Leif Silbersky: Lambertz bör avgå

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Göran Lambertz bör avgå, tycker advokat Leif Silbersky.

Justitierådet Göran Lambertz bör ta konsekvensen av sitt agerande och avgå.

Det anser advokaten Leif Silbersky.

– Han har nu demonstrerat att han gett sig in helt galet i debatten, säger han till Expressen.se.

Expressen publicerar i dag en rad mejl som Göran Lambertz har skickat och fått till sin mejlbox på högsta domstolen. Mejlen visar hur han fått stor hjälp och uppmuntran av Christer von der Kwast, Claes Borgström, Seppo Penttinen och Gubb Jan Stigson inför publiceringen av debattartikeln i DN den 20 augusti. 

Inlägget var en reaktion på Hannes Råstams bok "Fallet Quick: Att skapa en seriemördare". Lambertz tog där upp fem omständigheter som var "svåra att förklara för den som tror att allt var påhittat"

"Ännu större eftertryck"

Leif Silbersky som är delägare i samma advokatbyrå som Thomas Olsson, Sture Bergwalls advokat, har tidigare sagt att Lambertz ger uttryck för "intellektuell härdsmälta". 

– Jag vidhåller det jag sa i debatten med honom, att det var en intellektuell härdsmälta. Jag påstår detta med ännu större eftertryck nu, säger han.

"Otroligt olämpligt"

Den 14 augusti skrev Lambertz till Penttinen och van der Kwast att han under natten läst ut Hannes Råstams bok "Fallet Quick: Att skapa en seriemördare" och är "lite missmodig".  

Christer van der Kwast försökte peppa honom:

  "Det är tråkigt om du tappar sugen. Det skulle behövas en sansad röst i mediabruset. Jag - och säkert också Seppo - svarar gärna på dina frågor om du tror att det för saken framåt."  

   Det är otroligt olämpligt av en före detta justitiekansler och en domare i högsta domstolen att gå ut och påstå att han i objektivitetens namn har pantsatt sin egen ära på att de uppgifter han lämnar är korrekta. Och så får han dem från en sida som har all anledning att lämna uppgifter som gynnar en själv, säger Leif Silbersky. 

"Visat en omdömeslöshet"

Advokaten tycker att Göran Lambertz nu bör ta konsekvensen av sitt agerande. 

– Han själv bör - för det är en intelligent karl i sig själv som har gjort vissa omdömeslösa saker - ta konsekvensen av sitt agerande. Med den här mejlkorrespondensen tycker jag att han har visat en omdömeslöshet som gör att man bör ifrågasätta hans lämplighet som domare.

 Tycker du att han bör avgå? 

– Jag tycker att han ska avgå men det avgör han själv. Han har nu demonstrerat att han gett sig in helt galet i debatten. Nu när ni har lyckats klarlägga den här korrespondensen så har vi som varit kritiska mot honom fått bevis på att vi har rätt och han har fel.

Kriminolog: kan sitta kvar

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, tycker att Göran Lambertz agerande är "ytterst tveksamt", men berömmer honom samtidigt för att han vågar gå mot strömmen.

– Det ska han ha en eloge för. Men det är tveksamt att han gör det i egenskap av justitieråd och i egenskap av tidigare justitiekansler. 

Tvärtemot Silbersky tycker Sarnecki att Lambertz kan sitta kvar som domare i högsta domstolen. 

– Det är svårt att försvara hans agerande utifrån hans ställning, men jag tror att vi kanske ändå bör ha så högt i tak i vårt samhälle att vi får acceptera den sortens människor. Även om det finns mycket tveksamheter i det han gör.

Anne Ramberg, ordförande för Advokatsamfundet vill inte svara på frågan om Lambertz kan sitta kvar som justitieråd. 

– Det jag kan säga är att det framstår som mycket olyckligt. Han skulle granska de här personerna och i ljuset av det är det klart att inte framstår som lämpligt. 

Mårten Schultz, som är professor i civilrätt, anser inte att Lambertz bör avgå. Han skriver så här i sin blogg:

" Hans agerande här, vad man än tycker om det, är inte ett utflöde ur hans gärning som justitieråd. Även justitieråd har rätt att yttra sig. Att domare deltar i diskussioner är något som allmänt sett borde uppmuntras."

"Lambertz riskerar heller inte att jäva ut sig från några fall genom sitt agerande. Han var jävig redan innan efter att ha utövat tillsyn över Quick-utredningarna i sin dåvarande roll som JK."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.