Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW chattade om Palmemordet

Leif GW Persson.Foto: Tommy Pedersen
Leif GW Persson chattade med Expressen.se:s läsare på måndagen.
Här nedan kan du läsa alla frågorna och svaren.
I.A: Jag undrar varför mördaren sköt mot Lisbet Palme? Varför försökte han mörda henne också?
GW: Vet ej. Kanske inte han heller. Den möjliga förklaringen är väl att han försökte göra sig av med ett vittne. Att han inte sköt på Palme en extra gång är däremot säkert. Han hade redan slagit i backen.

Benny Wiklander: Om du tagit hand om utredningen runt Palme mordet när det begicks och med dom resurser som fanns då Vad hade du gjort som första åtgärd ?
GW: Säkrat platsen med avspärrningar inom ett område på ett par hundra meter. Inlett systematisk genomsökning/dörrknackning i området och längs mördarens flyktvägar. Samlat in alla vittnen och börjat höra dem. Inrättat spaningsorganisationen för det fortsatta arbetet. Kallat till möte med spaningsstyrkan lördag morgon. Osv, o s v.

Harri: Hej Leif.vad är det som gör att exempelvis din teori om polis,säkerhetstjänsten etc, inte utreds ända ner i botten.vem eller vilka är det som tar det s.k beslutet att ej utreda din teori. för teorin är ju inte ny, den var uppe redan i tidigt skede an utredningen totalt. eller är den redan utredd? finns det fler s.k grupperingar i samhället som har nån slags gräddfil att ej bli utredda om brott misstänks?
GW: Det var säpo som hade hand om det s k polisuppslagen i utredningen. Märkligt nog även om dem själva, säpo. Den är dåligt utredd. Man har tittat på ett tjugotal enskilda poliser som tipsats in till utredningen, många av dwem i den s k basebolligan men detta har inte gett något.

Johan: Hej Leif, Lisbet Palme hävdar att hon identifierat mördaren som Christer Pettersson och Ingvar Carlsson påstår att mordet är löst och att mördaren är Christer Pettersson. De tycks vara ganska ensamma om den åsikten, hur kommer det sig?
GW: Vet ej. Jag tror att Lisbeth misstagit sig. Hennes tidigare uttalanden om vem som gjorde det är t ex inte enkelt förenliga med CP. Konfrontationen är dessutom så dålig att den kan anses som direkt missledande. Detta är också ett skäl till att hovrätten ifågasätter hennes vittnesmål. Lisbeth var ju själöv målsägande och vittnar således inte under ed. Möjligen kan jud etta också ha bidragit till ifrågasättandet av henne. Själv tror jag att hon misstagit sig. Det fanns ett flertal personer alldeles i närheten när mordet skedde. Jag är inte alls säker på attd et var mördaren hon såg.

Hatte: Finns det ännu kallare fall än Palmemordet?
GW: Knappast i Sverige om det är uppklarade mord som vi pratar om. Det här är en rejäl utmaning för den som är intresserad av sådant.

Robert: Kan det ha varit en torped som utförde mordet?
GW: Tror inte det. Vet naturligtvis inte men han känns inte så. Jag tror han drivs av personliga motiv.

Per Aronsson: Tror du att Palme-hatet har varit en underskattad faktor i utredningen av mordet?
GW:  Ja, helt säkert så. Fast jag tror att just den politiska motivbilden är ännu mer försummad och av det helt ovidkommande skälet att polisen inte är särskilt van vid att titta på sådant. I dystra stunder så tycker jag attd et är fullt logiskt att det är precis en sådan som CP som man till sist levererar. En typisk våldsverkare. En sådan där som man alltid till sist fastnar för.

Guest: Hur många tror du vet vem mördaren är?
GW:  Om vi tänker oss en mindre konspirationen, där man gripit tillfället i flykten, d v s visste att Palme skulle ut på stan utan bevakning vilket det var ganska många som visste på säpo, så kanske det handlar om högst några stycken. En som håller i vapnet och ett par som hjälper honom med det praktiska före och efter. Tre, räcker bra för det som hände.

Astrid: I veckans brott hade du en önskan, tror du att gm kommer att ta kontakt med dig?
GW:  Det är faktiskt redan ett par som hört av sig. Får väl se hur det är med deras trovärdighet. Som du kanske vet är det drygt 130 personer som "erkänt" mordet redan. Samtliga har dock kunnat avföras.

Åke P: Vilken var den starkaste invändningen i Hovrätten när den underkände Tingsrättens fällande dom?
GW: Bevisningen grundas ju i allt väsentligt på Lisbeths utpekande. Mot detta står CP kategoriska nekande. Hovrätten anser inte att hon är tillräckligt trovärdig helt enkelt. Man uppehåller sig länge vid olika förklaringar till att hon kunnat missta sig. Den usla konfrontationen, som ju inte var hennes fel, plus det faktum att hon fått hjälp att peka ut CP i samband med den läggs också till hennes nackdel.

