Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW: Tv-profilen kan slippa det långa straffet

Den svenske tv-profilen sitter i häkte i Florida. Han riskerar 15 års fängelse vid en fällande dom.
Leif GW Persson tror att det kommer bli ”diplomatiska rörelser” från svenskt håll.Foto: Skärmdump / TV4 / Skärmdump / TV4

MIAMI. Den häktade svenska tv-profilen misstänks för att ha antastat en 13-åring i Florida och riskerar 15 års fängelse vid en fällande dom.

Nu säger Leif GW Persson att han tror att det kommer bli “diplomatiska rörelser” från svenskt håll – och räknar med att mannen slipper ett långt straff.

– Det där med 15 år kan vi nog glömma, säger GW.

Leif GW Persson, professor i kriminologi, har följt fallet om den svenska tv-mannen som misstänks ha antastat en pojke i en park i Coral Springs i Florida – något som tv-profilen nekar till – och var på söndagen med i “Nyhetsmorgon” i TV4 för att prata om tv-profilen och vad som kan vänta honom.

– Hade motsvarande händelse, så som det beskrivits, inträffat i Sverige hade det handlat om ett sexuellt ofredande. Men i USA blir det giftigt på ett annat sätt, sa GW i “Nyhetsmorgon”.

– Så där finns det då en risk för 15 års fängelse. Jag bedömer den som utesluten, faktiskt.

”Amerikanska åklagare har möjlighet att deala ganska kraftig”

För Expressen utvecklar han varför han tror tv-profilen kommer komma lindrigare undan, vid en eventuell fällande dom.

Parken där tv-profilen misstänks ha antastat en 13-årig pojke.Foto: Johan Eriksson

– Erfarenhetsmässigt så tror jag det finns utrymme för ganska avsevärda rabatter, inte minst med tanke på hans höga ålder. Plus att amerikanska åklagare har möjlighet att deala ganska kraftigt med vad åtalet gäller.

Det skulle till exempel gå att nå en uppgörelse om ändrad brottsrubricering, till något brott med mindre stränga påföljder.

– Och det kommer bli en del diplomatiska rörelser för att få loss honom. Det tror jag. Det blir det alltid nämligen.

Leif GW Persson tror på någon form av uppgörelse

Det blir ofta ett uppskruvat tonläge här i USA i sådana här fall, du tror inte åklagaren vill markera och visa att man tar det allvarligt?

– Jo jo, det är likadant i England, i anglosaxiska länder överhuvudtaget. De har ju en väldigt mycket hårdare inställning till sånt där än vad vi har.

Men du tror att någon form av uppgörelse är det sannolika i slutändan här?

– Ja, det tror jag nog det blir.

GW Persson jämför också med hur det hade sett ut i Sverige vid ett liknande fall.

– I Sverige hade det inte varit hela världen, där hade det förmodligen aldrig gått till åtal. Det är i så fall ett sexuellt ofredande, som inte är alldeles enkelt att leda i bevis.

– Och med tanke på hur det ser ut, och om han nu hade dömts, hade det blivit typ dagsböter eller något sånt där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.