Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW Persson tvingas ha rullstol

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Smärtorna i höften blev för svåra för professor Leif GW Persson, 68.

Han tvingas ta sig fram med rullstol och fick akut ställa in ett framträdande.

- Det är väldigt smärtsamt för honom, säger hans medarbetare Gabriella Piluso.

Leif GW Persson har länge dragits med höftproblem. Han har tagit sig fram med käpp och undvikit långa promenader. Men nu har problemen blivit akut värre. I går stod han inte ut längre och bestämde sig därför för att hyra en rullstol.

- Det har blivit sämre och sämre. Nu var det värre än väntat. Därför fick vi göra så här. Vi ville underlätta hans situation, säger Gabriella Piluso.

I går kväll skulle han medverka vid en debatt på Publicistklubben som leddes av Stina Dabrowski, men bara några timmar innan framträdandet ställde han in.

- Vi ville inte fresta på den redan risiga situationen. Under en lång tid har vi försökt att hålla nere på åtaganden, säger Gabriella Piluso.

Ska opereras

Tv-tittarna kan räkna med att få se honom i "Veckans brott" i SVT ändå. Ännu har han inte bestämt om han behöver ha rullstolen under programmet.

- Vi får se hur han känner kring det. Ännu vet vi inte.

Efter att han är klar med "Veckans brott" kommer han att operera sig. I första hand är det en sida som är mer smärtsam som står på tur, men båda sidorna är dåliga och behöver åtgärdas.

Haft problem i flera år

- Det blir skönt för honom att få det gjort. Han har haft problem i flera år, men det här är ett tillstånd som kryper sig på. När det slits på det här viset går ben emot ben och då det är väldigt smärtsamt.

Anledningen till att han inte har opererats tidigare är att hans kalender har varit fullspäckad.

- Han är arbetsam och då är det svårt att få in det i kalendern. Han jobbar hellre än lägger sig på operationsbordet. Även om hälsan borde gå i första hand.

Hoppas bli rörligare

Han står inte i kö för en operation, men planen är ändå att han ska operera sig direkt efter att han är klar med "Veckans brott".

- Operationen kommer att ske privat.

Leif GW har tidigare berättat om sina svåra problem.

- Jag hoppas slippa smärtorna och bli rörligare, har han sagt till Expressen.

Det är inte första gången som han sitter i rullstol. Han har vanan inne efter en jaktolycka för flera år sedan. Då ska han ha trillat ut för ett berg och vridit till benet.

- Han har nog lite snits på rullstolen, säger Gabriella Piluso.

Leif GW Persson valde sent i går kväll att inte kommentera det inställda framträdandet.

Stina Dabrowski hoppas att GW kryar på sig.

- Jättetråkigt att han inte kunde komma, men jag har hört att han nu skulle operera sig, säger Stina Dabrowski.

Expressen har sökt GW som inte vill kommentera smärtorna.

HÖFTLEDSOPERATION

Syftet med en operation är att göra höftleden mer rörlig, minska smärtan samt göra så att protesen håller länge.

Vanligast är att höftledskulan byts ut mot metall och ledskålen byts ut mot plast. Ungefär 95 procent av proteserna håller i mer än tio år och för de flesta håller de livet ut. Operationen tar mellan en och två timmar och traditionellt används ryggbedövning.Källa: Landstinget Karlstad

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.