Leile, 34, har barn och make i Sverige – utvisas

Leile har bildat familj i Sverige – nu ska hon utvisas.
Foto: Privat
– Det är omöjligt för mig att lämna min dotter, säger Leile.
Foto: Privat

Leile de Souza Holmström gifte sig med Morgan Holmström 2015.

För tre månader sedan föddes parets dotter Evelyn i Sverige.

Nu riskerar Leile att utvisas från landet – utan sin dotter.

– Det är omöjligt för mig att lämna henne, säger Leile.

Enligt migrationsdomstolen beror avslaget på att Leile befann sig i Sverige när ärendet avgjordes.

Leile de Souza träffade Morgan Holmström för tio år sedan i Brasilien, Leiles hemland. Sedan dess har de inte velat tillbringa en enda dag ifrån varandra och har försökt hitta lösningar för att kunna leva ihop.

2015 gifte de sig. Året därpå ansökte Leile de Souza Holmström om uppehållstillstånd i Sverige. Framtiden tillsammans såg ljus ut – fram till alla hjärtans dag i fjol, när paret fick ett brev från Migrationsverket.

Avslag.

– Vi har hamnat i en väldigt komplicerad situation, säger Leile.

Födde barn i Sverige – utvisas

Morgan hade inte kunnat visa att hans inkomst från egenföretagandet var tillräckligt för att försörja honom och frun, enligt myndighetens beslut.

Eftersom makarna var överens om att Migrationsverkets beslut tyder på okunskap om egenföretagares villkor överklagade de beslutet till migrationsdomstolen.

Trots det avslås Leiles ansökan eftersom hon under processens gång rest till Sverige med turistvisum för att föda dottern Evelyn, som blev en del av familjen för tre månader sedan.

– Det är svårt. Vi har startat en familj, vi har ett barn. Det får mig att bli upprörd. Det är omöjligt för mig att lämna min dotter här, säger Leile.

Nu ska familjen splittras och framtiden är oviss.
Foto: Privat

Under processens gång ändrade myndigheten sin uppfattning om Morgans inkomst.

”Numera får det anses visat att försörjningskravet i vart fall för närvarande är uppfyllt”, står det i beslutet från domstolen.

”Låter oss inte vara en familj”

Hade Leile inte rest in i Sverige hade paret förmodligen fått ett annat beslut, enligt domen. ”Uppehållstillstånd på grund av anknytning skulle ha beviljats om prövningen gjorts före inresa i Sverige”, lyder beslutet.

– Mitt hjärta skulle krossas om vår familj måste splittras. Evelyn behöver båda sina föräldrar. Det är inte bra att tvinga oss vara ifrån varandra under en lång period.

Beslutet från Migrationsverket och migrationsdomstolen upprör Leile.
Foto: Privat

Enligt Leile hade de aldrig hamnat i den här situationen om Migrationsverket från början förstått att det inte fanns några problem med parets ekonomi.

– De låter oss inte vara en familj. Det är viktigt för oss och särskilt för barnet att vara tillsammans. Varför tänker de inte på vårt barn?

Morgan upplever att företagare behandlas annorlunda än anställda.

– Sverige har skrivit på barnkonventionen men myndigheterna följer den inte, säger han.

I beslutet skriver migrationsdomstolen att det framgår att barnets pappa kan ta hand om barnet och att det inte är oskäligt att utvisa Leile, trots att det skulle innebära ”praktiska svårigheter samt fördröja återvändandet till Sverige”.

– Nu ska Leile behöva lämna landet, sin dotter och sin man och påbörja en ny ansökan medan dottern kommer få växa upp utan sin mamma, säger Morgan.

Migrationsverket: Saknades förutsättningar

Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket, understryker att ärendet ligger i för avgörande i migrationsdomstolen – som ska pröva rätten till uppehållstillstånd.

När Migrationsverket bedömde försörjningskravet saknades förutsättningar att besluta att kravet var uppfyllt, förklarar hon i ett mejl till Expressen. 

Måhlén bekräftar att uppfattningen ändrades när kompletterande underlag skickades in.

”I oktober inkom sådana underlag som Migrationsverket genom yttrande till domstolen samma månad bedömde utgöra tillräckliga underlag för att visa att försörjningskravet är uppfyllt för närvarande”, skriver hon.

Migrationsverket väljer att inte kommentera hur turerna i bedömningen kring försörjningskravet nu har påverkat familjens situation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.