Leif GW om pengarna han tjänar: "Ger bort"

Leif GW Persson med en signerad Zlatan-tröja han fick i gåva av stjärnan.
Foto: Cornelia Nordström

Det slår mig att jag nog aldrig har sett en sedelklämma i riktiga livet.

Men Leif GW Persson, 68, visar så gärna upp sin.

Nu när hans deckarfigur Evert Bäckström ska bli tv-serie i Hollywood blir det ännu mer pengar att bläddra med.

GW knäpper händerna bakom huvudet och berättar om detektivbyrån, operationen som väntar, pengarna till ex-frun och testamentet.

- Då kommer cirkusen utbryta på fullt allvar.

Har du köpt biljett till USA än?

- Nej, det får bli senare. Min närvaro blir aktuell först i slutet av maj när tagningarna börjar. Men det blir tjatigt att bo på hotell så jag får väl fixa en lägenhet i LA.

- Jag är så barnslig att jag ser fram emot en såndär fällstol med mitt namn på, "LGW". Den ska jag bära med hem när det är klart. Det har påståtts att det inte skulle bli något i Hollywood så det är väldigt roligt.

Sigge Eklund och Alex Schulman hävdade just detta i en podcast.

- Två idioter om du frågar mig, det mest självupptagna jag har träffat. Den där Schulman påstod att jag har bjudit honom på krogen, jag har knappt hälsat på karln.

- Det var väl nån slags förhoppning från deras sida.

Hur många av dina författarkollegor har gratulerat?

- Ingen... det är intressant när jag tänker på det. En förskräcklig massa poliser däremot, de är jättestolta å Everts vägnar.

KAN det kan ha göra med, jag läser, citat "Det är jävligt mycket pengar, Henning Mankell och alla de andra kan gå i armkrok och slänga sig i väggen"?

- Haha, men det är sant ju. Jag lovar, det är inga dåliga pengar. Men amerikanarna är så osentimentala, de köper en säsong i taget, går det inte bra lägger de ner. Men skulle det gå tre säsonger så kan ju Mankell och de andra börja ta ut riktningen mot väggen. Blir det en långkörare, kan de kuta rakt in.

Är det viktigt för dig att ha mer framgång och pengar än Mankell och Guillou?

- Nejnej, Guillou... det går inte ens att jämföra, jag säljer tre gånger så mycket böcker som han. "Gustavs grabb" har sålt en halv miljon ex, hans biografi sålde 100 000. Det där är skitviktigt för Jan, men jag ger fan i det.

Du verkar ganska road måste jag säga.

- Ja, men jag såg att han passade på när du intervjuade honom. Han är besatt av mig. Min hustru hade en idé om att han var kär i mig. Jag pratar aldrig illa om Jan offentligt. Jag är inte osams med honom, jag gillar Jan och det han står för. Vi hade jävligt roligt ihop i många år, men vi umgås inte längre. Vi har helt enkelt vuxit ifrån varandra. Förmodligen för att vi är för lika.

Jag brukar ha lätt att glädjas med folk men när du fick den här Hollywood-dealen med som det pratas om, 140 miljoner om året, kände jag "Fy fan, han behöver inte detta".

- Men jag ger bort pengarna. Jag har åtta anställda med bra löner och kommer att anställa ytterligare två. För överskottet ska jag starta en detektivbyrå och det kommer att kosta skjortan. Jag får varje vecka tiotals brev från folk som inte har resurser och behöver hjälp. Antingen är de oskyldigt dömda eller så har de utsatts för stor oförrätt. Om jag anställer en del jävligt vassa människor kan de få hjälp.

Har du redan namn?

- Ja, plus att de har börjat skicka sina cv.

- Det går ingen nöd på mig. Jag behöver aldrig gå runt och rota efter röda prislappar. Men fram tills jag var 30 hade jag inte en spänn, och jag är inte särskilt dyr i drift.

Dina tavlor ser inte ut att vara köpta på Hötorget.

- Nej, men det är för att jag gillar tavlorna. Den där är köpt på "Buckan" (pekar).

