Leif GW Persson tror att polisen har hittat rätt – han utesluter heller inte gripanden av fler personer. Foto: Simon HastegårdLeif GW Persson tror att polisen har hittat rätt – han utesluter heller inte gripanden av fler personer. Foto: Simon Hastegård
Leif GW Persson tror att polisen har hittat rätt – han utesluter heller inte gripanden av fler personer.  Foto: Simon Hastegård
Den 41-åriga kvinnan nekar till att ha mördat sin pappa i familjens sommarstuga. Foto: OLLE SPORRONGDen 41-åriga kvinnan nekar till att ha mördat sin pappa i familjens sommarstuga. Foto: OLLE SPORRONG
Den 41-åriga kvinnan nekar till att ha mördat sin pappa i familjens sommarstuga. Foto: OLLE SPORRONG

Leif GW: Fler personer
kan gripas för mordet

Publicerad

Den 41-åriga kvinnan nekar till att ha mördat sin pappa i familjens sommarstuga.

Men Leif GW Persson tror att polisen har hittat rätt – han utesluter heller inte gripanden av fler personer.

– Det är alldeles för mycket samverkande omständigheter som sammantaget gör att det verkar som att rätt person sitter, säger polisprofessorn.

För två veckor sedan gick gärningsmännen till attack mot paret som låg och sov i sommarstugan i Arboga.

Den 68-årige mannen mördades och hans 63-åriga hustru hittades med allvarliga skador, men vid liv.

Parets 41-åriga dotter greps i sista stund på Arlanda när hon var på väg att fly till Thailand. Sedan dess har hon och hennes 18-årige sambo suttit anhållna, båda skäligen misstänkta för att ha utfört dådet.

Det är den lägre misstankegraden och kvinnans advokat har för VLT avfärdat mordmisstankarna som lösa rykten och spekulationer.

I dag måste åklagaren övertyga tingsrätten om att de anhållna är tillräckligt intressanta i utredningen för att de ska häktas.

En som har följt de många turerna kring sommarstugemordet är polisprofessor Leif GW Persson, som tycker att fallet sticker ut.

– Ja, det där är inte så vanligt att du har kvinnliga gärningsmän av den digniteten. Nu ska man kanske sansa sig till skuldfrågan är avgjord, men det är alldeles för mycket samverkande omständigheter som sammantaget gör att det verkar som att rätt person sitter. Sedan får man reda ut det där med vilka som har hjälpt henne – det reder sig alltid.

Leif GW Persson: Skaran misstänkta för mordet i Arboga kan växa

Polisprofessorn menar att de misstänktas skara kan komma att växa i takt med att utredningen sväller.

– Det kan inte uteslutas att det blir fler.

Redan en vecka innan gripandet rapporterade SVT Västmanland källuppgifter om att 41-åringen var utredningens intressantaste spår. Utredarna valde ändå att bida sin tid.

– Förmodligen är det för att det tar så lång tid med allt, så man har väl väntat i det längsta. Men man har alldeles uppenbart hållit koll på henne för hon skulle väl sticka härifrån när hon grips på flygplatsen. Så den biten bekymrar mig mindre. Ofta är det alldeles tvärtom, att man har för bråttom.

Leif GW Persson efterfrågar ny utredning om makens drunkning

Nu hoppas Leif GW Persson att mordutredarna även väcker liv i den drunkningsolycka som kostade 41-åringens make livet för ett år sedan, vid samma stuga som mordet ägde rum i. Trots oklara omständigheter inledde polisen aldrig någon förundersökning.

– Det kanske man borde ha tittat lite närmare på eftersom någon, dock inte han själv, hade tecknat en livförsäkring åt honom med henne som förmånstagare. Det var mycket konstigheter.

Försäkringen var tecknad på maxbeloppet: 2,5 miljoner kronor. I juli i år fick kvinnan beskedet av försäkringsbolaget: inte ett öre betalades ut. Försäkringsbolaget IF menar att försäkringen är ogiltig och misstänker att brott ligger bakom drunkningen.

Enligt en anhörig till den drunknade mannen så ska kvinnan innan drunkningen och mordet ha pratat om att hänga maken från ett träd, och att bränna ned föräldrarnas hus medan de låg och sov i det. Motivet - pappan var förmögen företagare - skulle vara pengar.

Efter drunkningen hamnade kvinnan i nästa strid - med makens anhöriga.

Kvinnan som misstänks för sommarstugemordet i Arboga ville kremera maken

Familjen menade att han ville ha en jordfästning, men kvinnan insisterade på att kroppen snabbt skulle kremeras.

– När vi som anhöriga fick höra det här tyckte vi att han absolut inte skulle kremeras utan en fullständig obduktion. Vi ville att man skulle undersöka vad han hade i kroppen. Alkohol, narkotika, allt skulle kollas. Då fick hon mer panik, säger en anhörig till mannen som var småbarnspappa och arbetade som snickare.

Den anhöriga fortsätter berätta att det var först på plats i kyrkan som hustrun gick med på jordfästningen.

Det skedde med så kort varsel att man inte hann gräva någon grav och maken sattes i jorden först en och en halv vecka senare - vid en ceremoni där 41-åringen inte närvarade.

I bouppteckningen som följde intygade kvinnan att hon haft begravningskostnader på 35 000 kronor, trots att det var andra anhöriga till mannen som stod för kostnaderna.

Experterna menar att en kremering gör dödsfallet betydligt svårare att utreda.

– Man kan generellt säga att om kroppen blir kremerad finns inte möjligheten att göra om, och göra rätt, säger Anders Lindstrand, chefsutredare på If.

Polisprofessor Leif GW Persson instämmer.

– Så brukar det vara. De brukar inte vilja ha några kroppar som man kan gräva upp igen och obducera, säger polisprofessorn.

Tror att sommarstugemordet kan klaras upp

Han tror att polisens utredare kan få en rejäl uppförsbacke i att försöka lösa drunkningsgåtan efter så lång tid.

Däremot hyser han hopp för att sommarstugemordet ska kunna klaras upp.

– Det där andra verkar mer lovande. Hon har gett sig på föräldrarna med kniv, som jag förstår. Hon eller någon medhjälpare till henne.

Leif GW Persson tycker inte att kvinnan har agerat smart, om det är hon som ligger bakom.

– Nej, det tycker jag inte. Men det låter som en grov kriminell kvinna och det är ovanligt. Kvinnor som självständiga mördare, speciellt om det har den här digniteten, de är inte många ska du veta. Och skulle hon bli fälld för åtminstone det ena, eller för alltihop, då är det livstid fängelse så det brakar om det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag