Kriminologiprofessorn Leif GW Persson tror att Kent Ekeroth kommer att fällas. Foto: Ylwa YngvessonKriminologiprofessorn Leif GW Persson tror att Kent Ekeroth kommer att fällas. Foto: Ylwa Yngvesson
Kriminologiprofessorn Leif GW Persson tror att Kent Ekeroth kommer att fällas. Foto: Ylwa Yngvesson
Bilderna från krogkön visade hur Kent Ekeroth nekades inträde på en krog.Bilderna från krogkön visade hur Kent Ekeroth nekades inträde på en krog.
Bilderna från krogkön visade hur Kent Ekeroth nekades inträde på en krog.
Nu åtalas Kent Ekeroth för misshandel.Nu åtalas Kent Ekeroth för misshandel.
Nu åtalas Kent Ekeroth för misshandel.

Leif GW: "Förvånad om inte Ekeroth blir fälld"

Publicerad

Leif GW Persson är övertygad om att Kent Ekeroth, SD, kommer att fällas för ringa misshandel.

I tisdagens "Veckans brott" i SVT säger han att han är orolig för riksdagsledamoten:

– Han verkar ha påtagliga problem. Inte minst med alkohol.

Riksdagsledamoten och Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth är misstänkt för ringa misshandel efter att ha hamnat i bråk på klubben Solidaritet i Stockholm i november.

Nyligen åtalades han för brottet.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson tror att Kent Ekeroth kommer att fällas. I "Veckans brott" i SVT på tisdagskvällen säger han:

– Bevisningen bedömer jag som övertygande. Jag skulle bli förvånad om inte Ekeroth blir fälld.

Förundersökningen är runt 150 sidor lång och innehåller ett dussintal vittnen. Själv har Ekeroth hela tiden nekat till misshandel – enligt honom handlade det om en lättare örfil i självförsvar.

Ekeroth i bråk tidigare

Ringa misshandel leder i regel till böter. Som mest till sex månaders fängelse.

– Det har hänt två gånger att riksdagsledamöter som döms för grova brott avlägsnas ur riksdagen som en konsekvens av att de dömts till långa straff. Det kommer inte ske med Ekeroth, det beslutet får han fatta själv, säger Leif GW Persson i "Veckans brott".

Kent Ekeroth har hamnat i bråk flera gånger förut. SD:s partiledare Jimmie Åkesson har uppmanat honom att ta en paus från riksdagen.

– Och att lämna sin plats i riksdagens justitieutskott permanent, har Åkesson sagt till "Ekot".

Kent Ekeroth.Foto: Sven Lindwall

Leif GW Persson orolig för Ekeroth

Leif GW Persson säger att han är orolig för Ekeroths beteende.

– Han verkar ha påtagliga problem, inte minst med alkohol. Och en hög grundaggressivitet. När han har sina Säpovakter verkar han övertygad om att han aldrig kan åka på rejält med däng och får fritt utlopp för sin kaxighet, säger professorn i "Veckans brott".

Han fortsätter:

– Om han ensam tog en promenad i Rinkeby och Tensta, vilket jag inte rekommenderar i hans fall, så skulle han vara en helt annan Ekeroth.

Fler SD-politiker bland dömda

Leif GW Persson säger också att betydligt fler SD-politiker döms för brott än andra politiker.

– Sverigedemokratiska politiker är ungefär lika överrepresenterade i straffregistret som vissa invandrarkategorier, säger professorn i "Veckans brott".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag