Leif GW om domen: "Hon ska ha livstid"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ylwa Yngvesson

Lagskärpningen i somras kan ha räddat styckmördaren Jonna Henningsson, 25, från livstids fängelse.

– Sannolikheten för att livstidsstraff hade utdömts hade ökat högst påtagligt om mordet hade inträffat bara några dagar senare, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Leif GW Persson är kritisk till domen:

– Det här är inget normalfall, det här är någonting annat. Hon ska ha livstid och det ska överklagas. Jag förväntar att mig att åklagaren överklagar det där och yrkar livstid, säger han.

Örebro tingsrätt dömde i går hästtjejen Jonna Henningsson till 16 års fängelse för styckmordet i Askersund. I straffet ingår brott mot griftefriden, som uppgår till 1,5 års fängelse.

Åklagare Lars Duberg yrkade på livstids fängelse:

– Hon blev dömd enligt mina yrkanden, men till ett tidsbestämt straff, 16 år. Jag får läsa igenom domskälen och sedan överväga om jag ska gå vidare eller inte.


Inte åklagarens linje

Anledningen till att rätten inte gick på åklagaren Lars Dubergs linje är för att man inte anser det bevisat att den 25-åriga hästtjejen hade för avsikt att mörda den 22-åriga kärleksrivalen när hon kom till lägenheten.

– Den uppfattningen delar inte jag. Det är alldeles uppenbart att hon har planerat det där. All den där utrustningen som hon medför och alla hennes sökningar på Google och så vidare. Att då prata om likgiltighetsuppsåt det tror jag inte en sekund på. Hon har åkt dit för att ha ihjäl henne, säger Leif GW Persson, professor i kriminologi.

"Hyra en hitman"

Jonna Henningsson gjorde ett sort antal sökningar på nätet före mordet den 18 juni, två dagar före midsommarafton. Hon sökte "lättaste sättet att döda någon", "hyra en hitman" och "döda killens ex". När hon lämnade bostaden i bil och körde mot Askersund var hon beväpnad med en hovslagarhammare, injektionssprutor fyllda med vodka och sömnhormon – samt en förskärare.

Den unga kvinnan, närmast förgiftad av svartsjuka, kom till Askersund vid sextiden på morgonen och smög fram till huset. Hon har själv berättat att hon hade två planer.


Spruta i halsen

Den ena gick ut på att skada den 22-åriga kvinnan med hammarslag i huvudet för att visa sig stark. Den andra gick ut på att få in kärleksrivalen i en bil, hota henne med kniv och sticka en spruta i halsen på henne.

Det slutade i en verklig mordmardröm, som hämtad från tv-serien Dexter.

När kärleksrivalen kom ut i trapphuset gick Jonna Henningsson till besinningslös attack med hovslagarhammaren. Morddramat slutade i lägenheten, där den 22-åriga kvinnan högs till döds. Efteråt åkte hästtjejen tillbaka hem och hämtade såg och stora bärkassar från Gekås och Ikea. Sedan tog hon bilen tillbaka till Askersund och styckade kroppen i badrummet.

Inte nöjd

Leif GW Persson är inte nöjd med domen:

– Det här är inget normalfall, det här är någonting annat. Hon ska ha livstid och det ska överklagas. Jag förväntar att mig att åklagaren överklagar det där och yrkar livstid.

– Sådana där ska inte ränna omkring. Det är alldeles uppenbart att hon har planerat det där. All den där utrustningen som hon medför och alla hennes sökningar på Google och så vidare, säger Leif GW Persson och fortsätter.

– Att då prata om likgiltighetsuppsåt det tror jag inte en sekund på. Hon har åkt dit för att ha ihjäl henne.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem har läst domen mot Jonna Henningsson och delar Leif GW Persson uppfattning om förberedelserna.

Dessutom ser han svartsjukemotivet som försvårande.

– I själva verket är det ju synnerligen hänsynslöst att man berövar en annan människa livet, dessutom berövar man ju livet för den som älskar vederbörande. Det finns ju en gammal uppfattning, bland en del män: "Om inte jag får en henne, så ska ingen annan man heller ha henne." Att hon har tänkt så tycker jag är en mycket försvårande omständighet i sammanhanget, säger han.

Strängre straff

Den 1 juli skärpte riksdagen straffet för mord till livstids fängelse om omständigheterna är "försvårande", som det heter.

Styckmordet i Askersund skedde den 18 juni – alltså bara tolv dagar innan straffskärpningen trädde i kraft.

Hade hon begått mordet efter lagskärpningen hade påföljden blivit betydligt längre, menar Sven-Erik Alhem:

– Sannolikheten för att livstidsstraff hade utdömts hade ökat högst påtagligt om mordet hade inträffat bara några dagar senare, alltså efter straffskärpningen.

Experterna om domen

Sargon De Basso, advokat:

För det otränade ögat och den som inte läst domen i sin helhet så kan utfallet te sig märkligt då tingsrätten valt att inte döma ut fängelse på livstid. Men som advokat måste jag säga att den rättsliga argumentationen i domen är förvånansvärt pedagogisk och förankrad i gällande rätt. Sen är det naturligtvis upp till domstolens ledamöter att värdera vilken betydelse de olika omständigheterna ska tillmätas. Där finns det inget facit, utan den bedömningen sker från fall till fall. En annan domstol, som exempelvis hovrätten, kan komma att se på saken annorlunda.

Kerstin Koorti, advokat:

Om en man hade gjort på det här sättet är jag nästan till hundra procent övertygad om att han hade fått livstids fängelse. Det är ingen jämlikhet inför lagen i Sverige här. Jag har själv, då som målsägandebiträde, varit med om ett fall där en kvinna högg en man i magen och en halvtimme senare högg en annan man i bröstet och magen. I domen fick hon väldigt lågt straff. Det stod något om att det inte hade varit så farligt, att hon var en svag kvinna och då höll den andra mannen hon huggit på att avlida. Min uppfattning är att kvinnor får lite lägre straff än män.

Leif GW Persson, professor i kriminologi:

– Det här är inget normalfall, det här är någonting annat. Hon ska ha livstid och det ska överklagas. Jag förväntar att mig att åklagaren överklagar det där och yrkar livstid. Sådana där ska inte ränna omkring. Det är alldeles uppenbart att hon har planerat det där. All den där utrustningen som hon medför och alla hennes sökningar på Google och så vidare. Att då prata om likgiltighetsuppsåt det tror jag inte en sekund på. Hon har åkt dit för att ha ihjäl henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.