Anders Olsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TTAnders Olsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Anders Olsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Leif GW Persson. Foto: MICHAELA HASANOVICLeif GW Persson. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Leif GW Persson. Foto: MICHAELA HASANOVIC

Leif GW om Olsson: ”Ingen stridens man”

Publicerad

Leif GW Persson gick tidigare i veckan till generalangrepp mot delar av den Svenska Akademien.

I TV4:s Nyhetsmorgon gör han ett nytt utspel – den här gången mot Sara Danius ersättare, ledamoten Anders Olsson:

– Det är ingen stridens man. Man behöver någon som kan säga till på skarpen.

Svenska Akademien upplever sin djupaste kris efter den senaste tidens skandaler. 

I torsdags kuppades den ständige sekreteraren Sara Danius ut. Då försvann även ledamoten Katarina Frostenson ut ur Akademien. 

Leif GW Persson har följt alla turer kring Svenska Akademien, och är i delar mycket kritisk till hur man har agerat. Inte minst i samband med att Sara Danius tvingades lämna. 

 

LÄS MER: GW om Akademien: "Bara kaffesumpen kvar" 

 

– Jag tycker att man har behandlat henne väldigt illa, sa han i Expressen i går – och tillade sedan: 

– Nu är det bara kaffesumpen kvar.

Anders Olsson tog över efter Sara Danius

När Sara Danius lämnade Svenska Akademien, tog Anders Olsson över som tillfällig ständig sekreterare. 

Inte alls rätt man på posten, enligt Leif GW Persson. TV4-programledaren Jenny Alversjö konstaterade i Nyhetsmorgon att kriminologiprofessorn kallat Anders Olsson för en person med "en ryggrad som ett ostron". 

GW förklarade i Nyhetsmorgon:

– Det är ingen stridens man. Det är inte så att jag är väldigt förtjust i stridens män, men i sådana här lägen behöver man någon som kan säga ifrån skarpen. Där kanske inte Olsson hade varit mitt namn, om jag säger så. Han är gammal kompis till Horace, de som numera styr och ställer i sällskapet.

 

LÄS MER: Sara Danius revansch – säljer bäst av alla 

 

Ledamoten Ander Olsson: "Inte tid"

Akademieledamoten Anders Olsson, som sitter på stol nummer 4, vill inte kommentera GW:s kritik i Expressen Under söndagen:

– Jag vill inte kommendera det nu faktiskt. Jag har inte tid att gå ut med några kommentarer, säger han. 

Leif GW Persson gav också i Nyhetsmorgonsändningen sin syn på vad konflikten i Svenska Akademien egentligen handlar om:

– Det jag tycker är olustigt är att man har negligerat de här anklagelserna mot den här personen som man har gett ett mångårigt ekonomiskt stöd. Jag tror att det är grunden till det hela. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag