Foto: MEN MEDIA

 

Benen blev svarta

Läkarna upptäckte utslag på Jaco Nels kropp och man förstod då att han drabbats av blodförgiftning

Jaco Nel hamnade i septisk chock och vanligtvis innebär det 20 procents chans till överlevnad.

52-åringens njurar slutade att fungera och hans ben blev svarta i samband med att kallbrand uppstod.

– Jag låg där på sjukhuset och tittade på mina svarta, kallbrandsdrabbade ben och fingrar. När jag tittade ner visste jag att jag skulle förlora kroppsdelarna. Jag kunde se att vävnaden var död. Läkarna försökte tona ner det men jag förstod hur illa det var.

Jaco Nel efter alla operationer.Foto: MEN MEDIA

"Jag är vanställd"

Fyra månader senare stod det klart att Jaco Nel förlorat båda sina ben nedanför knäskålen, förlorat alla fingrar på höger hand och en på vänster hand, samt var tvungen att få rekonstruktiv kirurgi, återställningskirurgi, i ansiktet. En kirurgi som syftar till att återställa förlorade eller skadade kroppsdelar eller vävnader.

Tack vare en benprotes kan Jaco Nel i dag gå igen  och leva som vanligt, utan hjälp.

Ärren och spåren i ansiktet är stora, vilket har varit svårt att acceptera för Jaco Nel.

– Jag är väldigt motvillig angående att gå ut, för jag är väldigt självmedveten, säger han till Manchester Evening News.

– Det har skadat mitt självförtroende. Den svåraste delen att acceptera var att jag nu är vanställd och att det inte finns något som jag kan göra åt saken, förklarar Jaco Nel.

Jaco Nel försöker acceptera sitt nya utseende.Foto: MEN MEDIA

Avlivade hunden

Att det var hundens saliv och bakterier som orsakade infektionen är fastställt av läkare.

Efter incidenten valde paret att avliva sin kära hund.

– Det var väldigt sorgligt men vi var oroliga att hunden skulle infektera någon annan. Tänk om han skulle infektera ett barn? säger Jaco Nel till Manchester Evening News.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag