Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW Persson: Hjärtat dubbelt så stort

Leif GW Persson har tidigare berättat om sin sviktande hälsa. "Hjärtat är dubbelt så stort som p åen normal människa", säger han nu.
Foto: Alex Ljungdahl
Leif GW Persson äter omkring 80 tabletter i veckan.
Foto: Jan Mika / Colourbox

Leif GW Persson har flera gånger berättat om sin sviktande hälsa – och hur han äter 80 tabletter i veckan.

Den folkkäre kriminologen har problem med vikten, benen och hjärtat.

– Hjärtat är dubbelt så stort som på en normal människa, säger han till Aftonbladet.

Förra sommaren berättade Leif GW Persson om sitt extrema tablettintag varje vecka. Kriminologen och författaren berättade att han – mycket på grund av sitt dåliga hjärta – äter flera olika sorters blodtryckssänkande och blodförtunnande mediciner.

– Jag äter 80 i veckan så vad blir det, elva–tolv om dagen. Men det är mest samma. Sen tar jag lite annat också. Jag har sådant där som minskar kolesterol och sådant som dämpar hjärtrytmen, sa Leif GW Persson då.

– Får man en för mycket kan man dö, fortsatte han.

GW: Jag har 40 kilo på magen

Den dagliga dosen har sett ungefär likadan ut i tio år, berättade han vidare. Men det är inte bara hjärtat som orsakar problem för den folkkäre professorn. För Aftonbladet berättar han att hans ben "är som telefonstolpar och gör så ont att jag måste ta morfintabletter".

Han fortsätter:

– Jag har 40 kilo på magen. Det är som att bära på en ryggsäck med 40 kilo stenar. Hjärtat är dubbelt så stort som på en normal människa.

Leif GW Persson menar att det ser ut som ett fältsjukhus i hans badrum, i och med alla tabletter.

Läkarens dom: Ett år kvar

– Jag sysselsätter tre läkare som hela tiden ger mig nya piller. Allt är ett resultat av mitt överdådiga leverne. Jag hade ingen susning om hur dåligt jag mådde. Jag levde i ovisshet tills för tio år sen då jag fick en propp i huvudet, säger han till Aftonbladet.

2001 fick Leif GW Persson domen av sin läkare: Fortsätter du så här har du bara ett år kvar, berättade han i en kolumn i Expressen 2006:

"Jag hade levt max ett år till. Pumpen hade lagt av. När jag vaknade på morgnarna, tänkte jag: 'Jag är glad om jag klarar mig fram till lunch'. Jag kunde knappt gå", skrev han då.

Sen 1988 dricker Leif GW Persson bara alkohol ena halvan av året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.