- Jag gav alla mina Liljefors till min dotter en dag för att jag kroknade på dem. Jag blev aptrött på de där djurporträtten.

Du skriver i självbiografin att du alltid "hamnar bakåtfram på hästen", att du inte passar i de fina salongerna. Man kan få känslan att du koketterar med din klassresa.

- Nej, men om du färdas rakt upp som jag har gjort så lämnar du något som du aldrig kan återvända till. När du kommer fram till det nya upptäcker du att du inte trivs där heller, för det är inte du. När jag ska gå på fina middagar brukar jag ringa Magdalena Ribbing och fråga hur jag ska bära mig åt. Jag är inte särskilt snobbig av mig. Men jag skäms inte, farsan var sån, jag är tvärtom.

- Det retar folk att det görs på ett flamboyant vis. Jag går alltid runt med en sedelklämma med en jävla packe i... som jag gärna lägger upp på bordet på krogen.

Hur mycket då?

- Alldeles för mycket. Sånt reagerar ju folk på. Man ska vara diskret om man är rik.

Förutom konst, vad lägger du pengarna på?

- "Charity begins at home". Ungarna får ju en del. När jag har delat ut färdigt upptäcker jag att jag behöver tjäna ungefär tio miljoner per år.

Jag har hört att du ger dina ex-fruar också?

- Bara den andra, Maggan. Den första fick huset i Djursholm och reder sig gott. Vi har barn och en historia ihop, det är klart att hon ska leva ett anständigt liv trots att vi separerade för 20 år sedan.

Handlar det om dåligt samvete också?

- Nej, inte i förhållande till dem. Jag tycker att det är rätt och rimligt och tjänar ändå på det, för man slipper massa onödiga slitningar. Däremot har jag har gett ungarna saker för att jag har försummat dem. Jag har betalat mina barns utbildning och skaffat dem schyssta bostäder.

- Jag var bara 20 när jag blev farsa första gången, det var inget bra, jag var ett barn själv och överlät ansvaret till kvinnan i relationen.

Har du skrivit ditt testamente?

- Ja, det är klart. Då kommer cirkusen utbryta på fullt allvar... jag har ju totalt sex ungar.

Med andra ord, du har inte delat lika mellan barnen?

- Vad är det man säger: "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov". Malin och hennes man tjänar väldigt mycket pengar och betalar tre procent i skatt. Att sticka åt dem pengar är inte aktuellt, men jag ger ungarna deras.

- Mina barnbarn umgås jag med som jag gjorde med mina barn, jag klappar dem på huvudet och ger dem en slant.

Vilka retar sig på dig?

- Jag har åkt på truten några gånger, det har varit en blandning av kriminalpolitiska frågor, några dårar och en del självförvållat när jag var yngre. Jag fick ett glas i huvudet på krogen helt oprovocerat.

- Senast de jävlades med mig var på fotbollsmatchen mellan AIK och Djurgården, det kom fram en nisse och hade synpunkter. Den vanliga typen, utan hår.

Du drar dig inte för att dundra "Bunta ihop buset och skicka till Sibirien" och Evert Bäckström är en homofobisk rasse med unken kvinnosyn. Kan det vara så att du attraherar "typerna utan hår" också?

- Ja, jag googlar i bland och har varit inne på Avpixlat och sett att de skriver om mig. Men med tanke på att min familj sträcker sig över hela färgskalan, noterar jag det med viss förvåning.

- Jag säger vad jag tycker och det gillar folk. Det har jag märkt när jag går på stan. Jag blir bepussad på ett sätt som är osannolikt. Från små tanter till rejäla typer i blåställ som ska ta i hand och krossar mellanhandsbenen.

Stämmer det att du och Zlatan hörs i bland?

- Ja, det är sant, och har en mycket enkel förklaring. Jag har hållit föredrag för landslaget flera gånger. En gång fick de topsa varandra och Zlatan gick igång som sjutton. Han skulle till varje pris topsa Henke, vilket han gjorde på ett sätt som kanske inte var helt förenligt med polisiär metodik... han är ju stor och stark.

