Leif GW Persson om morden

Therese Johannesen, 9 år

Var: Drammen, Norge. 

När: Försvinner juli 1988. Kroppen hittas aldrig. 


Bakgrund: Therese Johannesen försvinner efter att ha köpt en flaska Coca-Cola och en bit choklad. Kroppen har aldrig hittats. Teknisk bevisning saknas. 

GW: – Ett av de största olösta fallen i vår kriminalhistoria. 

 – Det är också ett av alla de fall där Quick säger att han har haft en medhjälpare. Men seriemord är en ensamsyssla, det är ytterst ovanligt att ha en medarbetare. 

 – Hon bodde i ett otrevligt område. Det är troligen någon i hennes närhet som gjort det, så är det nästan alltid i dessa fall. 

Johan Asplund, 11 år

Var: Sundsvall.

När: Försvinner november 1980. Kroppen hittas aldrig.

 Bakgrund: Johan försvinner på väg till skolan. 1985 dömdes en man för olaga frihetsberövande till två års fängelse, men friades av hovrätten. 1993 erkände Quick mordet. Kroppen har aldrig hittats. Teknisk bevisning saknas.

GW: – Det fanns en massa besvärande bevis mot en man i Johans närhet. Vittnen som band honom till platsen och dessutom hade han inte något alibi. Men på den tiden kunde man inte bli dömd för mord om det inte fanns en kropp.

Charles Zelmanovits, 15 år

Var: Piteå.

När: Försvann 1976, kroppen hittades 1993.


Bakgrund: 15-åringen skulle hem från en skoldans en novembernatt men försvinner under promenaden. Det har inte gått att fastställa dödsorsak. Teknisk bevisning saknas.

GW: – Han blev med största sannolikhet inte mördad. Platsen där man 17 år senare hittade fragment av kläder och kranium var inget ställe där en mördare skulle dumpa ett offer. En snårig, ogenomtränglig skog dit Zelmanovits antagligen tagit sig på egen hand. På kvarlevorna fanns inga spår av det brutala våld som Quick pratade om att han skulle använt.

 – Han hade epilepsi och kan ha fått ett anfall och frusit ihjäl. 

Trine Jensen, 17 år och Gry Storvik, 23 år

Var: Utanför Oslo.

När: 1981 och 1985.

 Bakgrund: Trine försvinner från centrum i Oslo. Två månader senare hittas hon död av en jägare, skogen drygt en mil söder om Oslo. Nära platsen hittas senare Gry död. Dödsorsaken har inte kunnat fastställas.

GW: – Vi kan tänka oss samme gärningsman eftersom man hittade kropparna i ungefär samma område.

 – Men båda är typiska sexualmord på kvinnor. Men Quick hade aldrig haft ihop det med en kvinna i hela sitt liv. Man hittade sperma och blodfläckar på Gry Storviks kropp som inte tillhörde Thomas Quick.

Yenon Levi, 24 år

Var: Rörshyttan utanför Hedemora i Dalarna.

När: Sommaren 1988.


Bakgrund: Yenon växlar in resecheckar på Stockholms central 5 eller 6 juni, därefter upphör spåren efter honom. 11 juni hittas han död på en skogsväg i Rörshyttan i Dalarna, ihjälslagen med en trädgren. Quick erkänner och döms för mord 1997.

 – Mordvapnet var först en sten, sedan var det en kofot och sedan var det en yxa och det slutade med påken. Vi hade ingen teknisk bevisning som överhuvudtaget pekar mot Thomas Quick, säger Lennart Jarlheim, pensionerad poliskommissarie som höll i utredningen i Avesta.

GW: – Där satt det länge en man med lokal anknytning häktad. Det fanns tung bevisning mot honom. Offret var israel, och den misstänkte arab – de kom väl ihop sig om något. När mannen släpptes ur häktet lämnade han snabbt landet och försvann.

 – Det här fallet har man störst chans att få resning, eftersom det finns massa teknisk bevisning som talar mot Quick. Dessutom är det inte preskriberat.

Janny Stegehuis, 34 år och Marinus Stegehuis, 39 år

Var: Appojaure i Lappland.

När: 13 juli 1984.

 Bakgrund: Paret hittades mördade med en jaktkniv i sitt tält i Appojaure. De höggs flera gånger och Marinus fick en krosskada i ansiktet. Teknisk bevisning saknas.

 Jörgen Olausson, 67, nu pensionerad kriminalkommissarie och tidigare utredningschef i Gällivare, tror fortfarande att Quick är skyldig.

 – Quick har alltid varit en manipulativ person, vad säger att han inte är manipulativ just nu? Quick är gärningsman så länge man inte kan visa nåt annat.

 Enligt Olausson fick utredarna tips om att Quick var mördaren men innan tipset undersöktes erkände han mordet.

GW: – Här fanns en mängd omständigheter som talar för att Quick är oskyldig.

 – Bland annat stals en transistorradio, som ett år senare slängdes i trakten. Det talar för att gärningsmannen hade en lokal anknytning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.