Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif GW:s förslag får kritik: ”Låter idiotiskt”

Leif GW Persson föreslog att stoppa alla vargar i renbeteslandet. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Hockeylegendaren Börje Salming är kritisk till Leif GW Perssons förslag. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Svenska Samernas Riksförbund, med ordförande Niila Inga, kritiserar förslaget. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Leif GW Persson föreslog att flytta alla vargar till renbeteslandet – för att lösa den infekterade vargdebatten. 

Men förslaget sågas av hockeylegendaren och samen Börje Salming. 

– Jag tycker det verkar idiotiskt, säger han. 

Svenska Samernas Riksförbund kallar förslaget för ”respektlöst”. 

Det var i en intervju med Expressen som Leif GW Persson lämnade sitt förslag på hur den infekterade vargdebatten ska nå sin lösning. 

– Varför inte stoppa in dem i renbeteslandet. Det är en tredjedel av landets yta och så ger du samerna en väldigt generös ersättning för allt som de äter upp. Då kanske man till och med kan få lönsamhet på renköttet, sade kriminologen. 

 

LÄS MER: Så vill Leif GW Persson lösa vargdebatten i Sverige 

 

Leif GW Persson hänvisade sedan till en utredning om renköttets kostnader. 

– De gjorde en statlig utredning om renköttet och då kom de fram till att man för ett kilo renkött fick 35 spänn på slakteriet. Det kostar typ 200 kronor att producera. Utredaren skrev att det faktiskt inte är en grundlagsskyddad rättighet att föda upp renar. Han blev inget omtyckt, sade han. 

Kriminologen Leif GW Persson får kritik för sitt vargförslag. Foto: OLLE SPORRONGLÄS MER: Kolmården avlivar alla sina vargar

Kritiken mot Leif GW Persson efter vargförslaget

Svenska Samernas Riksförbund, SSR, kritiserar kriminologens förslag och kallar det ”respektlöst”. 

I en replik skriver organisationen att argumentet att ge renskötare mer ersättning för att låta renen utgöra föda för rovdjur är ett återkommande mantra. 

”Ett sådant synsätt är enligt vår uppfattning respektlöst mot oss och vår kultur. Omsorgen om renen är och har alltid varit grundläggande i den samiska traditionen. Denna omsorg grundar sig på respekt och vördnad för det djur som ger oss så mycket”, skriver förbundsordförande Niila Inga och förbundsjurist Jenny Wik Karlsson.

”Att utge en generös ersättning för att vi ska föda upp renar till vargen är så långt ifrån hur vi vill leva och bedriva vår renskötsel, och för oss helt otänkbart.”

Enligt Naturvårdsverket finns det 355 vargar i Sverige. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Organisationen skriver vidare att utredningen som Leif GW Persson hänvisar till är en ”politisk analys gjord 1998 som en bilaga i en utredning vilken också kritiserades från flera håll för att den innehöll flertalet brister”. 

Börje Salming: ”Låter idiotiskt”

Hockeylegendaren Börje Salming är också kritisk till Leif GW Perssons förslag. 

– Jag är inte ägare av renar men jag tycker det verkar väldigt konstigt. Varför ska man skicka dem dit? Det är väl inte därför man har renar, för att man ska få upp en massa vargar och få pengar för det, säger han. 

”Jag tycker det verkar väldigt konstigt”, säger Börje Salming om Leif GW Perssons förslag. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Leif GW Persson beskrev argumentet att vargen är ofarlig som ”trams”. Börje Salming menar å andra sidan att risken för att som människa bli utsatt av en varg är väldigt liten. 

– Så farligt är det inte. De blir ju fler och fler men inte fan är det någon panik än. Jag tycker det verkar idiotiskt, säger han. 

Expressen har varit i kontakt med Leif GW Persson som inte vill kommentera. 

– Jag var mycket noga med att säga att deras renar inte ska behöva utgöra föda för vargarna så det enklaste är väl att de får rejäl ersättning för alla skador som de vållar, säger han.