Leif GW Persson tror att Göran Lambertz frias – trots sms:en

Lambertz sms med kvinnan: Kallade henne ”min dotter” och sig själv ”idiot”.
Leif GW Persson.
Foto: OLLE SPORRONG
Göran Lambertz.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ingela Hessius.
Foto: advokathessius.se / advokathessius.se
Göran Lambertz.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Leif GW Persson är tveksam till att Göran Lambertz åtalas, något juristen Ingela Hessius tror kommer ske: 

– Jag förutsätter faktiskt det. Åklagaren vet naturligtvis vem hon har fått häktad på den högsta misstankegraden, säger hon.

– Blir han fälld blir han det i tingsrätten och sedan är det då högst sannolikt att hovrätten friar honom, säger Leif GW Persson.

Göran Lambertz har suttit häktad i över en vecka, misstänkt för våldtäkt. Kvinnan som har anmält honom är en juriststudent som enligt målsägandebiträdet sett upp till Lambertz. Enligt misstankarna våldtog Göran Lambertz kvinnan när hon somnat. I bevisningen mot honom ingår bland annat sms, som ska ha skickats efter att den påstådda våldtäkten ägt rum. 

I sms:en har Göran Lambertz, enligt uppgifter till Expressen, skrivit att han förbannade sig själv för att han ”inte kunde låta bli dig”. Kvinnan ska också ha avkrävt ett löfte från Göran Lambertz, att han aldrig mer skulle ha sex med henne. Det lovade Lambertz, och skrev att han var beredd att ta på sig ansvaret och att att han varit en ”idiot”. 

Hessius om sms:en: ”Förefaller graverande”

Leif GW Persson ser sms:en som ett erkännande vid tillfället de skickades, men tror inte att de kommer fälla Lambertz vid eventuell rättegång. 

– Om han vidhåller det där han säger då finns det en betydande sannolikhet för att han blir dömd. Men det kommer han naturligtvis inte att göra. Utan han kommer föra fram andra tolkningar. Och sen tror jag att man kommer ägna mycket tid åt att ifrågasätta hennes trovärdighet. 

Ingela Hessius har arbetat länge som åklagare och senare advokat. Hon understryker att hon inte har sett sms:en. 

– Men det är klart att det förefaller graverande att han kallar sig själv en idiot och att han hade hoppats på att han hade kunnat låta bli henne. Men för att kunna säga något måste man kunna se hela förundersökningen, och hur exakt ser stödbevisningen ut. 

Tycker att försvaret misskrediterar kvinnan

Kvinnan är själv misstänkt för förtal efter att ha anklagat en man för våldtäkt på sociala medier. Mannen har inte åtalats. I ett annat fall dömdes en man för våldtäkt mot henne i tingsrätten, men friades senare i hovrätten. Göran Lambertz advokat Ola Salomonsson har sagt att det är ”anmärkningsvärt” att kvinnan har varit involverad som målsägande i tre fall på fyra år. 

Kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn sa då att det är vanligt med upprepad utsatthet vid sexualbrott. 

Leif GW Persson är inne på samma linje. Han menar att försvaret kommer att lyfta fram kvinnans bakgrund, men säger att den egentligen inte talar emot hennes berättelse. 

– Det är inte alls ovanligt att kvinnor som lever ett utsvävande liv och som har sociala problem oftare förekommer som offer i såna här sammanhang. Men sen är det ju människor som sitter och dömer, och jag vet ju hur de tänker... Då kommer försvaret naturligtvis göra stort nummer av det, med tanken att de ska tänka ”jamen hon har säkert hittat på alltihop”. Det är jävligt osmakligt alltihop, säger han. 

Även Ingela Hessius tror att försvaret kommer att kommer att trycka på kvinnans bakgrund. 

– Det kommer de göra en stor affär av, att hon brister i trovärdighet ”hur ofta kan en kvinna bli våldtagen”? Med sexualbrott så vet man ju det genom forskning: har man varit utsatt en gång så löper man en mycket större risk att bli utsatt igen, säger hon. 

Samtidigt kan bakgrunden ha reell betydelse för hur kvinnans trovärdighet tolkas i rätten, säger Hessius. 

– Domstolen bedömer allt som kommer fram, och i det ligger också: vad gör hon för intryck när hon berättar om vad som har hänt, vad gör Göran Lambertz för intryck? 

Tror att åklagaren har ”hängslen och livrem”

Kriminologiprofessorn är tveksam till om fallet kommer att gå till åtal. Om åtal väcks tror han att Lambertz kommer att frias i hovrätten – och säger att 90 procent av alla våldtäktsanmälningar frias. 

– Jag har jävligt svårt att tro att 90 procent av alla anmälningar är påhittade. Nej det köper jag inte. Några är det, men inga 90 procent. Enligt tillgänglig forskning ligger det under 10 procent. Det här har säkert hänt ungefär som hon beskriver. 

Ingela Hessius tror däremot att åtal kommer att väckas. 

– Jag förutsätter faktiskt det. Åklagaren vet naturligtvis vem hon har fått häktad på den högsta misstankegraden. Alla vi som arbetar med processrätt, vi känner ju mycket väl till Göran Lambertz. Jag förutsätter att det blir lite grann hängslen och livrem – han är så extremt känd i juristkretsar. 

Utgången vill hon inte sia om, men påminner om principen att rätten ska fria om de är det minsta osäkra. 

– När det gäller sexualbrott är det förhållandevis få mål som alls går till åtal. Det är ju skambrott vilket gör att jag tror att alla blir försiktigare i hur man bedömer det som kommit fram.

Fredrik Sjöshult: Han tycker inte att han har något att skämmas för

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult kommenterar att Göran Lambertz själv går ut med att han är den våldtäktsmisstänkte ”toppjuristen” (Inslag från den 17 mars).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.