Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leijonborg blir kvar i regeringen

Lars Leijonborg ska lämna över utbildningsminsterposten till Jan Björklund, erfar Sveriges Radios Ekoredaktion. I stället blir Leijonborg högskole- och forskningsminister.
Foto: Olle Sporrong
Det har varit oklart om avgående folkpartiledaren Lars Leijonborg kommer att stanna kvar i regeringen, men nu har han bestämt sig. Han sitter kvar som minister, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.
Leijonborg har informerat partikollegan Jan Björklund och statsminister Fredrik Reinfeldt har godkänt beslutet.
Men Leijonborg får backa en smula. Den blivande folkpartiledaren Jan Björklund tar över som chef för utbildningsdepartementet och tar över Leijonborgs titel som utbildningsminister.

Blir forskningsminister

Leijonborg får i stället bli högskole- och forskningsminister. Han behåller ansvaret för den högre utbildningen och forskningen medan Jan Björklund får ansvar för förskolan, grundskolan och gymnasiet.
Förändringarna träder i kraft efter folkpartiets landsmöte den 6-9 september då Jan Björklund med största sannolikhet väljs till ny partiledare.

Bekräftar

Den kommande folkpartiledaren Jan Björklund och den nuvarande Lars Leijonborg bekräftar i ett pressmeddelande att de och statsminister Reinfeldt är överens om vilka förändringar som ska ske i regeringen om folkpartiets landsmöte som väntat väljer Björklund till ny partiledare.
"Om folkpartiets landsmöte den 7 september följer valberedningens förslag till ny partiledare kommer Jan Björklund att utses till utbildningsminister och departementschef. Lars Leijonborg blir högskole- och forskningsminister i departementet. Jan Björklund kommer därmed att behålla det direkta ansvaret för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning", skriver de båda folkpartiministrarnas pressekreterare i ett gemensamt pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.