Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW: "Jag blir nyfiken på allvar"

<p>Leif GW Persson efterlyste ett speciellt vapen i "Veckans brott".</p>Foto: SVT
<p>Mordet på Olof Palme på kvällen den 28 februari 1986 kan ha tagit en ny vändning.</p>Foto: Leif Engberg
<p>En 357 Magnum av märket Taurus. Det är denna typ av revolver som ska ha dödat Olof Palme.<br></p>

Vapnet som Leif GW Persson efterlyst i SVT:s Veckans brott i utredningen kring mordet på Olof Palme har överlämnats direkt till polisprofessorn, erfar Expressen.

Det skedde enligt uppgift i Göteborg den gångna helgen.

– Du får ringa till Kerstin Skarp och fråga henne. Jag kan inte kommentera någonting, säger Dag Andersson, utredare på Palmegruppen.

Fyra andra Palmevapen

Polisen har provskjutit 500 magnumrevolvrar inom ramen för Palmeutredningen. Några av dem blev heta spår i polisens utredning.

Mockfjärdsrevolvern stals vid ett inbrott i Haparanda 1983 och tros ha använts vid ett rån i Mockfjärd i Dalarna samma år. En analys av kulan som avlossades vid rånet visade att den var från samma så kallade stöpa som de kulor som hittades på Sveavägen efter mordet på Olof Palme. Expressens Christian Holmén lyckades med hjälp av dykare hitta revolvern i Djursjön, norr om Mockfjärd, 2006. Men pipan var i för dåligt skick för att kunna knytas till kulorna från Sveavägen.

Helsingborgsvapnet stals i januari 1983 från pistolskytteklubben Magnus Stenbocks lokaler utanför Helsingborg.

Linköpingsvapnet finns hos polisen men eftersom så mycket av pipan är avsågad kan man inte jämföra kulor från den med Palmekulorna.

√ Av de tio magnumrevolvrar som var stöldanmälda vid tiden för mordet har polisen lyckats spåra alla utom Suckdorffsvapnet, som stals 1977 hemma hos filmaren Arne Sucksdorff i Stockholm. Tjuven hävdar att han sålde revolvern, en Smith & Wesson "Highway Patrolman" med sex tums pipa, för 2 000 kronor.

Olof Palme

Olof Palme var en socialdemokratisk politiker som ledde Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, SAP, från 1969 till sin död 1986.

Palme var Sveriges statsminister perioden 1969-1976 och från 1982 fram till sin död. Han var en kontroversiell politiker och tveklöst en av Sveriges mest kända politiker genom tiderna, både nationellt och internationellt.

Till stor del bottnade det så kallade "Palmehatet" på hans utrikespolitiska ställningstaganden, till exempel på Kuba under Fidel Castro, för Chiles president Salvador Allende och mot Francoregimen i Spanien – som han kallade för "satans mördare". Men också mot USA för landets inblandning i Vietnamkriget.

Den 28 februari 1986 sköts statsminister Olof Palme ihjäl på Sveavägen i Stockholm efter ett biobesök. Mordet är fortfarande olöst.

Mordet på Olof Palme på kvällen den 28 februari 1986 kan ha tagit en ny vändning.

Allt gäller ett gammalt tips som kom in till GW Persson i slutet av 2013, och som gett nytt liv till den snart 30 år gamla mordutredningen.

Det handlar om en avlossad kula som kom in i ett anonymt brev.

– Får vi tag i vapnet har vi fått ett spaningsgenombrott, har GW tidigare sagt till Expressen – och efterlyst tipsaren att höra av sig på nytt.

Leif GW Persson: "Jag blir nyfiken på allvar"

GW har tagit upp det nygamla tipset i SVT:s Veckans brott flera gånger. Han har även bett den anonyme tipsaren att höra av sig på nytt.

– Det finns vissa omständigheter från uppgiftslämnaren som gör att jag blir nyfiken på allvar. Nu kan jag inte släppa det, har GW sagt.

Tipset handlar om en patron var av typen 357-kalibrig Magnum Winchester-Western metal piercing – alltså samma typ som användes vid Palmemordet. GW har personligen överlämnat kulan till Palmegruppen. Utredarna där har i sin tur skickat den för analys hos Nationellt forensiskt centrum i Linköping.

Kulan liknar de som dödade Palme

Svaret från NFC lät inte vänta på sig.

Enligt GW visar analysen att kulan har vissa spårkaraktäristika som hos de två kulor som dödade Palme. Det innebär att det är mycket troligt att det är en revolverkula som har avfyrats med ett vapen som är av samma typ och kaliber som den som användes för att skjuta Palme. Allt enligt GW.

Efter det har polisprofessorn försökt komma i kontakt med uppgiftslämnaren genom Veckans brott och Expressen.

I en krönika den 29 november, skriver GW: "Återstår för mig att på nytt etablera kontakt med min anonyme uppgiftslämnare. Hoppas att han eller hon ännu är i livet och fortfarande vill prata med mig två och ett halvt år senare och därför också denna artikel. Hans eller hennes anonymitet kan jag garantera och skulle vi äntligen gå i mål är belöningen för Palmevapnet enbart tio miljoner kronor plus ytterligare fyrtio om man i slutändan kan lagföra en gärningsman."

Överlämnade vapnet i hemlighet

Enligt vad Expressen nu erfar så har någon form av kontakt skett och ett vapen överlämnades till Leif GW Persson den gångna helgen. Det skedde i största hemlighet i Göteborg – och allt övervakades av personal från NOA, polisens nationella operativa avdelning. Det överlämnade vapnet skickades omgående över till NFC, Nationellt forensiskt centrum, där kulan tidigare analyserades.

Dag Andersson, utredare inom Palmegruppen, är förtegen om de nya uppgifterna.

– Du får väl ringa till Kerstin Skarp (vice riksåklagare och förundersökningsledare, red:s anm.) och fråga henne, säger han kort.

Du vill inte kommentera uppgifterna?

– Nej, jag vill inte kommentera någonting.

Är de känsliga?

– Nej, det vill jag inte påstå, men jag kan inte kommentera. Allt ska gå genom Kerstin Skarp när det gäller media numera.

Palmegruppen har planer på att träffas

Enligt uppgifter till Expressen finns det planer inom Palmegruppen att träffas under julhelgen med anledning av de nya uppgifterna och det överlämnade vapnet.

– Du, jag kommer att ta ledigt från i dag, så jag kommer inte att träffa någon. Du får vända dig till Skarp.

Förundersökningsledaren i Palmeutredningen, Kerstin Skarp, säger:

– Jag känner mig inte mogen att kommentera uppgifterna.

Expressen har talat med Leif GW Persson som även han har avböjt att kommentera uppgifterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.