Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leijonborg stöttar Sabuni – efter hårda lobbykritiken

Partiledarens försvar mot anklagelserna – avfärdar att L skulle styras av lobbyister
Lars Leijonborg, tidigare partiledare för L, stöttar Sabuni.Foto: OLLE SPORRONG
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.Foto: ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Lobbyister har haft stort inflytande i framtagningen av L-ledaren Nyamko Sabunis flaggprojekt elektrifieringskommissionen, visar SvD:s granskning.

Men nu slår tidigare partiledaren Lars Leijonborg ifrån sig kritiken och säger att det inte stämmer. 

När Nyamko Sabuni var nybakad partiledare presenterade hon i Almedalen förra året ett krav på en elektrifieringskommission gällande godstransporter. 

Den har kommit att bli ett flaggskepp bland partiledarens frågor, och har nu kommit ända in i januariavtalets 73-punktsprogram. 

Enligt en granskning i SvD var det täta relationer med lobbyister inom transportbranschen som formade kravet på kommissionen. Tidningens Annie Reuterskiöld spårade, med hjälp av omkring 20 källor med insyn i partiet och branschen, förslaget till Scania och en PR-byrå som grundats av en tidigare partisekreterare i Liberalerna. 

Lejonborg om diskussionen

Men enligt tidigare partiledaren Lars Leijonborg var det inte alls så det gick till. På Facebook skriver han att han var med i diskussionerna kring vad Nyamko Sabuni skulle kunna presentera i Almedalen och att hon sagt att hon ville ha ”något på klimatområdet med teknikoptimistisk grundton som knöt an till hennes sex år i näringslivet”.

Tillsammans började de komma in på transportsektorn, menar Leijonborg – utan någon inblandning från varken Scania eller PR-byrån. 

”Förslaget vi diskuterade handlade alltså inte, som det framstår i SvD-artiklarna, om något som berörde ett specifikt bolag utan om en mekanism för problemlösning för ett företagskluster”, påstår tidigare partiledaren.

Det var först efter diskussionen som Sabuni tog in röster från näringslivet genom en rapport, menar Leijonborg.

https://www.facebook.com/533493859/posts/10157819236073860/?d=n

Kritiserar anonyma källorna

Leijonborg skriver vidare att han är kritisk till de anonyma källorna som framträder i granskningen:

”Det är så uppenbart att de som kräver anonymitet ofta har en egen agenda, som långt ifrån alltid är att sanningen ska komma fram. Det gäller särskilt organisationer eller företag som befinner sig i turbulenta tider, i Liberalernas fall just gått igenom en strid om partiledarposten.”

Nyamko Sabuni var själv med i SVT:s ”Morgonstudion” på måndagen, där hon slog ifrån sig kritiken om lobbyisters makt i partiet och menade att det var problematiskt med anonyma källor: 

– Lögner ska nu tillåtas definiera vem jag är som person och vem jag är som partiledare, jag kommer inte tillåta det, sa hon då.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.