Leif GW:s tvivel på Akilovs berättelse

Polisprofessor Leif GW Persson.
Foto: OLLE SPORRONG
Terroråtalade Rakhmat Akilov.
Foto: Polisen
Förödelsen efter att lastbilen kraschat in i Åhléns.
Foto: Polisen

Terroråtalade Rakhmat Akilov berättar i polisförhör hur han försökte undvika att köra på barn och om hur han planerade att spränga sig själv, enligt polisens förundersökning.

Men polisprofessorn  Leif GW Persson tvivlar på trovärdigheten i Akilovs berättelse.

– Det finns ingen anledning att tillmäta honom hög trovärdighet, säger han i SVT:s "Veckans brott"

Fem människor dog under Rakhmat Akilovs vansinnesfärd nedför Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.

Under tisdagen har åtalet mot honom kommit: Rakhmat Akilov åtalas för terrorbrott, försök till terrorbrott och framkallande av fara för annan.

I SVT:s "Veckans brott", som sänds under tisdagen klockan 21.00, kommenterar professor Leif GW Persson åtalet. 

– Jag tror inte man ska ta hans uppgifter så detaljerat. Dels befinner han sig i en situation som inte är idealisk för objektiva iakttagelser. Han är mitt uppe i något där han själv är huvudperson. Det finns ingen anledning att tillmäta honom hög trovärdighet, säger han.


LÄS MER: Akilovs egna ord om dådet på Drottninggatan 


Leif GW: Bomben bekräftar hans nivå 

I förhör säger Rakhmat Akilov att han inte ville att "så många barn" skulle vara på Drottninggatan. Han uppger att han försökte svänga bort från en liten pojke och därför krockade med ett betonglejon och körde in i Åhléns. 

Enligt Leif GW Persson är det här en del som får honom att tvivla på Rakhmat Akilovs trovärdighet – att Rakhmat Akilov inte ville köra på barn stämmer inte.

En av de fem personerna som dödades i dådet var 11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund.

Den terrormisstänkte Rakhmat Akilov berättar i polisförhör att han planerade att spränga sig efter attacken eller att han skulle bli skjuten till döds av polis. Men bomben fungerade inte och han greps i stället timmar efter dådet i Märsta. 

– Bomben är ju icke-fungerande från start och det bekräftar nivån han befinner sig på. Det är nästan omöjligt att få en sådan anordning att explodera. Men den börjar ju brinna naturligtvis, han hade ju gasol och liknande i. Det lyckas han med, men dör gör han ju inte, säger Leif GW Persson i "Veckans Brott".

Åklagare yrkar på livstids fängelse 

I stället flyr Rakhmat Akilov ut från lastbilen, ner i tunnelbanan. Han hann med ett Arlanda Express-tåg till flygplatsen. Därifrån tog han buss till Märsta, där han senare greps klockan 19.55. Vad Rakhmat Akilov gör timmarna från att han kommit till Märsta tills dess att han grips har inte helt kunnat klarläggas – något som har oroat Leif GW Persson. 

– Det var ett antal timmar där som man inte var riktigt klar över, så de har han fått fylla i själv. Men det finns ingenting att ta på som jävar den berättelsen. Sammanfattningsvis kan man säga att han har drivit omkring, och sen att han suttit i grubblerier över det han har gjort, säger han i "Veckans Brott". 

Vice chefsåklagare Hans Ihrman yrkar på att Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse, följt av utvisning ur Sverige. Under måndagen sa Leif GW Persson till Expressen att Rakhmat Akilov kommer att dömas till livstids fängelse. 

– Akilov har nu oreserverat erkänt ett terroristbrott. Påföljden då är livstids fängelse, och där kommer han att bli sittande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.