Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW Persson sågar polissatsning

Leif GW Persson tycker att det är "typiskt" att de politiska utspelen om satsningar och nya polisjobb kommer nu, efter terrorattacken.
Foto: Olle Sporrong
I tisdags presenterade finansminister Magdalena Andersson och inrikesminister Anders Ygeman S-förslaget om en kraftig ökning av antalet anställda inom polisen.
Foto: Lisa Mattisson

Socialdemokraterna lovar 10 000 nya polisanställda till år 2024.

Utspelet sågas nu av Leif GW Persson.

– Det finns inte en chans att utbildningsapparaten fixar det, säger polisprofessorn.

Samtidigt bedömer han att den hårt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson "med all säkerhet" nu sitter säkert - åtminstone fram till valet 2018.

Polisen har de senaste åren pressats av omorganisation och allt sämre uppklarningssiffror.

Flera partiledare har krävt rikspolischef Dan Eliassons avgång. Men efter terrordådet – och den hyllade polisinsatsen - är läget ett annat, konstaterar Leif GW Persson.

– Det är ju ingen slump att Dan Eliasson sitter med på alla presskonferenser. Han har svårt att dölja sin belåtenhet. Vad har han där att göra egentligen? I saklig mening pratar han bara en massa skit. Men det här ger honom respit. Med all säkerhet sitter han kvar till valet.

Löften om fler anställda

De politiska utspelen handlar inte längre om en ineffektiv organisation och en rikspolischef som hänger löst, utan om löften om fler poliser.

I tisdags presenterade finansminister Magdalena Andersson och inrikesminister Anders Ygeman S-förslaget om en kraftig ökning av antalet anställda inom polisen: 10 000 fler polisanställda till år 2024.

6-8 miljarder

I satsningen - som beräknas kosta mellan sex och åtta miljarder kronor - ingår också två nya lärosäten för polisutbildning. Men det sistnämnda räcker inte, enligt Leif GW Persson.

– 10 000 nya poliser på sju år... det finns inte en chans, säger han.

– För att kompensera för folk som slutar eller går i pension skulle de behöva spotta ut 2 000 nyutbildade poliser per år. Det är helt orealistiskt.

Flera partiledare har krävt rikspolischef Dan Eliassons avgång.
Foto: Sven Lindwall

Samtidigt konstaterar polisprofessorn att för att komma upp i samma mängd poliser per capita som EU-snittet skulle det inte behövas 10 000, utan 30 000 nya tjänster inom polisen.

– Denna siffra kommer man fram till om man tar hänsyn till det som är speciellt med situationen i Sverige: den höga byråkrattätheten i polisorganisationen, att så många poliser jobbar med annat än sina ordinarie arbetsuppgifter alternativt vabbar, är lediga eller har utlandstjänst, säger Leif GW Persson.

Efter terrordådet i Stockholm city har polisen fått beröm och kärlek från såväl vanliga medborgare som politiker.

"Det gör mig lite irriterad"

Leif GW Persson tycker att det är "typiskt" att de politiska utspelen om satsningar och nya polisjobb kommer nu, efter terrorattacken.

– Om det nu är så viktigt att komma tillrätta med polisens problem hade man ju kunnat göra något mycket tidigare. Det hade inte varit svårt alls! Polisens problem har inget med terror att göra överhuvudtaget, säger Leif GW Persson som ser paralleller till ett annat politiskt beslut 30 år bakåt i tiden:

– Nationella insatsstyrkan blev en realitet efter mordet på Olof Palme. Då hade det varit en återkommande begäran från högsta polisledningen i 25 års tid. Det finns inget som hade så lite med Palmemordet att göra som behovet av en insatsstyrka, ändå blev det en direkt följd av mordet.

– Det vi ser nu, när partierna bjuder över varandra om antalet nya poliser, är precis samma sak. Det gör mig faktiskt lite irriterad.

DRYGT 30 000 POLISER

• Polismyndigheten hade 29 517 anställda i slutet av 2016.

• Av dem var 9 492 civila och 20 025 poliser.

• Antalet poliser i polisregionerna var 18 323.

• Antalet poliser på nationell nivå var 1 701.

• Antalet poliser inom kärnverksamheten, det vill säga ej ledning och stödfunktioner, var 15 915

Källa: Polisens budgetunderlag 2018 och polisens årsredovisning för 2016/TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.