Leif GW Persson tror att den misstänkte Rakhmat Akilov har agerat ensam. Foto: Alex LjungdahlLeif GW Persson tror att den misstänkte Rakhmat Akilov har agerat ensam. Foto: Alex Ljungdahl
Leif GW Persson tror att den misstänkte Rakhmat Akilov har agerat ensam. Foto: Alex Ljungdahl
Terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Foto: PRIVATTerrormisstänkte Rakhmat Akilov. Foto: PRIVAT
Terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Foto: PRIVAT
Drottninggatan efter attacken. Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS/IBL POLARISDrottninggatan efter attacken. Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS/IBL POLARIS

Drottninggatan efter attacken.

 Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS/IBL POLARIS

Leif GW Perssons teori om Akilov

Publicerad

Enligt polisledningen kommer det ta ett år innan utredningen om terrordådet på Drottninggatan är klar.

Det tror inte Leif GW Persson:

– Det blir nog åtal till sommaren, säger han och misstänker:

– Det är Akilov som gjort det själv.

Vid en presskonferens berättade utredningsledaren Anders Wretling att polisen hittills hållit 700 förhör, gjort 300 beslag och fått in över 1 000 tips efter terrordådet på Drottninggatan.

I måndags förklarade Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen, att det kommer ta ett år innan förundersökningen är klar och åklagare kan väcka åtal. Löfving slog också fast att ett hundratal utredare, analytiker och IT-brottsexperter kommer att arbeta med utredningen.

– Det är nog den konstigaste utfästelse jag sett. De här utredningarna ska bedrivas med största skyndsamhet, säger polisprofessor Leif GW Persson.

– Jag känner Löfving, det är en hygglig pojke. Men varför ska man hålla på och dra ut på det? Nä, det blir nog åtal till sommaren.

Lastbilen som användes vid attacken.Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

GW: Det är Akilov som gjort det

Den häktade Rakhmat Akilov, 39, har erkänt att det var han som körde lastbilen. Och Leif GW Persson tror att det kommer stanna där, med en ensam misstänkt terrorist.

– Det är Akilov som gjort det själv. Sen har han suttit och bluddrat med en massa gubbar, men det är inget de kan bli åtalade för.

– Jag tror faktiskt att det kommer handla om honom. Enbart.

Flera personer har gripits – för att sen släppas – under terrorutredningen och polisen har gjort ett antal tillslag mot bostäder och företag kopplade till Akilov.

Rakhmat Akilov är misstänkt för terroristbrott genom mord.

GW: Tycker inte om sammanträffanden

I helgen anhölls en man misstänkt för terroristbrott genom mord, precis som Akilov. Mannen släpptes sen, efter att misstankarna försvagats.

Akilov och Spendrupschauffören har bott 30 meter från varandra. Vad är din reaktion på det?

– Jag tycker inte om sammanträffanden. Det gör ingen riktig polis, och jag vet att det finns några riktiga poliser som jobbar med det här ärendet. Eftersom chauffören springer omkring på fri fot misstänker de uppenbarligen inte honom.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag