Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW Persson: Jag höll på att dö av matorgier

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Banta eller dö. Professorn och tv-kändisen Leif GW Persson vägde som mest 139,8 kilo (till vänster). När hans hjärtläkare slog larm ändrade han livsföring och gick ner 40 kilo.

Leif GW Persson, 61, deltog i matorgier med finansmannen Jan Stenbeck och kändiskrögaren Erik Lallerstedt under flera år. Ett frosseri som slutade med Jans död.

När vågen närmade sig 140-kilostrecket slog Perssons hjärtläkare larm.

- Jag hade aldrig levt i dag om jag inte ändrat livsföring. Inte en chans, säger Leif GW Persson till Expressen.

Professorn Leif GW Persson vägde som mest 139,8 kilo. Nu är han nere i 100. I tidskriften re:public service berättar tv-profilen om hur han och kompisarna Jan Stenbeck och Erik Lallerstedt frossade i mat - ett frosseri som var nära att bli även Leif GW Perssons död. - Jan och jag var matmissbrukare. Sen drack vi alldeles för mycket också, det är ju ingenting att huttla om, säger Leif GW Persson i intervjun.

Drack pilsner och sprit

 Han berättar om nattliga matorgier. - Vi var alltid på samma krog. Vi gick ut lite löst, men sedan - i och med att vi fick i oss några supar - gick både det ena och andra ner, säger Leif GW Persson till Expressen. - Jag minns speciellt en tillställning. Vi började med att hälla i oss pilsner. Sedan åt vi från ett gigantiskt skaldjursbord och drack brännvin. Vi drack mer pilsner, vi åt skånsk gåsamiddag, rökt ål och äppelkaka med vaniljsås. Det var sanslöst, vi måste ha ätit 15 000 kalorier. Vickningen var en kaloribomb. - Då var det potatismos, huvudsakligen tillagat på smör, vispgrädde, äggula och så lite potatis. Sen rörde Jan ner ett kilo rysk kaviar i smeten. Och så åt vi med sked. Plus några supar. Från 85 kilo gick han upp till nästan 140. På hösten 2001 hade Leif GW Perssons hälsa försämrats avsevärt. Efter att ha samtalat med sin hjärtläkare insåg han att han hade högst ett år kvar att leva. - Jag höll på att dö. Min hjärtläkare var förtvivlad. "Dina värden är rena skämtet", sa han. De frossade på stekt gås.- Jag hade levt max ett år till. Pumpen hade lagt av. När jag vaknade på morgnarna, tänkte jag: "Jag är glad om jag klarar mig fram till lunch". Jag kunde knappt gå.

Bytte livsstil radikalt

 Leif GW Persson tvingades ändra sin livsföring radikalt. Han la av med den feta maten. Bytte ut alkoholen mot långpromenader, joggingrundor och träning på gym. - Jan tyckte det var strongt. Han lovade att överväga det också, men så blev det inte. Jan Stenbeck dog den 19 augusti 2002. Åren med den feta maten har satt sina spår hos Leif GW Persson. - Jag har 30-procentig hjärtförstoring, förmaksflimmer, aortaförstoring.  I dag väger Leif GW Persson hundra kilo. - Till sommaren ska jag jogga bort tio till.

 Banta eller dØ. Professorn och tv-profilen Leif GW Persson vägde som mest 139,8 kilo. När hans hjärtläkare slog larm ändrade han  livsföring - och gick ner 40 kilo. Foto: MATTIAS BARDÅ

FAKTA

GW:s matorgie på 15 000 kalorier
Starköl.

Jättehumrar.
Ostron.

Räkor.

Krabba.

Sprit.

Svartsoppa.
Stekt gås.

Sprit.

Äppelkaka, vaniljsås.

Potatismos på äggula, smör, grädde.
Ett kilo rysk kaviar.

Mer sprit.

GW:s nya slanka superdiet
Frukost:
Fullkornsbröd med skinka och grönsaker.
Ett ägg.
Apelsinjuice.
Färsk frukt.
Kaffe med mjölk.

Lunch:
Sushi.

Middag:
Kyckling, lax, kokt fisk, grönsaker, ris.

På kvällen:
Äpplen och apelsiner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.