Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif GW Persson: Kommer lösa sig snart

Efter misstankarna – hovrätten häktar inte toppjuristen
Leif GW Persson tror fortfarande på utgångshypotesen. Foto: OLLE SPORRONG

Toppjuristen satt frihetsberövad för att ha anstiftat mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja – men släpptes. 

– Det är fantastiskt att vara på fri fot. Men jag trodde aldrig något annat. 

Leif GW Persson säger att han tror att polisens utgångshypotes stämmer. Men: 

– I det här förnekandet finns något som vi inte kan utesluta. Nämligen att det är som hon säger.

Polisens bevisning mot den kvinnliga toppjuristen höll inte. Hon anhölls för att ha lejt en person att mörda den kända advokaten Henrik Olsson Lilja – men tingsrätten bedömde att hon skulle släppas på fri fot.

– Något saknar polisen alldeles uppenbart. Man saknar en skytt. Man saknar en bindning mellan skytt och henne. Då lämnar det öppet för hennes invändning, säger kriminalprofessorn Leif GW Persson. 

Till Expressen säger den misstänkta toppjuristen att det inte finns någon grund för teorin att hon skulle ha anstiftat mordförsöket. Hon säger också att hon har berättat för polisen om en teori kring vem som kan ha legat bakom mordförsöket. 

– Jag har berättat för polisen lite mer detaljerat. Jag vet inte om de undersöker och rotar i det jag har sagt. Jag tror att de gör det, de borde i varje fall det.

Leif GW Persson: Tror på utgångshypotesen 

Enligt Expressens uppgifter lämnade han själv viktiga ledtrådar till polisen. Han sa att förövaren bakom attacken antingen borde vara en klient eller torped som lejts av en kvinna som tidigare belagts med kontaktförbud gentemot honom.

Men Leif GW Persson tror att polisen ganska snabbt har kunnat gå igenom eventuella misstänkta klienter. 

– Olsson Lilja är inte så där jättebelastad när det kommer till den här typen av kriminella. Han håller på mycket med ekobrottslingar. 

Men Leif GW Persson säger också att det inte helt går att avvisa den kvinnliga toppjuristens invändningar, även om han fortfarande tror att polisens utgångshypotes är den korrekta. 

– I det här förnekandet så finns något som vi inte kan utesluta. Nämligen att det är som hon säger. Utredningen är på intet vis nedlagd, säger han. 

Enligt honom håller polisen på att söka igenom den misstänkta kvinnans dator och mobiltelefon. 

– Det tar en jävla tid sådant där. 

– Det finns mer bevisning i det här, ganska snart kanske man vet vad för vapen som har använts. Jag tror det här kommer reda sig ganska snart, det är ett högprioriterat ärende.