Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW:s kritik mot polisens Instagram

GW om larmet om stölder på polishuset: ”Mycket illa”.
Leif GW Persson är kritisk mot hur polisen driver sitt officiella Instagramkonto.Foto: TV4
Direkta felaktigheter gällande hur lagar stiftas i Sverige har publicerats på polisens officiella konto.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Leif GW Persson riktar hård kritik mot hur polisen driver sitt Instagramkonto i söndagens Nyhetsmorgon i TV4. 

Han stämmer in i tidigare kritik som kom efter att ett antal felaktiga påståenden publicerats på polisens officiella konto, och motsätter sig även tonen i inläggen.

– Tonen är aggressiv och personlig och det strider starkt mot svensk ämbetsmannatradition, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

Polisen har fått kritik från flera håll angående det officiella Instagramkontot som myndigheten driver. 

Direkta felaktigheter har publicerats gällande hur lagar stiftas i Sverige, och kontot har gått till personangrepp i kommentarer till vissa inlägg.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, kallade det ”besvärande för myndigheten och direkt förtroendeskadligt”, medan Mats Karlsson, enhetschef vid polisen i region Syd, beskrev det som ”beklagligt” i en kommentar på Twitter.

Leif GW Persson sällar sig till kritikerna, och ifrågasätter om personen som ansvarar för kontot är lämplig att utföra jobbet.

Felaktiga påståenden

I ett svar på en kommentar skriver polisens officiella Instagramkonto: ”Det vore klädsamt om du läste på lite om hur samhället fungerar. 'Vi', det vill säga polisen 'hittar inte på' lagar. Det gör lagrådet varpå riksdagen beslutar”.

– Det innehåller felaktig sakupplysning, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon och klargör att det är riksdag och regering som föreslår och klubbar igenom lagar, och inget annat. 

Det felaktiga inlägget som tidigare låg uppe på polisens Instagram.Foto: Polisen Instagram / Polisen Instagram

I ett inlägg publicerat på nyårsdagen skriver polisen – felaktigt – att en lagändring gällande hot och våld mot blåljuspersonal ”kan från och med idag innebära fängelse upp till livstid vid grovt brott. Att kasta en banger mot polis ger i fortsättningen fängelse i minst ett år.”

– Det är ett felaktigt påstående. Det är en sån där hotfull utsaga som saknar bäring i verkligheten, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

– Det är ett uttryck för dåligt omdöme och dålig sakkunskap. 

Leif GW Persson kritisk: ”Ska inte hålla på och veva”

Han är även mycket kritisk mot tonen i både inlägg och svar på kommentarer på polisens officiella Instagram, och säger att bemötandet inte är ”ämbetsmannamässigt”.

– Det är känslomässigt och det får det absolut inte vara. Myndigheter ska inte hålla på och veva på det här viset, säger han i Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Jag tror att det är en man, för det är sällan kvinnor skriver på det här viset.

– Det verkar vara någon som går runt med en törnekrans uppstucken i baken. Det är det tonfallet i alla fall.

Polisen har besvarat kritiken genom att ändra i de felaktiga inläggen och lova uppföljning och bättring.

– Det handlar om den mänskliga faktorn, sade Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare på polisen, tidigare i veckan.

Leif GW Persson kommenterar Wilma-fallet:

Polisprofessorn om mordet på Wilma Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.