Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW om Akademiens utskick: Så giftig detalj

Leif GW Persson: ”Då skulle jag vara nöjd”
Foto: OLLE SPORRONG
Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare för Svenska Akademien.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Leif GW Persson tror sig ha synat Svenska Akademiens knep i pressmeddelandet.

Ledamöterna valde att inte skriva under det för att kunna slå ifrån sig kritik, menar kriminologen.

– Av olika skäl tror jag att den är så jävla giftig, säger GW om advokatutredningen.

På fredagen skickade Svenska Akademien ut det omstridda pressmeddelandet om den så kallade advokatutredningen. 

Advokatbyrån Hammarskiöld & Co har, på uppdrag av Akademien, genomfört en utredning för att klargöra om de sexuella övergrepp som kulturprofilen Jean-Claude Arnault anklagats för varit kända i Akademien.

I pressmeddelandet skrivs att ”oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit”, men att det ”inte var allmänt känt” i Svenska Akademien.

Jean-Claude Arnault har nekat till anklagelserna.

Jean-Claude Arnault på bokförlaget Wahlström & Widstrands sommarfest 2015.
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

LÄS MER: ”Oacceptabelt beteende” – Akademiens presmeddelande om Arnault 


Interna strider om pressmeddelandet

Vidare visar utredningen att beslutsprocessen för ekonomiskt stöd till kulturklubben Forum, som leddes av Arnault och hans hustru, ledamoten Katarina Frostenson, stått i strid med Akademiens jävsregler.

Utskickandet av pressmeddelandet föregicks av interna strider i Akademien. Advokatutredningen blev klar för flera veckor sen, men ledamöterna kunde inte enas om hur man skulle bemöta slutsatserna. I söndags satt flera ledamöter i ett krismöte för att diskutera ett uttalande, och på tisdagen skickades en version fram och tillbaka mellan ledamöterna för att de skulle bli eniga om innehållet.

Och slutligen släpptes pressmeddelandet på fredagen.


LÄS MER: Akademien avvaktar med besked om situationen 


Jan Guillous hårda kritik

Leif GW Persson är inte nöjd med vad Akademien gick ut med – och pekar på en detalj där han menar att Akademien gjort sig redo för att ducka ansvar.

– Jag har noterat att det inte ens var undertecknat av Akademien, utan av deras kanslichef. Det måste väl stå för något, säger Leif GW Persson.

– Jag delar väl min gamle kamrat Jan Guillous uppfattning, att det här nog är giftigare än vad folk tror. Om det nu är så enkelt hade det inte varit någon konst att offentliggöra det där advokatutlåtandet.

Leif GW Persson är inte nöjd med vad Akademien gick ut med.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Guillou kritiserade pressmeddelandet efter att det skickades ut på fredagen. Han menar att allt som stod i det redan varit omskrivet i medier:

– ... så frågan är vad som finns i denna advokatutredning som inte stått i tidningen, sa Guillou på fredagen.

Leif GW Persson: ”Så jävla giftig”

– De har inte avslöjat någonting om en advokatutredning som har varit så pass kontroversiell att man har behövt avsätta varandra för den, sa Guillou vidare.

– Då måste det finnas något annat där som är glödhett, som de hemlighåller.

Leif GW Persson fyller i:

– Men av olika skäl tror jag att den är så jävla giftig, så det vill man inte.

Leif GW Persson: ”Då skulle jag vara nöjd”

Utöver innehållet, som kriminologen menar borde läggas ut i sin helhet, tror han att ledamöterna lät kansliansvariga Louise Hedberg skriva under för att kunna skylla ifrån sig vid kritik.

– Jag tycker illa om sådana pressmeddelanden som man låter anställda skriva. Det här är faktiskt inget pressmeddelande från Akademien, utan något från Akademiens kanslichef. Då kan man alltid säga att ”det där har hon fått om bakfoten”. Jag hade gärna sett ett pressmeddelande som var undertecknat av den tillförordnade ständige sekreteraren, å övriga ledamöters vägnar. Då skulle jag vara nöjd i den delen, säger Leif GW Persson.

Expressen söker Svenska Akademiens kansliansvariga, Louise Hedberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.