- Vi har fortsatt att pratas vid några gånger. Efter en landskamp en gång skickade han sin tröja till mig, det stod "Till GW från Zlatan. Bara jag och du kunde räkna ut att det skulle bli mål därifrån". Det var efter hans sanslösa mål mot Ungern i VM-kvalet och jag fattade inte alls, haha.

- Jag var tvungen att ringa upp honom och fråga hur i helvete det gick till.

- Nu var det ett tag sen vi hördes, men han jagar ju så jag tänkte bjuda med honom på jakt framöver. Jag är svårt förtjust i Zlatan, jag gillade till och med det där med signerade damcyklar, haha.

Why am I not surprised.

- Tyvärr, jag är såpass dålig människa. Jag tyckte att det hade sin charm i denna likriktade tid, han säger så som man inte får säga. Han är så in i helvete gammaldags macho. Samtidigt tror jag att han har en jävla respekt för sin hustru.

Hur mycket macho är du nuförtiden?

- Det har avtagit med stigande ålder.

Din kvinnosyn?

- Är det inget större fel på. Den är präglad av ett rättvisetänkande. Jag kan bli jävligt skakad av assymetrin i förhållanden.

Hur står din fru Kim ut med dig?

- Hon klarar sig galant, det är en alldeles fenomenal kvinna. Sen är hon inte så förtjust i att visa upp sig, den biten. Vi går aldrig på premiärer, vi går hellre på vanlig bio dagen efter och betalar för att slippa hamna på bild.

Jan Guillou sa när jag intervjuade honom att han väntade på en inbjudan från slottet. Har du fått det?

- Det är klart jag har, både på officiella kungamiddagar och privata. Jag har till och med haft hans majestät som gäst hemma på gården. Vi har jagat ihop flera gånger, det är alltid mycket trevligt. Han är en helt annan privat, bland annat är han en utomordentlig middagstalare.

- Han är skitrolig.

- Både jag och Jan är svaga för fina människor och det måste störa honom enormt att jag ränner där.

Jag föreslog att vi skulle ses hemma på din gård, men du sa att du inte klarar att vara där längre.

- Nej, jag klarar inte trapporna. Det är höften, jag ska operera mig snart, byta höftleden. Jag väger för mycket sen 20 år tillbaka, jag var ganska fräsch fram till 1988. Jag är inte naturfet som exempelvis Göran Persson.

Vad hände? Du hängde för mycket med Jan Stenbeck?

- Ja, fast då ryckte jag upp mig och gick ner. I dag väger jag 115, som mest har jag vägt 146 och då såg jag inte så kul ut. Vi var två val- rossar som åt och drack i kapp. Jan vägde ju närmare 200 när han dog, hjärtat orkade inte med.

- Jag har också fel på hjärtat. Jag har haft det ganska länge men har skitit i det. Jag har alla tänkbara problem, hjärtförstoring, flimmer och allt. Jag äter 80 tabletter i veckan.

- Det kommer att ta kål på mig naturligtvis.

Hur mycket tänker du på det?

- Inte hela tiden men ibland när jag är ensam. Jag har frågat vad som händer om jag skiter i att ta tabletterna, och fick svaret "Det är mycket enkelt, då dör du, inom en månad". Jag är tvungen att gå på kontroller var fjortonde dag.

- Skälet till att jag inte har gjort operationen innan är att jag har varit i för dåligt skick. Nu har jag fått koll på blodtrycket, ska ner tio kilo till bara.

"Bara". Det är gott att äta. Vad äter du för mycket av?

- Jag är inte så förtjust i sötsaker men jag har inga problem att klämma i mig en halv ost. Men jag gillar ju att kröka också, det är alkoholen som är den stora boven. Sen 20 år tillbaka har jag hållit upp halva året, jag knäpper av på tolv-slaget varje nyår. Jag är ju alkoholist och folk undrar hur jag bara kan knäppa av, men det är för att jag vet att jag får börja till sommaren igen.

- Men jag super mindre och mindre och det beror på att jag kör såndär 5:2, det gör att jag inte går upp när jag börjar supa igen på det "svarta halvåret". Och nu är jag nere på 4:3, det är häpnadsväckande, så lite har jag inte druckit sen jag var 15.

