Banta eller dö. Professorn och tv-kändisen Leif GW Persson vägde som mest 139,8 kilo (till vänster). När hans hjärtläkare slog larm ändrade han livsföring och gick ner 40 kilo.
Banta eller dö. Professorn och tv-kändisen Leif GW Persson vägde som mest 139,8 kilo (till vänster). När hans hjärtläkare slog larm ändrade han livsföring och gick ner 40 kilo.

Leif GW Persson: Jag höll på att dö av matorgier

Publicerad
Uppdaterad
Leif GW Persson, 61, deltog i matorgier med finansmannen Jan Stenbeck och kändiskrögaren Erik Lallerstedt under flera år. Ett frosseri som slutade med Jans död.
När vågen närmade sig 140-kilostrecket slog Perssons hjärtläkare larm.
- Jag hade aldrig levt i dag om jag inte ändrat livsföring. Inte en chans, säger Leif GW Persson till Expressen.
Professorn Leif GW Persson vägde som mest 139,8 kilo. Nu är han nere i 100. I tidskriften re:public service berättar tv-profilen om hur han och kompisarna Jan Stenbeck och Erik Lallerstedt frossade i mat - ett frosseri som var nära att bli även Leif GW Perssons död. - Jan och jag var matmissbrukare. Sen drack vi alldeles för mycket också, det är ju ingenting att huttla om, säger Leif GW Persson i intervjun.

Drack pilsner och sprit

Han berättar om nattliga matorgier. - Vi var alltid på samma krog. Vi gick ut lite löst, men sedan - i och med att vi fick i oss några supar - gick både det ena och andra ner, säger Leif GW Persson till Expressen. - Jag minns speciellt en tillställning. Vi började med att hälla i oss pilsner. Sedan åt vi från ett gigantiskt skaldjursbord och drack brännvin. Vi drack mer pilsner, vi åt skånsk gåsamiddag, rökt ål och äppelkaka med vaniljsås. Det var sanslöst, vi måste ha ätit 15 000 kalorier. Vickningen var en kaloribomb. - Då var det potatismos, huvudsakligen tillagat på smör, vispgrädde, äggula och så lite potatis. Sen rörde Jan ner ett kilo rysk kaviar i smeten. Och så åt vi med sked. Plus några supar. Från 85 kilo gick han upp till nästan 140. På hösten 2001 hade Leif GW Perssons hälsa försämrats avsevärt. Efter att ha samtalat med sin hjärtläkare insåg han att han hade högst ett år kvar att leva. - Jag höll på att dö. Min hjärtläkare var förtvivlad. "Dina värden är rena skämtet", sa han. De frossade på stekt gås. - Jag hade levt max ett år till. Pumpen hade lagt av. När jag vaknade på morgnarna, tänkte jag: "Jag är glad om jag klarar mig fram till lunch". Jag kunde knappt gå.

Bytte livsstil radikalt

Leif GW Persson tvingades ändra sin livsföring radikalt. Han la av med den feta maten. Bytte ut alkoholen mot långpromenader, joggingrundor och träning på gym. - Jan tyckte det var strongt. Han lovade att överväga det också, men så blev det inte. Jan Stenbeck dog den 19 augusti 2002. Åren med den feta maten har satt sina spår hos Leif GW Persson. - Jag har 30-procentig hjärtförstoring, förmaksflimmer, aortaförstoring. I dag väger Leif GW Persson hundra kilo. - Till sommaren ska jag jogga bort tio till. Banta eller dØ. Professorn och tv-profilen Leif GW Persson vägde som mest 139,8 kilo. När hans hjärtläkare slog larm ändrade han livsföring - och gick ner 40 kilo. Foto: MATTIAS BARDÅ

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag