Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW:s sågning av Alice Bah Kuhnke

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Leif GW Persson i den nya skräddarsydda rökrock som han fick av sin hustru i 70-årspresent. Tavlan i bakgrunden visar 15 ansikten av GW. I samband med sin födelsedag fick han även en löpsedel från Expressen som en hälsning.
Foto: Simon Hastegård
"Det oroar mig att SD har de siffror nu som jag skriver om i min bok, 18,7 procent", säger Leif GW Persson till Expressens Malin Roos.
Foto: Simon Hastegård

■ Nej, Leif GW Persson semestrar inte på någon grekisk ö i sommar, vilket ni väl redan har räknat ut.
■ Kriminologiprofessorn ser fram emot barnbarnets konfirmation, sitt eget förestående sjuttioårskalas och inte minst, att ge ut sin första roman med en kvinnlig huvudkaraktär.
■ Det var inte bara en Lisa för själen att skriva.

– Jag fick ställa om för att det skulle bli trovärdigt, jag tänker ju inte som en kvinna.

I nya boken åker kulturminister Alice Bah Kuhnke på en känga - och GW håller inte igen i omdömet här heller.

Lika bra ta tjuren vid hornen.

När Leif GW Persson i söndags skrev om Greklands ekonomiska kris hävdade han att landets byråkrati "till stora delar befolkas av mutkolvar och vanliga latmaskar", blev det inte bara Expressens mest delade text, Parthenon höll på att blåsa till stendamm.

När vi ses dagen efter över en hämt-sushi på Leif GW Perssons terrass med utsikt nästan till Drottningholms slott, är han mer brydd över att hans armbandsur (Rolex, "men jag har köpt den för egna pengar") verkar ha stannat, än någon mediestorm.

– Men ja, det har varit mycket, medger han. En förskräckande majoritet tycker som jag. Sen är det en och annan VPK-riksdagsman som tycker att jag ska hålla käften, men det är väl inte så konstigt. Och det lämnar mig iskall.

– Jag tycker så som jag skriver.

Med tanke på att du har sagt att "Karl-Gerhard var beredd på ett livslångt lidande för en applåd på första parkett" och att du är likadan, så undrar man ju om du snarare njuter av uppståndelsen?

– Njuter och njuter, men jag är inte rädd för att säga ifrån. Då och då får jag skratten på min sida, men jag spottar hellre uppåt än nedåt. Det tror jag att folk vet vid det här laget.

– Gott med sushi förresten, mycket bättre än sån där souvlaki, det är jag inte förtjust i.

Leif GW Perssons nya bok.

I din nya bok "Bombmakaren och hans kvinna" som släpps i slutet av månaden är huvudpersonen en kvinna. Hur resonerade du?

– När du blir som en höna som värper ett ägg per år såsom många genreförfattare är, så krävs det att du varierar dig. Personteckning är viktig för mig. Jag har delvis haft min dotter Julia som förebild, hon är doktor i political science vid Merton college i Oxford och en av mycket få kvinnor i styrelsen för Merton under 800 år. Ytterst begåvad.

– Hon tänker på samma sätt som Lisa Mattei.

Romanens Lisa Mattei väljer jobbet framför sitt barn medan maken Johan drar lasset med hem och familj. Är detta ett slag för feminismen eller vill du visa "Ha, titta, kvinnor är inte bättre de"?

– Njae, dålig är hon inte, hon har ju ett samvete. Men hon är en av landets mäktigaste poliser och då blir det mer än 60 timmar per vecka. Kvinnliga poliser jobbar i en väldigt grabbig värld, många av dem låter värre än grabbarna själva, så miljön är densamma. Men så har hon ju en karl som gör att det funkar.

Ja, en som kliver helt åt sidan och låter sin hälft både glänsa och dra in pengarna, visa mig gärna trädet där man plockar en sån.

– Nej, växer på träd gör de väl inte, men det är bra så många. Jag kan bara se på mina två egna svärsöner. De har ett helt annat förhållningssätt till sina barn än vad jag och min generation hade utan att för den skull göra avkall på sina karriärer. Jag har alltid betraktat mig som familjens "bread winner". Jag har skött försörjningen och då har helt säkert mycket av det andra kommit i kläm.

Lisa Mattei brottas med tanken att hon "inte har förtjänat sitt barn", har du tänkt så?

– Det har jag nog. Men inte hela tiden. Och när jag har fått dåligt samvete har jag inte varit så bra på att hantera det heller. De har ju fått allt det har pekat på och är bortskämda bortom allt förstånd. En pappa som försöker att köpa sig loss, det är inte snyggt. Men jag har alltid varit hygglig mot dem, det finns värre fäder ska du veta.

I antologin "Födda" som Bonnier gav ut för många år sedan skrev du om faderskapet och om när du adopterade en dotter, Hedda.

– Ja, det är riktigt, Hedda. Hon var bara någon månad gammal när hon kom hit, från barnhemmet i Bangkok. Hon var så liten, det minns jag väl, den minsta varelse jag har hållit i min hand. Min dåvarande fru Birgitta åkte dit och jag stod på Bromma flygplats och tog emot dem.

– Det var en mycket märkvärdig upplevelse. Varken hon eller vi vet vilka som var hennes biologiska föräldrar och hon trodde länge att jag var hennes pappa, vilket jag ju är också. Jag har aldrig gjort någon skillnad. Jag brukar snarare säga att hon är min favorit.

Favoritbarn, kan man ens ha det?

– Ja, det kan man faktiskt om man har så många som jag. Fast det går lite upp och ner och det kan variera också.

En som inte är favorit stod klart när jag intervjuade dig förra året. Då kallade du Gustav Fridolin för en "riktig liten orm", vilket du backade från dagen efter, varpå det KUNDE uppfattas som att jag hade vridit till saker. Tack för den, ädelt.

– Det var inte att backa, men det gick lite fort. Han är inte min favorit, jag tycker att MP mest ställer till problem. Och det är väl ingen slump när man ser vad som händer i min bok...

"Jag tycker att MP mest ställer till problem."

Precis. Vi ska inte spoila men så mycket kan vi berätta att det går väsentligen dåligt för en rad uppburna miljöpartister. Bortsett från kulturministern som klarar sig eftersom "hon var i Småland för att inviga en konferens för hemslöjd, hennes stora intresse i livet". Oerhörd förminskning av Alice Bah Kuhnke.

– Nej, hon har själv många gånger sagt att hemslöjd är hennes stora intresse i livet, det var för bra för att släppa. Det är säkert kul för hemslöjden men i kulturpolitiken har hon inte åstadkommit något. Det är mycket sorgesamt. Jag tror att man ska vara försiktig med att göra gamla barnprogramledare till kulturministrar, särskilt när de pratar och tänker som ett barn.

Leif GW Persson ger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) en rejäl känga.
Foto: Olle Sporrong

– Det har funnits ytterst kompetenta språkrör i Miljöpartiet tidigare, Maria Wetterstrand till exempel, en av få som kunde ta en politisk debatt mot Göran Persson. Men efter det är det jävligt tunt. Åsa Romson med sina båtfärger och minst sagt underliga historiska jämförelser, och tomten Yvonne Ruwaida som gjorde ett nummer av att hon aldrig åkte bil till riksdagen. Nej, för hon åkte taxi både dit och hem, med privatchaufför, på skattebetalarnas bekostnad.

NÅGRA REAKTIONER PÅ LEIF GW:S UTTALANDE

"Hon kommenterar inte detta nu"

Karl-Johan Bondesson, vikarierande pressekreterare för Alice Bah Kuhnke, efter att ha fått höra Leif GW Perssons omdöme.

"Klart att det är en förminskning. En infantilisering av henne. Tveksamt om han skulle ha använt samma uttryck om det hade gällt en man. I allmänhet tycker jag att Leif GW är dryg och inte särskilt rolig, men han skriver hyfsat bra böcker.

Kulturen är ett underfinansierat område där det är svårt att åstadkomma något. Jag tycker Alice Bah Kuhnke måste få sin chans. Hon har inte på något sätt varit sämre än tidigare kulturministrar."

Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor och författare

"Han ska vara försiktig med att uttala sig när han inte är insatt i Alice Bah Kuhnkes kompetens. Jag har träffat henne och talat med henne. Hon är väldigt kompetent. Det är mobbarfasoner att säga att hon pratar och tänker som ett barn. Det borde han hålla sig för god för. 

Hur talar Leif GW förresten? Jag tycker att han talar som en avdankad intelligent boxare. Han kanske inte ska kasta sten när han sitter i glashus"

Martina Montelius, författare och regissör, medarbetare på Expressen kultur

EN TUFF START FÖR MINISTERN

■ Det började med en intervju i SR:s P1 där hon i stort sett inte gav ett enda rakt svar.

"Hon saknar kulturell kärna", kommenterade Gunilla Brodrej i Expressen.

■ Sedan skrev hon en kulturartikel i Dagens Nyheter för att bemöta all kritik. DN:s kulturchef Björn Wiman skrev att artikeln var en "ansamling av floskulösa utfästelser".

■ Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand tyckte att texten påminde om "substanslös textreklam".

■ På senare tid får hon bättre betyg.

"Starkt jobbat, Alice Bah Kuhnke och Kulturdepartementet", skrev Helena Lindblad i DN nyligen om den nya statliga kulturpolitiken.

