Leif skickades hem
- och fick en stroke

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Leif Persson.
Foto: Kjell Jansson/Dalarnas Tidningar

Leif, 75, blev hemskickad från Falu lasarett utan att kunna gå själv.

Två dagar senare återvände han i ambulans. Då konstaterades det att han hade fått en stroke.

– Jag var förbannad och ledsen. De skickade hem mig utan någonting, säger han.

Leif Persson från Falun fick under jul- och nyårshelgen ont i benen. Den 2 januari ramlade han ihop. Han kände sig hängig och trodde att han hade drabbats av en kraftig förkylning. Efter att ha trillat även dagen därpå valde Leif att ringa 112.

– Den fjärde januari åkte jag upp. Läkaren gjorde några tester och bestämde sig för att hålla kvar mig över natten för observation, säger han.

Läste ur fel journal

Men på morgonen kom en ny läkare. Enligt Leif började han med att läsa ur fel journal och upprepade sedan samma undersökning som Leif gjort dagen innan.

– Det kändes inte bra. Och mitt under undersökningen blev vi avbrutna. Han sa att han skulle komma tillbaka om fem minuter men han kom inte tillbaka, säger Leif.

Efter nästan en timme frågade Leif en sköterska om var läkaren hade tagit vägen. Hon återvände med beskedet att läkaren tyckte att Leif kunde åka hem.

– Jag var ilsk, ledsen och fundersam men lyckades ta mig ner till taxin med min frus hjälp. Redan samma dag trillade jag igen, säger han.

Kröp 15 meter

Leif blev sämre och sämre. Han ramlade i badrummet och kunde inte resa sig.

– Jag kröp på rygg i 15 meter in till sovrummet, säger han.

På måndagen, två dagar efter att han blivit hemskickad, återvände han i ambulans. Den här gången kunde man konstatera att han drabbats av en stroke.

– Jag tror att många i sjukvården är överarbetade och att det behövs mer resurser. Alla kan göra misstag men i sjukvården får det inte hända sådana här saker, säger Leif som just kommit hem från en rehabklinik där han, som han säger, fått mycket bra behandling.

Hoppas på lex Maria

Leif Persson vill nu gå vidare med ärendet och hoppas på att det görs en lex Maria-anmälan. Han vill även ha en förklaring från sjukhuset över hur detta kunde hända.

– Jag har försökt komma i kontakt med patientombudsmannen och jag vill ha ett erkännande och en förklaring på något sätt. Jag är fortfarande bitter över att jag skickades hem i det tillståndet, säger han.

Ann-Sofie Enlund är verksamhetschef på medicinska kliniken på Falu lasarett. Hon kan inte kommentera det specifika fallet men säger till Expressen.se att det finns flera sätt för Leif att komma i kontakt med vården.

– Patienten kan vända sig direkt till vårdgivaren, till behandlande läkare eller till kliniken. Patienten kan även gå via patientnämnden eller via ett enskilt klagomål till Socialstyrelsen, säger Ann-Sofie Enlund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.