Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lejon för syns skull i väntan på polisbesked

Nu placerar Stockholms stad nya betonglejon i korsningen Drottninggatan/Kungsgatan – trots att de inte kan, eller syftar till att stoppa en framrusande lastbil. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Polisen säger i nuläget nej till kraftigare hinder. Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS POLARIS IMAGES

Nu placerar Stockholms stad nya betonglejon i korsningen Drottninggatan/Kungsgatan – trots att de inte kan, eller syftar till att stoppa en framrusande lastbil.

– Vi gör det vi kan i trygghetsskapande åtgärder inom ramen för vårt ansvarsområde i avvaktan på en annan bedömning från polisen, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör.

Men polisen säger i nuläget nej till kraftigare hinder.

Sedan lastbilsattacken längs Drottninggatan i fredags har uppmärksamhet riktas kring de betonglejon, så kallade betongsuggor, som finns placerade på Drottninggatan där den korsas av andra gator.

Frågor har ställts varför de 890 kilo tunga skulpturerna inte hindrade lastbilen att köra in.

Men enligt Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör för Stockholms stad, var det heller aldrig syftet med lejonen.

Syftet är att hindra otillåten trafik och att en personbil inte ska kunna ta sig förbi utan att det blir skador på fordonet.

– Det är för att hålla borta oönskad trafik, säger han.

Nya lejon på Drottninggatan

Under söndagskvällen placerade Stockholms stad ut ett stort antal nya lejon för att blockera öppningen vid Drottninggatan/Kungsgatan.

Men det är för syns skull - i väntan på besked från polisen.

Stadsdirektören berättar att Stockholms stad har kraftigare hinder att sätta upp, till exempel för att avvärja en terrorattack men att dessa bara används när det kommer en begäran från polisen.

– Eftersom saker rubbats ur sitt läge så försöker vi få till så mycket trygghetsskapande åtgärder som vi bara kan. Men de hindrar inte terrorangrepp de heller. Vi gör det vi kan i trygghetsskapande åtgärder inom ramen för vårt ansvarsområde i avvaktan på en annan bedömning från polisen, säger Jurdell.

Foto: NOELLA JOHANSSON/TT

Inga kraftigare hinder

Men enligt Anders Jönsson, poliskommissarie i region Stockholm är det i nuläget inte aktuellt med några kraftigare hinder.

– Den diskussionen finns i nuläget. Men den är inte prioriterad eftersom det då blir en oerhörd mängd platser. Frågan är om det är rationellt att göra det. Då letar den presumtive terroristen upp nästa ställe som inte har agerat. I nuläget har vi inga sådana anmodningar till Stockholms stad.

Konstnären bakom lejonen, Anders Årfelt, säger att de inte var gjorda för att förankras i marken utan i stället placeras på klossar som ska underlätta förflyttning.

– De var inte gjorda som hinder för en sådan här galning, utan för att markera och hindra någon från att köra in, för det blir ju skador på vilket fordon man än kör på dem med, säger han.

– Jag känner ingen skuld, men det var synd att betonglejonen inte räckte till.