Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW räddades
av Sven Melander

Leif GW Persson berättar att Sven Melander var en av de vänner som ställde upp under den svåra tiden.
Foto: Simon Hastegård
Sven Melander räddade livet på professorn, enligt GW Perssons syster.
Foto: Christian Örnberg

När vännerna skulle räknas fanns få kvar.

Att det var just Sven Melander som skulle rädda Leif GW Persson tillbaka till livet var lite av ett sammanträffande.

– Sven var ihop med min äldste sons mamma. Det var så vi började umgås, säger GW Persson - och avslöjar sina eviga fiender från Geijeraffären, de som SVT väjde för.

– An act of God, kommenterade GW Persson i gårdagens Expressen det faktum att han lyckades resa sig efter karriärens och livets största smäll.

Men det fanns också några få vänner som stöttade i Geijeraffären, då han övervägde att ta livet av sig och satt i sin jakstuga med pipan från älgstudsaren i munnen.

Som Sven Melander.

– När jag ser honom på tv tänker jag "Du har räddat livet på min bror", sa systern Moa Persson (döpt Maud) i andra delen av SVT:s GW-dokumentär "Min klassresa".

– Råkar du ut för något sådant är det lätt att räkna hem sina vänner men Sven var en av få som ställde upp under den där tiden, säger Leif GW Persson själv.

Men det fanns några till, konstaterar han, och nämner bland annat Göran Elwin och Erik Eriksson, vid den tiden reportrar på tv-programmet "Studio S".

– Förutom Erik Eriksson och Göran Elwin fanns Jan Myrdal, Erik Fichtelius och Sven Vrang där. Journalister och intellektuella, aktningsvärda debattörer, säger GW och tillägger:

– I moralisk mening har jag inte gjort något som jag borde skämmas för, de andra borde skämmas som hundar.


LÄS MER: "Jag klarade inte att blåsa skallen av mig"

Jan Guillou bad om ursäkt

Den i dag populäre brottsprofessorn har en svart lista också från 70-talets Geijer-skandal. Där står inte Jan Guillou.

– Han skulle avslöja mig som läcka, men han bad ju faktiskt om ursäkt. Han var den enda som gjorde det, så jag förlät honom. Jag är inte långsint så.

– Peter Bratt däremot... han fick sitta i karantän något år och blir sedan befordrad till DN:s korrespondent i Paris, säger GW och fortsätter att nämna levande och döda.

– Ebbe Carlsson, Hasse Holmer och Hans Dahlgren, numera kabinettsekreterare, jag skulle aldrig drömma om att ta i dem med tång. Det var de som hjälpte Palme med dementin. Riktiga maktdrängar.

– Om de hade växt upp i Tyskland på 30-talet hade alla suttit i Nürnbergrättegången, och det hade slutat med att de blivit hängda. Det får du gärna citera mig på, säger Leif GW Persson.

Och du var inte långsint...?

– Med några få undantag, de som förtjänar det.

Att SVT valde att inte gå djupare i det politiska spelet kring Geijeraffären förklarar producenten Thomas Lindgren:

– Det finns hur mycket som helst om man skulle dissekera Geijeraffären men vi valde att inte göra det. Det hade tagit för stor del av berättelsen. Det är ett jäkla virrvarr politiskt, svårt att berätta parallellt med en mer "lättsam" historia om hans liv.

Privatlivet förde dem samman

Sven Melander betyder fortfarande mycket för Leif GW Persson även om de numera inte ses ofta.

– Av det enkla skälet att han liksom jag har tonvis att göra och dessutom bor på andra sidan Sverige, säger kriminologen och berättar att det var privatlivet och inte jobbet som förde dem samman.

Närmare sagt den kvinna som GW fick barn med 21 år gammal och som han i SVT-programmet medgav att han hade "ett sårigt förhållande till i många år".

– Sven var ihop med Patriks mamma, min äldste sons mamma. Det var långt efter. Patrik är född 1966 och Geijer hände ju 1977. Men det var så vi började att umgås.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.