Finnen: Hans Holmer sa visst någon gång att han var 95% säker på att kurdspåret var det rätta. Baserade han det på något konkret eller var det hans egna fantasier?
GW: Inget konkret. Jag och de flesta med mig förstår helt enkelt inte vad karlen menade. Och när åklagarna försökte syna honom så spårade det hela ur och han vägrade helt enkelt att presentera något underlag som dög för tvångsåtgärder. Hans egen övertygelse om du frågar mig och hur han fått den är ett rent mysterium.

Uwe Dettmann: I en av Dina teorier hävdar Du att mördaren måste vara en mycket god skytt. Vad krävs det för skjutskicklighet att stå bakom någons rygg och avfyra en revolver från ett par dm håll?
GW: Det är inte så lätt som du tror. Första skottet står han nära, nästa så har Palme redan trillat i gatan, LP har rört sig mer än en meter framåt och ändrat position. Själv tycks han ha packat något steg för att bättre vinkel. I samma ögonblick som han trycker av vrider Lisbeth på överkroppen och sjunker ner bredvid sin make. Det är mörkt och skytten är bländad av mynningsflamman. Det är inte så enkelt som det kan verka.

Linnèa: Är det inte mer rimligt att det bara var en gärningsman inblandad. Tänker på den höga belöningen som utgår till den som lämnar ett avgörande tips. Det är mer logiskt att det bara är en.
GW: Jo, det kan förvisso inte uteslutas. Låt oss samtidigt inte glömma bort att det finns många som är bra på att hålla mun på sig. Speciellt om de samtliga riskerar livstids fängelse. Ta våra MC-burna kamrater t ex. Gång på gång så har det varit flera inblandade i ett mord, det vet man med säkerhet, mens amtliga bara sitter där och skakar på huvudet. Klarar sig också förvånansvärt ofta.

Björsa: Finns det något annat politiskt mord från tiden, som på påminner om detta i tillvägagångssättet?
GW: Ja, det är ju många som Palme som har blivit skjutna och ofta på jobbet eller hemma men inte på det här viset. Att en sådan som OP springer omkring obevakad ute på stan hör inte till vanligheterna och med sådana här gärningar är det ju så att de naturligt anpassar sig till sina förutsättningar. Med OP är det ju också så att det finns olika uppgifter om iakttagelser, t ex av mystiska "Walkie Talkie-män" i närheten som vi aldrig fått någon fullständig klarhet i. Vi kan alltså inte förutsätta att det bara var en gärningsman som var på plats även om det mesta talar för det.

Pajon: Tror du att mordet hade löst sig, om det skett under en tid då polisens kunskap och tekniska hjälpmedel är som idag?
GW: Möjligt. Om det hade skötts i dag som då hade ingen teknik i världen kunnat hjälpa oss. Hade det skötts korrekt utesluter jag inte att man hade kunnat säkra en del andra spår efter gärningsmannen.

MiaC: Tror du att mördaren och hans/hennes medhjälpare fortfarande är verksam inom sitt uniformsyrke idag?
GW: Nej, pensionär gissningsvis. Jag tror att skytten lever.

syster c: På vilket sätt har palmemordet påverkat dig mest?
GW: Jag hatar när de klarar sig. Det ska inte få gå till så här. Det ska inte vara möjligt att mörda vår statsminister på det vis som skedde. Det är för sorgesamt helt enkelt. Och dessutom att han klarar sig efteråt beroende på att det ena misstaget följer direkt efter det andra.

Jonatan: Om någon nu skulle gripas för mordet. Finns det någon teknisk bevisning som kan binda någon till brottsplatsen?
GW: Om vapnet finns kvar kan det sannolikt - inte säkert - bindas till de kulor som två privatpersoner hittade på brottsplatsen och hade vänligheten att ge till polisen. Har han kvar sin jacka som han bar vid mordet blir chanserna plötsligt betydligt bättre. På jackan ska då finnas både stänkbild och spår från OP:s kropp och vissa DNA-underlag som benvävnad är ganska resistenta. Har han tvättat den några gånger så blir det en annan femma. Lätt är det inte, det ska du veta.

