Linda Chen försvann 2009 och anmäldes försvunnen av sambon. Foto: / OKÄNDLinda Chen försvann 2009 och anmäldes försvunnen av sambon. Foto: / OKÄND
Linda Chen försvann 2009 och anmäldes försvunnen av sambon. Foto: / OKÄND
Sambon Mats Alm friades för mord men fälldes för brott mot griftefriden i Falu tingsrätt 2010. Foto: Tommy PedersenSambon Mats Alm friades för mord men fälldes för brott mot griftefriden i Falu tingsrätt 2010. Foto: Tommy Pedersen
Sambon Mats Alm friades för mord men fälldes för brott mot griftefriden i Falu tingsrätt 2010. Foto: Tommy Pedersen

Leif GW:s nya teori om mordet på Linda Chen

Publicerad

Mordet på Linda Chen skakade Sverige.
Nu lanserar Leif GW Persson sin teori: Linda Chen ströps till döds av sin sambo ungefär en kilometer från där hon hittades – efter att de bråkat om sitt stundande bröllop och uteblivna förberedelser.
– Det visade sig att han inte gjort ett pillekvitt åt den saken. Han har inte ens beställt mat och det skulle då kunna vara en anledning till att de ryker ihop och börjar bråka, att hon plötsligt upptäcker att det här bröllopet inte kommer att bli av, säger Leif GW i det nya programmet "GW:s mord" som
har premiär i kväll på TV4.

När Linda Chen försvann 2009 blev det en av årets största nyheter. Sambon Mats Alm, som senare dömdes för brott mot griftefriden efter att ha flyttat och gömt hennes kropp, var den som anmälde henne försvunnen och klev själv in på Dalarnas Tidningar och vädjade om hjälp. I flera lokaltidningar, liksom i Expressen och Aftonbladet berättade han om försvinnandet och han gjorde ett uppmärksammat framträdande i TV3:s "Efterlyst".

En vecka efter hennes försvinnande skulle Linda Chen stå brud i Stora kopparbergs kyrka i Falun och gifta sig med Mats Alm.

- Hon ville ha en stor fest. Och hon tyckte väl att hon fått tag i en rekorderlig man, säger Aino Johansson, som är en nära vän till familjen, nu till Expressen.

 

LÄS MER: Fallet Linda Chen förblir ett mysterium

 

"Stämmer inte med Linda"

Enligt anmälan sa sambon att hon skulle gå ut och träffa en kompis på kvällen, men att hon aldrig kom tillbaka. Det sista livstecknet från Linda Chen är ifrån tidigare den dagen när hon och Mats Alm syns på en övervakningskamera från en matbutik där de bland annat köpt pepparbiff.

Linda Chen är helt klädd i vitt. Enligt hennes sambo är det också så hon varit klädd när hon sedan gick ut på kvällen.

- Det stämmer inte med Linda. Hon skulle inte ha haft på sig samma kläder. Hon var väldigt renlig av sig, smorde in sig och la makeup och var noga med att göra ett gott intryck, så det stämmer inte, säger Aino Johansson.

Dagarna efter anländer Linda Chens anhöriga till Falun och tillsammans med Mats Alm ger de sig ut för att leta efter henne. Bland annat tar han med dem till en röd stuga längs väg 69, tre mil från Falun - bara en kilometer från där Linda sedan kommer att hittas.

Men Linda hittas inte.

Mats Alm väljer tidigt att gå ut i programmet "Efterlyst" och berätta om Lindas försvinnande. Efteråt kommenterar Leif GW Persson intervjun - och pekade i stort sett ut honom som ansvarig.

- Jag ville sätta fart på honom för jag tyckte inte det hände något. Och det funkade också långt över förväntan, säger Leif GW Persson i programmet "GW:s mord".

 

LÄS MER: Lindas kropp låg gömd i 49 dagar

 

Efter en intensiv sökinsats hittades till slut Linda Chens kropp i september 2009.Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Anhölls skäligen misstänkt

GW säger att han tror att hans uttalanden om sambon "skrämmer skiten ur honom".

