Hjärnan bakom det blodiga dramat utanför Arboga misstänks vara den 42-åriga kvinnan. Foto: Sven LindwallHjärnan bakom det blodiga dramat utanför Arboga misstänks vara den 42-åriga kvinnan. Foto: Sven Lindwall
Hjärnan bakom det blodiga dramat utanför Arboga misstänks vara den 42-åriga kvinnan. Foto: Sven Lindwall
Nu drar polisprofessor Leif GW Persson paralleller till Helge Fossmo, Knutbypastorn. Foto: Jan DüsingNu drar polisprofessor Leif GW Persson paralleller till Helge Fossmo, Knutbypastorn. Foto: Jan Düsing
Nu drar polisprofessor Leif GW Persson paralleller till Helge Fossmo, Knutbypastorn. Foto: Jan Düsing
"Likheten med Knutbydramat har slagit mig", säger Leif GW Persson."Likheten med Knutbydramat har slagit mig", säger Leif GW Persson.
"Likheten med Knutbydramat har slagit mig", säger Leif GW Persson.
Den 42-åriga kvinnans pojkvän Mohammad Rajabi, 19, har erkänt att han knivhuggit kvinnans pappa till döds och försökt mörda hennes mamma då makarna låg och sov i sin sommarstuga utanför Arboga i augusti förra året. Foto: Alex Ljungdahl/ExpressenDen 42-åriga kvinnans pojkvän Mohammad Rajabi, 19, har erkänt att han knivhuggit kvinnans pappa till döds och försökt mörda hennes mamma då makarna låg och sov i sin sommarstuga utanför Arboga i augusti förra året. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
Den 42-åriga kvinnans pojkvän Mohammad Rajabi, 19, har erkänt att han knivhuggit kvinnans pappa till döds och försökt mörda hennes mamma då makarna låg och sov i sin sommarstuga utanför Arboga i augusti förra året.  Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Leif GW: Likheten med
Knutby har slagit mig

Publicerad

Arbogakvinnan har styrt yngre män att mörda åt henne, enligt åklagare.

Fallet får polisprofessor Leif GW Persson att dra paralleller till Helge Fossmo, Knutbypastorn:

– Likheten med Knutbydramat har slagit mig, säger GW till DN.

Sommaren 2015 hittades Arbogakvinnans make Aki Paasila drunknad vid familjens sommarstuga – kvinnan hade då tecknat en livförsäkring på maken.

Ett år senare mördades hennes pappa i samma stuga. Kvinnan sitter häktad misstänkt för mord i båda fall. Häktade är också två unga män: En 25-åring som misstänks för mordet på Aki Paasila, och Arbogakvinnans pojkvän Mohammad Rajabi, 19, som erkänt mordet på pappan.

"En äldre som styrt en yngre"

Åklagarens linje är att Arbogakvinnan styrt de yngre männen att mörda åt henne.

I Dagens Nyheter berättar Leif GW: Han ser kopplingar till Knutbyfallet 2004, då pastorn Helge Fossmo förmådde den så kallade barnflickan att mörda.

– Arbogafallet är unikt i svensk rättshistoria. Men likheten med Knutbydramat har slagit mig. Det är en äldre som misstänks ha styrt en yngre. Skillnaden är väl att 42-åringen i Arboga misstänks ha tagit mycket mer aktiv del än Helge Fossmo gjorde i Knutby.

 

LÄS OCKSÅ: Så lever de inblandade i Knutbydramat i dag

 

GW syftar bland annat på det faktum att pojkvännen Mohammad Rajabi pekat ut Arbogakvinnan som den som skjutsade honom till sommarstugan innan mordet på pappan.

GW: Han har det nog svårare

"Barnflickan" i Knutbyfallet, Sara Svensson, dömdes för mord och mordförsök till sluten rättspsykiatrisk vård. På frågan om Mohammad Rajabi går samma öde till mötes svarar GW i DN:

– Han har det nog svårare. Men han har varit väldigt utsatt. Vid gärningstillfället bor han hos 42-åringen och lever av henne.

Rajabi har erkänt mord på Arbogakvinnans pappa och mordförsök på hennes mamma. Arbogakvinnan nekar till alla anklagelser.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag