Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW kritisk till åtalet i Tove-fallet

Tros ha mördat Tove och gömt kroppen i skogsparti
Leif GW Persson.
Foto: OLLE SPORRONG

Kriminologen Leif GW Persson är kritisk till åtalet i Tove-fallet.

Han säger att åklagaren gått ”all in” och tror att det blir svårt att få båda kvinnorna dömda för mord. 

– Det är inget åtal som jag skulle ha väckt, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon. 

På fredagen kom åtalet i det uppmärksammade fallet Tove i Vetlanda. En 20-årig kvinna och en 18-årig kvinna som var bekanta med Tove misstänks ha dödat henne och sedan transporterat bort kroppen.

Båda står nu åtalade för mord och grovt gravfridsbrott, och åklagaren menar att de begått gärningarna ”gemensamt och i samförstånd”. Tove dog av kvävning, enligt åtalet. 20-åringen tog strypgrepp på henne, medan 18-åringen hjälpte till att hålla fast henne, menar åklagaren.

Kriminologen Leif GW Persson är inte övertygad om att det är ett åtal som kommer hålla hela vägen. 

– Det är inget åtal jag skulle ha väckt, jag hade nog kompletterat det med en massa alternativ, säger han i TV4:s ”Nyhetsmorgon” på söndagen. 

GW: Åklagaren har gått ”all in”

I fall där man inte är övertygad om att bevisningen räcker till kan man välja att lägga till en alternativ brottsrubricering i åtalet.

GW Persson säger att mycket talar för att kvinnorna haft olika stor del i gärningarna, och menar att åklagaren gått ”all in” genom att ändå åtala dem på samma punkter. 

– Ansvaret ska individualiseras. Där kan det bli knepigt. 20-åringen ligger betydligt värre till än 18-åringen, säger Leif GW Persson och fortsätter:

– Jag skulle bli förvånad om de båda döms för mord.

Det här har hänt

21-åriga Tove försvann den 16 oktober efter en utekväll och hittades död i början av november.

Misstankarna riktades snabbt mot två bekanta till Tove, en 20-årig kvinna och en 18-årig kvinna som båda anhölls tidigt i utredningen.

På fredagen kom åtalet. Kvinnorna åtalas för mord och grovt gravfridsbrott. Åklagaren menar att de begått gärningarna ”gemensamt och i samförstånd”. 

Båda nekar till att ha mördat Tove. 20-åringen har erkänt misshandel som ledde till att Tove dog, men menar att det var en olyckshändelse. 18-åringen hävdar att hon inte var där när Tove dödades, men att hon var med när kroppen flyttades. 

Två unga kvinnor åtalas för mord på Tove, 21 i Vetlanda

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.