Och när Mats Alm senare ska förhöras av polisen angående Lindas försvinnande är han själv spårlöst försvunnen. Två dagar senare dyker han upp - vid den röda sommarstugan tre mil om Falun. I bara strumplästen och med bar överkropp springer han ut på vägen:

- Ring polisen. Jag är Mats och jag har vaknat bredvid Linda i skogen, skrek han.

Man hittar Linda Chen, bara en kilometer därifrån. Och Mats Alm anhålls som skäligen misstänkt för mord alternativt människorov.

Själv säger Mats Alm att han har kidnappats av kineser. De ska ha hämtat honom under hot i hans och Lindas lägenhet och sedan förvarat honom i en baklucka i en bil under två dygn innan de slutligen dumpat honom vid Linda Chens kropp i skogen.

 

LÄS MER: Skämtade om att döda sin sambo

 

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Dödsorsaken inte fastställd

Varken polis, åklagare eller Leif GW Persson tror på hans version. Dessutom har hans dator och mobiltelefon varit uppkopplade i bland annat Stockholm under tiden han varit spårlöst försvunnen.

Men man kan inte fastställa dödsorsaken och därför kan ingen dömas för mordet på Linda. Mats Alm döms i stället till 18 månaders fängelse för brott mot griftefriden.

När polisen utredde mordet misstänkte man att Linda Chen mördats av ekonomiska skäl, hon och Mats Alm hade bland annat tecknat en livförsäkring på en miljon kronor.

I programmet "GW:s mord" som sänds i kväll på TV4 presenterar Leif GW Persson ett alternativt motiv - nämligen att de kan ha börjat bråka efter att Linda fått reda på att Mats Alm inte tagit tag i bröllopsförberedelserna som han skulle ha ordnat inför det stundande bröllopet.

- Det visade sig att han inte gjort ett pillekvitt åt den saken. Han har inte ens beställt mat och det skulle då kunna vara en anledning till att de ryker ihop och börjar bråka, att hon plötsligt upptäcker att det här bröllopet inte kommer att bli av, säger GW Persson i programmet.

 

LÄS MER: Mats Alm döms inte för mordet på Linda Chen

 

I kvällens TV4-program ”GW:s mord” besöker Leif GW Persson området i Dalarna där Linda Chen hittades död.Foto: TV4

GW: "Det är då det händer"

I programmet befinner han sig vid den röda sommarstugan som bara ligger en kilometer ifrån platsen där Linda Chen sedan hittades död och GW Persson berättar att han misstänker att det är här hon mördats, efter att de börjat bråka under bilfärden.

- Då finns det en parkeringsficka precis vid det huset så han har kört av och stannat där, och där har det hänt någonting. Det kan vara så att man har klivit ur bilen att hon exempelvis har hoppat ur bilen och stuckit i väg i riktning mot det här torpet och han har kutat efter henne och det är då det händer, säger Leif GW Persson i "GW:s mord".

Leif GW Persson säger i programmet att han misstänker att Linda Chen har stryps till döds - men då kroppen var i så dåligt skick när den hittades är inte det någonting som kunnat fastställas.

Aino Johansson säger att hon tror att Linda Chen skulle ha varit väldigt ledsen om hon upptäckte att Mats Alm inte gjort de förberedelser han skulle inför bröllopsfesten.

- Hon var nog väldigt besviken. Inte arg utan ledsen tror jag. Sedan var det nog att hon upptäckt att han tagit mer pengar från henne än vad han hade löfte till. Hon fick ett papper från banken att hennes konto var övertrasserat och att det gjorts ett sista uttag när de varit på semester i Hongkong och det var inte hon som hade tagit ut det, säger Aino Johansson.

 

LÄS MER: Misstänks för mordet på Linda Chen

 

Alm vill inte kommentera

Ingen har dömts för mordet på Linda Chen.

Mats Alm friades av tingsrätten för mord men dömdes alltså till 18 månaders fängelse för brott mot griftefriden. En dom som varken åklagaren eller Mats Alm valde att överklaga.

Expressen har varit i kontakt med Mats Alm och han har bara en sak att säga:

- Ingen kommentar.

Relaterade ämnen
Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag