Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW Persson: Lägg ned Palmeutredningen

Utredningen av mordet på Olof Palme borde läggas ner, säger Leif GW Persson.Foto: SVT BILD/TV4 / TT
Utrdningen står och stampar, det finns inget spaningsbart, säger Leif GW Persson.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter 32 år ger Leif GW Persson upp hoppet om Palmeutredningen.

– Utredningen står och stampar. Det finns inget spaningsbart, det är dags att lägga ned den, säger han.

Men Palmegruppens chef Krister Petersson säger att arbetet ”pågår för fullt” med ”en hel del uppslag”.

Kriminologiprofessor Leif GW Persson anser att det är dags att lägga ned Palmeutredningen. 32 år efter mordet på statsminister Olof Palme ger han för första gången upp hoppet om att utredarna ska kunna lösa mordgåtan.

– Jag brukar aldrig säga att det är kört, men nu är det kört. Det är dags att lägga ned utredningen, säger Leif GW Persson.

– Det finns inget spaningsbart. Det här har kallnat. Enda hoppet är att den som har gjort det anmäler sig.

– Det har dykt upp en massa folk, ett hundratal, som har tagit på sig mordet. Men allt polisen vet är redan offentligt efter två rättegångar, säger han.

LÄS MER: Palme-utredare lockade vittne med 50 miljoner kronor 

Mordplatsen. Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm 1986.Foto: BJÖRN ELGSTRAND / SCANPIX SWEDEN

Leif GW Persson: Palmeutredningen krånglades till med PKK-spåret

Enligt Leif GW Persson har utredningen 1,2 miljoner dokumentsidor. Av dem har 99,9 procent sannolikt inte med mordet att göra, säger han. Det som är relevant är mest rättsmedicinska och ballistiska undersökningar, enligt hans uppfattning.

– Det är onödigt att det gick så här. Om man hade skött det ordentligt från början hade det gått att få ordning. Man ska inte krångla till det i onödan. Som med PKK-spåret, det fick de från Säpo, säger Leif GW Persson som syftar på jakten på påstådda kurdiska förövare som dominerade Palmeutredningens första tid.

Åklagare Krister Pettersson planerar inte för att lägga ner

Chefsåklagare Krister Petersson, som tillträdde som förundersökningsledare i Palmegruppen för drygt ett år sedan, vill inte kommentera GW Perssons synpunkter. Men han säger att arbetet pågår för fullt och att det inte finns några planer på att lägga ned verksamheten.

– Jag har nu varit ledare för utredningen sedan 1 februari 2017. Under året har vi arbetar väldigt intensivt, ingenting som märks så mycket utåt än, med ett antal företeelser, fenomen och personer. Arbetet pågår för fullt, säger Krister Petersson. 

Krister Petersson, chefsåklagare.Foto: EMIL NORDIN

– Det har kommit in en hel del nytt folk, inte bara jag. Ett antal poliser som ser på saker och ting med nya friska ögon. Det betyder att vi har en hel del uppslag som vi arbetar med ganska intensivt, säger han.

Inga kommentarer om teorier kring mordet på Olof Palme

Krister Petersson säger att han av spaningstekniska skäl inte kan gå in närmare på arbetet och han vill inte heller kommentera olika teorier om mordet. Han säger att man bland annat ”kontrollerar vissa saker och gör tekniska utredningar”.

Han förklarar att ambitionen är att kunna visa hur mordet gick till och vem som låg bakom det – även om det på grund av den långa tid som gått inte är säkert att gärningsmannen lever och kan ställas inför rätta.

– Vi har ett brott att utreda. Så länge vi anser att det är mödan värt att lägga ned tid och resurser kommer vi att göra det, säger Krister Petersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.