Foto: Anna-Karin NilssonFoto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

Leif GW Persson tvingas ha rullstol

Publicerad

Smärtorna i höften blev för svåra för professor Leif GW Persson, 68.

Han tvingas ta sig fram med rullstol och fick akut ställa in ett framträdande.

- Det är väldigt smärtsamt för honom, säger hans medarbetare Gabriella Piluso.

Leif GW Persson har länge dragits med höftproblem. Han har tagit sig fram med käpp och undvikit långa promenader. Men nu har problemen blivit akut värre. I går stod han inte ut längre och bestämde sig därför för att hyra en rullstol.

- Det har blivit sämre och sämre. Nu var det värre än väntat. Därför fick vi göra så här. Vi ville underlätta hans situation, säger Gabriella Piluso.

I går kväll skulle han medverka vid en debatt på Publicistklubben som leddes av Stina Dabrowski, men bara några timmar innan framträdandet ställde han in.

- Vi ville inte fresta på den redan risiga situationen. Under en lång tid har vi försökt att hålla nere på åtaganden, säger Gabriella Piluso.

Ska opereras

Tv-tittarna kan räkna med att få se honom i "Veckans brott" i SVT ändå. Ännu har han inte bestämt om han behöver ha rullstolen under programmet.

- Vi får se hur han känner kring det. Ännu vet vi inte.

Efter att han är klar med "Veckans brott" kommer han att operera sig. I första hand är det en sida som är mer smärtsam som står på tur, men båda sidorna är dåliga och behöver åtgärdas.

Haft problem i flera år

- Det blir skönt för honom att få det gjort. Han har haft problem i flera år, men det här är ett tillstånd som kryper sig på. När det slits på det här viset går ben emot ben och då det är väldigt smärtsamt.

Anledningen till att han inte har opererats tidigare är att hans kalender har varit fullspäckad.

- Han är arbetsam och då är det svårt att få in det i kalendern. Han jobbar hellre än lägger sig på operationsbordet. Även om hälsan borde gå i första hand.

Hoppas bli rörligare

Han står inte i kö för en operation, men planen är ändå att han ska operera sig direkt efter att han är klar med "Veckans brott".

- Operationen kommer att ske privat.

Leif GW har tidigare berättat om sina svåra problem.

- Jag hoppas slippa smärtorna och bli rörligare, har han sagt till Expressen.

Det är inte första gången som han sitter i rullstol. Han har vanan inne efter en jaktolycka för flera år sedan. Då ska han ha trillat ut för ett berg och vridit till benet.

- Han har nog lite snits på rullstolen, säger Gabriella Piluso.

Leif GW Persson valde sent i går kväll att inte kommentera det inställda framträdandet.

Stina Dabrowski hoppas att GW kryar på sig.

- Jättetråkigt att han inte kunde komma, men jag har hört att han nu skulle operera sig, säger Stina Dabrowski.

Expressen har sökt GW som inte vill kommentera smärtorna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag