Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW: Fel att mörka Hagens försvinnande

Leif GW Persson kritisk mot norska polisen
Foto: PRIVAT
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Den norska polisen väntade i tio veckor med att genomföra dörrknackning i området där miljardärshustrun Anne-Elisabeth Hagen rövades bort.

Polisen ville inte låta kidnapparna förstå att man visste att hon var borta.

Ett misstag, menar Leif GW Persson, eftersom alla eventuella vittnen hann glömma vad de sett och hört.

– Det är nästan omöjligt att få fram iakttagelser så lång tid efteråt, säger han i TV4:s ”Brottsjournalen”.

Den norska miljardären Tom Hagens hustru, Anne-Elisabeth Hagen, 69, försvann från sitt hem i Lørenskog utanför Oslo förra hösten. I veckans avsnitt av ”Brottsjournalen” delger kriminologiprofessorn Leif GW Persson tittarna vad han tror har hänt.

– Hon har blivit bortrövad mot sin vilja av ekonomiska motiv. Sedan har det brustit i kontakterna mellan dem som har rövat bort henne och dem som ska betala pengar för att få tillbaka henne, säger Leif GW Persson. 

Nu har det snart gått ett år, och polisens huvudteori är att hon har mördats.

– Sannolikheten för att hon har dött för ganska många månader sen, den är väldigt hög.

”Man har bundit ris för egen rygg”

När Tom Hagen, en av Norges rikaste män, kom hem den 31 oktober i fjol var hustrun borta. I stället hittade han en lapp skriven på dålig norska. Kidnapparna krävde omkring 90 miljoner kronor i kryptovalutan Monero – och de varnade Tom Hagen för att kontakta polisen.

Det gjorde han i alla fall, men polisen hemlighöll sin utredning i tio veckor, och först i januari gick man ut med att hon var borta och genomförde dörrknackning i området där hon bor. Det var ett misstag, menar Leif GW Persson.

– Då vill jag påstå att man har bundit ris för egen rygg. Det är nästan omöjligt att få fram iakttagelser så lång tid efteråt. Speciellt inte om man inte kan binda upp det till någon särskild händelse som skulle ha inträffat just då.

Polisen: Tvungna att göra några val

Nyligen rapporterade Dagbladet att hemlighållandet i inledningsskedet även hindrade polisen från att genomföra andra utredningsåtgärder, som att gå igenom paret Hagens sopor.

– Som bekant höll vi en låg profil inledningsvis och vi är ärliga att det betytt att vi blev tvungna att göra några val, sade polisinspektör Tommy Brøske till Dagbladet.

Professorn tror att kidnapparna, trots polisens inledande tystnad, anade att polisen var underrättad.

– Detta i sig kan vara den enkla förklarningen till att de inte har avhörts: de har helt enkelt fått kalla fötter. I det läget är det utomordentligt olämpligt att släppa ifrån sig ett så utmärkt vittne som offret för bortrövandet. Det är då våldsmomentet kommer in, säger han.

”Brottsjournalen” sänds klockan 21 på tisdagen.

Fredrik Sjöshult om polisens nya spår efter försvunna miljardärsfrun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.