Gustav: Hej Leif, Enligt uppgift hade diktatorn Pinochet Palme på sin dödslista, han ska ha sänt två män för att mörda Palme vilket misslyckades i Madrid men lyckades i Stockholm, den ene skulle likan Pettersson och varit på väg till Stockholm på tåg från Malmö den 26 feb 1986. Vad säger du om detta?
GW: Jag tror inte på utländska gärningsmän av det enkla skälet att skytten verkar ha en mycket bra lokalkännedom vad gäller området kring brottsplatsen. Men visst, det finns mängder med tips som handlar om scenarion med utländska gärningsmän.

Anders: Hur är det med mordplatsen. Är det en plats som Christer Pettersson bara valt av en slump eller är det en plats som en mer genomtänkt mördare hade valt?
GW: Nej, det är OP som styr stegen mot brottsplatsen och i den meningen är det han som bestämmer. Samtidigt är han så välorienterad att allt talar för att han kutat före och ställt sig i förhåll på det allra mest lämpliga stället mellan T-banan och biografen. Hade OP hållit sig kvar på västra sidan av Sveavägen tror jag att han tagit sig ner oskadd i tunnelbanan. Då tror jag gärningsmannen hade hängt på honom och skjutit honom mellan T-banestationen och hans bostad på Västerlånggatan. Där finns många bra ställen på vägen för sådant.

Kristian: Fanns det verkligen inga som helst övervakningskameror på den tiden som hade fångat något?
GW: Svar nej. Inte mellan biografen och brottsplatsen.

Nils Elovsson: I sammanhanget berättade ett vittne att denne eller hans kompis också Pkk åkt till Stockholm med en pistol med sig. Kan detta hänga samman med Palmemordet.
GW: Vet ej. Folk pratar så mycket.

Micke: Går det få fram ett åtal utan vapnet ?
GW: Knappast. Ett erkännande, en bra förklaring till att vapnet saknas, plus kläderna i sådant skick att spåren efter Palme (blod, klädfibrer, ben, vävnad, kan hänföras till honom, tillika placerade enligt den stänkbild som uppstår när man skjuter någon på det viset. D v s längs höger arm på jackan, från handloven upp till bröstet, axlarna. Borde räcka för ett frihetsberövande i varje fall.

Mats: Lyckades man identifiera alla biografbesökare?
GW: Nej, och av de drygt hundra som man lyckades identifiera (många av dem hörde själva av sig) så lämnar förhören med dem en del övrigt att önska. Utanför biografen och hela vägen fram till brottsplatsen finns hundratals personer som rör sig i OPs omedelbara närhet, flertalet aldrig identifierade och hörda.

Veto: Allt man läser om den sk 33-åringen låter ju övertygande misstänkt. Varför avskrevs detta?
GW: Tekniska undersökningar av hans kläder plus att han knappast kan ha vetat om att OP fanns i närheten plus en massa annat som talade mot honom. Och att han nekade förstås. Nu släpptes han efter en vecka och så fort man var klar med de tekniska undersökningarna. Jag har aldrig trott på honom. Hela scenariot kring honom känns helt avigt. Hans fanns i området vid den aktuella tiden och han gillade inte OP, visst. Det fanns säkert hundratals sådana.

MB: Tror du utredarna visste mer än vad som kom fram? Holmer lär ha sagt så här i DN 1986: "Om sanningen om mordet på Olof Palme kommer fram, så kommer den att skaka Sverige i sina grundvalar."
GW: Skitprat för att ta det kort. Med Hans H är det tyvärr så illa att han var precis så okunnig, omdömeslös och allmänt stollig som min vän Jan Guillou brukar beskriva honom som. HH överträffade dikten när den är som sämst.

H-son: Har hört att CP dömts för ett annat mord/dråp tidigare, isåfall hur genomfördes det?
GW: Knivdråp ett tiotal år före Palme. Han kommer i bråk med en person nere i T-banan. Jagar upp honom på Kungsgatan och sticker ihjäl honom med en bajonett som han alltid bar på sig. CP är ingen kul kille för att uttrycka sig milt.

Janne Giljo: Har du någonsin pratat med Lisbeth eller Mårten? Jag tror som du Persson, och jag förstår inte varför familjen Palme är så fruktansvärt låsta på CP.
GW: Jag har pratat med både Lisbeth, Joakim och Mårten om detta. Jag förstår deras inställning. De vill ha ett avslut och detta har drabbat dem mycket hårt. Jag respekterar också Lisbeths övertygelse. Mitt problem är att jag av andra skäl tror att hon tyvärr misstagit sig. Visst, hade jag fått önska så hade jag gärna köpt CP, helst komplett med teknisk bevisning inte med ett enda vittne, sin usla bakgrund och flera år efteråt som det enda som kan anföras mot honom.

