Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lejla, 17: Stopp, skjut inte

Anders Breivik i rätten i Oslo. Framför honom har en docka ställts upp som man ska demonstrera med när offren ska gås igenom.Foto: Ntb Scanpix

"Stopp, skjut inte", bad Lejla Selaci, 17. Kort därpå sköt Anders Behring Breivik henne i huvudet.

Det brast för målsägarbiträdet Thomas Benestad när han berättade om flickan.

- Hon var känd för att stå upp för rättvisa, solidaritet och demokrati, sa han enligt Dagbladet.no.

Anhöriga har beskrivit den här dagen liksom kommande fem, som de svåraste. För i dag började genomgången av obduktionsrapporterna. Med hjälp av en docka visade rättsläkaren Torleiv Ole Rognum hur skotten träffade, vilket skott som var dödande och var offrens kroppar hittades.

Många grät högt i sal 250 när deras anhöriga visades upp på storbildsskärmarna.

Ett av de första offren vid kafébyggnaden var 30-årige Snorre Haller, AUF-medlem och fackföreningsaktiv. Han hade hållit föredrag på Utöya men stannade kvar eftersom hans flickvän Renate Tårnes, 22, var med på lägret. Hon såg pojkvännen skjutas till döds och sprang och gömde sig på toaletten i kafébyggnaden. Medan Breivik mördade hennes vänner utanför ringde hon desperat till polisen. Samtalen spelades upp i rättssalen i dag och många grät när de lyssnade.

Visade inga känslor

Lejla Selaci, 17, hann att prata direkt till massmördaren innan han sköt henne i huvudet. "Stopp, skjut inte", ska hon ha sagt enligt Thomas Benestad, som inte kunde hålla tillbaka gråten.

- Hon var en fin tjej som var älskad av alla. Hon spred skratt och glädje omkring sig varje dag. Hennes favoritcitat var: "Du ska vara mot andra som du vill att andra ska vara mot dig", berättade han.

Anders Behring Breivik följde intresserat med i genomgången, men visade inga känslor under hela dagen.

Polismannen Trond Berntsen, 51, var Breiviks första offer. På bilden som visades upp ler han och håller armarna runt sina två, små barn.

- Du var världens bästa pappa, ville ett av barnen säga genom familjens biståndsadvokat Berit Borgen.

"Många saknar henne"

Hanne Anette Balch Fjalestad, 43, blev det fjärde offret. Hon hade ställt upp som frivillig ungdomsledare under sommarlägret och var den som ställde sig mellan Breivik och ungdomarna framför caféhuset. Hon sköts med tre skott.

- Hon var en varm och omsorgsfull person som ville alla väl. Det är många som saknar henne, säger Inger Marie Stöen och tillägger att Anettes barn var hennes allt.

När rätten bröt för dagen hade nio av de 69 offren från Utöya hunnit tas upp. Rättegången fortsätter på måndag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.