Vem vågar säga till dig när du är odräglig?

- Mina barn och min hustru.

En sommar när jag jobbade vid desken på Expressen och tog emot din krönika, sa du "Ändrar du så mycket som ett kommatecken får du läsa mig i Aftonbladet nästa vecka".

- Sa jag det? Det var inte så snällt. Ändrade du?

Haha, ja.

- Upptäckte jag?

Nej.

- Där ser du.

I veckan drog en ny omgång av "Veckans brott" i gång, din sista har du hotat.

- Ja, de är på mig och försöker övertala mig, men nu har jag den här operationen. Jag har tjatat på dem att skaffa en vikarie och det kan säkert bli lika bra. Men det är klart att det blir svårt att hålla sig borta.

För att du är fåfäng och måste synas?

- Nej, det handlar inte om fåfänga, men jag är genuint intresserad av mitt ämne och det uppskattar tittarna. Jag har rätt sju gånger av tio, helt okej åttonde gången och fifty-fifty den nionde.

- En gång på tio har jag tvärfel, det är de gångerna jag lär mig mest.

Leif GW Persson - en snäll, generös och självironisk filosofie doktor

Namn: Leif Gustav Willy Persson.

Född: 12 mars 1945 i Stockholm.

Bor: Lägenhet i Solna och gård utanför Gnesta.

Familj: Gift med Kim Persson, 57, fyra biologiska barn Patrick (bibliotekarie på Kulturhuset), Malin (jurist och författare), Hedda (har castingföretag), Julia (doktor i internationell politik vid Oxford university), plus Kims två barn, Klara och August. Åtta barnbarn.

Mamma: Margit, var hemmafru.

Pappa: Gustav, var timmerman och grovarbetare.

Utbildning: Filosofie doktor.

Goda egenskaper: Snäll och generös, har självironi och är inte långsint.

Sämre egenskaper: Kort stubin och snabb på att idiotförklara folk.

Hissar: Begåvade människor.

Dissar: Motsatsen. Pratmakare, som till exempel Håkan Juholt. "Han pratade enastående mycket skit".

MIN DRÖMMIDDAG

Kim Persson, hustru

"Min hustru, naturligtvis. Vi har alltid väldigt trevligt när vi går på middag. Hon har näsa som en tapir när det gäller goda viner".

Henrik Schyffert, komiker

"Jag har närmare vänner än så, men honom träffade jag också nyligen och hade utomordentligt roligt ihop med".

Bengt Ohlsson, författare

"Honom gillar jag skarpt. Dessutom är hans fru Helena jäkligt trevlig, så jag vill gärna utöka skaran till sex personer".

Lotta Lundgren, tv-profil

"Har skrivit en jävligt begåvad kokbok, dessutom är hon en rolig och trevlig tjej".

Per Sinding Larsen, tv-programledare

"Träffade honom för första gången för ett tag sen och det visade sig vara en skittrevlig karl".

"Om det är på sommaren: matjessill med finhackad gräslök och gräddfil och svensk färskpotatis. Öl och vodka till det. Sen grillar vi en bra kotlett, jag gillar gris, men den ska vara väldigt marmorerad. Sallad och ett bra rödvin till. Avslutas med en bra bit ost och mer rödvin."

PS. SÅ VAR MÖTET

- För en sak som är totalt värdelös?!

- Det får du fan se till att ändra på!

- Ja, men smäll iväg en faktura då!

Jag tvekar utanför dörren, Leif GW Persson pratar i telefon därinne, och det hörs hela vägen ut att han är allt annat än road.

Men när GW har dundrat klart mot Trafikförsäkringsföreningen (en fyrhjuling på gården som kraschat), fått en kaffe och satt sig tillrätta i älsklingsfåtöljen, är han mjuk som smör i rumstemperatur.

GW är en fantastisk storyteller, och när jag ändå har honom på tråden, ber jag honom skriva första meningen i min kommande roman.

Det gör han gärna.

Hoppas ni får läsa den någon dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.