"Jävligt obehagligt"

Romanen är väldigt politisk med fokus på migrationsfrågan och inte så lite fördomsfulla poliser. Enligt Lex Knausgård, du är inte orolig för att åsikterna här i Cyklopernas land ska uppfattas som dina personliga?

– Nej, det är fiktion. Men jag tycker att mycket är knepigt. Somalierna till exempel är ett gediget misslyckande i svensk migrationspolitik, 85 procent är arbetslösa och lever på bidrag. Jämför med de somalier som kom samtidigt till Kanada, där är de 85 procent som jobbar. Det kan knappast bero på hudfärgen.

– Dessutom oroar det mig att SD har de siffror nu som jag skriver om i min bok, 18,7 procent. Det är jävligt obehagligt. Och det sitter faktiskt en representant för SD i Säpos politiska styrelse. Hon är polis i city och sysslar med familjevåld. Hon går inte att hitta i riksdag, kommun eller landsting, så är väl någon slags allmänsympatisör. Men vips, så sitter hon där.

– Är detta verkligen förenligt med den lagstiftning som Säpo ska följa om hatbrott och författningsskydd, kan man undra. Nu kommer väl frågan att ställas gissar jag.

Det dröjer ända till sidan 514 men så dyker han upp, med rökrock och hela paketet (supersalamin). Du KUNDE inte låta bli att ha med Bäckström?

– Nej, jag ville göra en Hitchcock. Bäckström är en slamdunk i den meningen att han är så jädra poppis. Liten, fet och primitiv jävel med stort underhållningsvärde.

Men i USA blev det inte dundersuccé... Hur mycket grämer det dig att Backstrom-serien blev nedlagd?

– Inte det minsta.

Kom igen.

– Nej, men det är säkert. Guillou sa faktiskt något ganska bra och det var att det aldrig skulle komma att funka eftersom amerikaner är alldeles för bigotta. De kommer att vara att tvungna att göra om figuren till oigenkännlighet, och att tona ned en gediget osympatisk jävel till en allmänt hållningslös alkis, går ju inte.

Rainn Wilson i "Backstrom". Serien blev senare nedlagd.
Foto: Fox.

– En betalkanal hade varit annat, där kan de vara hur jävla tokiga som helst, som "True detective". Det går inte om det ska sändas på nätet. Men det är fem gånger så mycket betalt.

Men är det så mycket verkligen? Liza Marklund sa i sitt sommarprat att det inte blir några rymdfärjor för rättighetspengarna "som en viss polisprofessor hävdar".

Liza Marklund hävdade att det inte "blir några rymdfärjor för rättighetspengarna" om försäljningen av "Backstrom" till USA.
Foto: Magnus Jönsson

– Rymdfärja har jag aldrig sagt, men jag vet ju vilka pengar det handlar om i mitt fall. Om det hade rullat på hade jag kunnat dra i gång en detektivbyrå, det har jag gjort en kostnadskalkyl på.

– Det är ett lite smålattjo yttrande. Hon kan rimligtvis inte veta ett pillekvitt om mitt avtal, och hennes egen serie blev väl på sin höjd en pilot?

– Hon har en bit kvar och får väl försöka igen. Hoppas det går bra, annars är det inte svårare än att hon lyfter på luren så ska jag se om jag kan hjälpa henne.

– Nu kommer rättigheterna tillbaka och det är redan andra amerikaner som hänger på låset. Dessutom ska "Den döende detektiven" bli serie i SVT i tre delar.

– Så, jag ser framtiden an med viss tillförsikt.

"Gav ett generöst erbjudande"

Stämmer det att TV4 har ryckt i dig för en motsvarighet till "Veckans brott"?

– Ja, det är riktigt, faktiskt. Och då frågade jag naturligtvis om jag kunde ta med mig Camilla (Kvartoft) och delar av redaktionen. Svaret var att de räknade med att jag skulle fixa det galant själv, men så är det inte. Utan Camilla är jag förlorad, då är jag bara en jävligt excentrisk äldre man.

Leif GW Persson hyllar Camilla Kvartoft som är programledare för "Veckans brott"."
Foto: Cornelia Nordström

– Men det var bra samtal med Fyran, de var trevliga, det var högt i tak och de kom med ett utomordentligt generöst erbjudande, en summa som skulle få både den här Ernst och Oldsberg spattiga.

Mycket mer än SVT?

– Ja, mycket mer. Men vi har gjort sex säsonger "Veckans brott" och blir hela tiden bättre och bättre. Vi ligger vi på 1,5 miljoner tittare, det är det inget annat samhällsprogram som kommer i närheten av.

Så du gick tillbaka till SVT med ditt erbjudande och pumpade upp din lön där i stället?