Micke: Om vi förutsätter att din teori stämmer (vilket jag också tror): tror du man hade gripit mördaren då om polisen skött sina kort "rätt" från början?
GW: Jag tror faktiskt det. Hade man skött detta enligt boken så tror jag att man fått tag i fanskapet. Hade ledningscentralen fungerat när det hände borde man t o m ha lyckats gripa honom n'är han flydde. Det fanns faktiskt ett hundratal ordningspoliser som var i tjänst runt det aktuella området den aktuella kvällen. Nu sprang de som yra höns istället för att de saknade den nödvändiga ledningen. Man kan ju knappast räkna med att springa ikapp någon som har ett försprång på tre fyra minuter om man inte vet exakt vart han sprungit och lyckas sätta en jycke i hasorna på honom. Det är därför man in sådana lgen försöker omringa det aktuella området.

Fredrik: Varför ställdes ingen till svars för den dåliga utredningen?
GW: Jodå, vi har aldrig haft sådan personalomsättning inom polisledningen som vi hade i spåren av Palmeutredningen. Det fanns t o m sådana som dömdes för brott pga av det som de hållit på med istället för att sköta sitt jobb. Givetvis på det där hyggliga svenska viset. Ingen som hamnade i kylan så det verkligen sved i skinnet.

Marcus: En saftig belöning som kan avslöja något som leder till ett stort genombrott i utredningen? kan det leda till något? Du som jag vet att folk vet men håller tyst, Eller?
GW: Sedan drygt tjugo år har vi en belöning på femtio skattefria miljoner. Borde väl räcka tycker jag. Hjälpt har det bevisligen inte gjort.

Bosse: För några år sedan pratades om en teori, JAG, tycker är intressant. Att Palme, blev mördad av misstag, mördaren tog fel på person. Hur håller den teorin i dag?
GW: Den tror jag inte det minsta på. Sådana statistiska sammanträffanden går inte ens att beräkna. Sannolikheten är för låg.

Marcus: 2 mord på svenska politiker, Har vi sett det sista inom överskådlig tid?
GW: Nej, i framtiden kommer vi att få fler politiska våldsbrott. Flertalet av de som drabbas kommer att vara vanliga människor som råkat ut för t ex s k självmordsbombare eller deras "ariska" motsvarighet som tänder eld på flyktingförläggningar. Det är illa.

Rasmus: Vad var anledningen att man tog in Christer Pettersson till förhör första gången?
GW: I det läget var man klar över att han befunnit sig i det aktuella området vid den aktuella tiden - för det hade han. Lisbeth hade "pekat ut" honom och han hade den bakgrunden som han hade. Det räckte och blev över för en sådan som han och längre än så kom man egentligen aldrig. Så till en fällande dom räckte det inte. Vad som dock inte är känt är att han - liksom många andra som han - hade låtit truten springa före förståendet och gjort antydningar och uttalanden om en inblandning i Palmemordet som inte talade till hans förmån. Fanns många sådana uppgifter men när han så konfronteras med dem i förhör så skakar han bara på huvudet och tyvärr var det väl inga typiska sanningsvittnen som man fick upp på banan. Personer som han själv, tyvärr och busar är lika växlingsbara som vanliga småmynt.

Marcus: Hur många timmar läggs på en genomsnittlig utredning? och hur många har lagts på Palmemordet?
GW: En vanlig mordutredning i ett spaningsmord har en budget på högst ett par miljoner utöver normalresursen- Palmeutredningen har till dags dato kostat skattebetalarna en miljard. När den inleds sysselsätter den 600 poliser enbart i Sverige. I dag är det fyra personer som sitter där och skramlar. Kostnaden för dem uppgår till cirka fem miljoner per år. Bara att räkna.

Marcus: Christer Pettersson kallade in Lisbeth Palme strax innan hans bortgång, vad ville han säga familjen Palme?
GW: Inte en blek faktiskt. Tror inte ens att detta är sant. Han fick en hjärnblödning nämligen och är inte talbar under de sista dygnen.

GW: Tack alla. Jag gissar att debatten kommer att fortsätta. Själv tänkte jag redan i morgon försöka få till stånd en utredning värd namnet för att göra det som man i poliskretsar kallar för "sista rycket". Skicka in några nya utredare som kan gå in och titta med fräscha ögon på ärendet och se om det finns något som man missat. Lätt nog att göra det i ett spaningsmaterial som består av ett berg av papper. 250 hyllmeter för att vara noga. Dessutom är det hög tid att kommissarie Edkvist och hans kamrater - som jag gillar - för något annat att göra. Det är inget fel på dem som poliser men just här och just nu är de slutkörda och har helt enkelt inget att tillföra längre. Därmed heller inte sagt att nya förmågor skulle ha det. Oavsett vilket - polisregel nummer ett - gäller det att gilla läget och att aldrig släppa taget. Leif GW

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.