– Nej, jag håller inte på så. Det jag har från SVT är inte magert heller och jag är så jävla gammal nu, 70 bast, det måste också betänkas. Hade jag varit 30 hade jag sagt "Yeah, jag kommer i morgon" och "far åt helvete ni andra".

70 är ingen ålder på en trähäst. Hur firade du?

– Jag hade ingen uppvaktning alls, vilket var praktiskt för mina vänner. Men jag var på London- operan och så fick jag en magnifik skräddarsydd rökrock av min hustru.

– Men i höst ska jag ha två kalas. Jag känner så många människor nuförtiden att jag kommer att dela upp det lite.

– När jag börjar att supa igen efter mitt uppehåll har jag alltid en middag för mina kompisar. Vi är ett tjugotal, ungefär samma deltagare varje år och en rookie. Årets rookie var Henrik Schyffert.

"Det oroar mig att SD har de siffror nu som jag skriver om i min bok, 18,7 procent", säger Leif GW Persson till Expressens Malin Roos.
Foto: Simon Hastegård

Där ni alltså firar att du ska börja dricka igen. Annorlunda ändå.

– Jo, när jag tar den första "drajjan" har jag inte druckit på ett halvår och det slår som ett klubbslag. Sen festar vi tills vi svimmar, eller kravlar hem.

– Men jag är skötsam som fan i dag, håller inte alls på som jag gjorde. Jag har blivit stor, vuxen. Det blev jag när jag träffade Kim, min hustru. Och efter att jag hade en propp i skallen. Man får försöka vara rädd om det man har kvar där inne.

Gått i terapi i mer än tio år

Har du gått i terapi någon gång?

– Ja, till och från i mer än tio år. En utmärkt kvinna, psykiater. Så fort jag mår riktigt risigt är det henne jag söker upp. Då lättar jag på det inre trycket och pratar om sånt som jag inte kan prata med vanligt folk om. Hon håller alltid med mig i sak, det gillar jag, och redan då mår jag bättre.

– Och så får jag små tabletter, "blir det för illa så tar du de här".

Vad skriker i ditt huvud just nu, förutom uppretade greker?

– Just nu är det hyggligt tyst faktiskt och grekiska förstår jag inte. Men jag är i fasen där jag tänker mycket och dricker mycket, snart ska jag in och rota runt och skriva igen, då blir det värre. Men jag tager dagen som den kommer.

Vad ska du göra i sommar?

– Jag ska skissa på nästa bok och träffa mina barn och barnbarn. På lördag är det konfirmation för Elsa, morfar har köpt en fin present.

– Och så ska jag gå till badbryggan på landet för ett morgondopp, iklädd min nya rökrock.

EN TUFF START FÖR MINISTERN

■ Det började med en intervju i SR:s P1 där hon i stort sett inte gav ett enda rakt svar.

"Hon saknar kulturell kärna", kommenterade Gunilla Brodrej i Expressen.

■ Sedan skrev hon en kulturartikel i Dagens Nyheter för att bemöta all kritik. DN:s kulturchef Björn Wiman skrev att artikeln var en "ansamling av floskulösa utfästelser".

■ Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand tyckte att texten påminde om "substanslös textreklam".

■ På senare tid får hon bättre betyg.

"Starkt jobbat, Alice Bah Kuhnke och Kulturdepartementet", skrev Helena Lindblad i DN nyligen om den nya statliga kulturpolitiken.

NÅGRA REAKTIONER PÅ LEIF GW:S UTTALANDE

"Hon kommenterar inte detta nu"

Karl-Johan Bondesson, vikarierande pressekreterare för Alice Bah Kuhnke, efter att ha fått höra Leif GW Perssons omdöme.

"Klart att det är en förminskning. En infantilisering av henne. Tveksamt om han skulle ha använt samma uttryck om det hade gällt en man. I allmänhet tycker jag att Leif GW är dryg och inte särskilt rolig, men han skriver hyfsat bra böcker.

Kulturen är ett underfinansierat område där det är svårt att åstadkomma något. Jag tycker Alice Bah Kuhnke måste få sin chans. Hon har inte på något sätt varit sämre än tidigare kulturministrar."

Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor och författare

Foto: Kristoffer Wikström

"Han ska vara försiktig med att uttala sig när han inte är insatt i Alice Bah Kuhnkes kompetens. Jag har träffat henne och talat med henne. Hon är väldigt kompetent. Det är mobbarfasoner att säga att hon pratar och tänker som ett barn. Det borde han hålla sig för god för.

Hur talar Leif GW förresten? Jag tycker att han talar som en avdankad intelligent boxare. Han kanske inte ska kasta sten när han sitter i glashus"

Martina Montelius, författare och regissör, medarbetare på Expressen kultur

Foto: Jessica Segerberg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.