Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här höll Leif GW med Springare

På tisdagen möttes Leif GW Persson och polisen Peter Springare i "Veckans brott".
Foto: SVT
– Jag tror personligen att det kommer bli en mycket stor fråga i valet 2018, säger Leif GW Persson i "Veckans brott".
Foto: SVT

På tisdagen möttes Leif GW Persson och polisen Peter Springare i "Veckans brott".

Efter flera veckors diskussion gällande kopplingar mellan invandring och grov brottslighet möttes de för första gången ansikte mot ansikte i SVT – och höll delvis med varandra.

– Jag tror personligen att det kommer bli en mycket stor fråga i valet 2018, säger Leif GW Persson i "Veckans brott".

Polisen Peter Springare uppmärksammades i början av februari efter att ha publicerat ett Facebookinlägg där han länkade samman grov brottslighet med invandrare utifrn sina erfarenheter som polis och utredare. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson kritiserade Peter Springare i SVT:s "Veckans brott" veckan därpå. Han menade att Springare gav en missvisande bild av helheten och att han skulle "hålla käften om vad som ligger på hans skrivbord".

Möttes i "Veckans brott"

I tisdagens avsnitt av "Veckans brott" möttes Peter Springare och Leif GW Persson ansikte mot ansikte, för att diskutera en koppling mellan invandring och grov brottslighet. Leif GW Persson tror att ämnet kommer att ligga i fokus nästa val:

– Det här oroar väldigt många människor, och jag tror personligen att det kommer bli en mycket stor fråga i valet 2018.

– Det är en legitim valfråga med tanke på oron som många känner. Kombinationen av invandringspolitiken och den kopplingen som görs till grov brottslighet.

Peter Springare säger att han inte kan avhålla sig från att beskriva en verklighet som han tycker är ett problem.

Leif GW Persson: "Ett problem man undviker att prata om"

Enligt Peter Springare finns det en kraftig överrepresentation av kriminella invandrare vid mycket grova våldsbrott och han menar att han inte kan avhålla sig från att beskriva en verklighet som han tycker är ett problem, och kritisera när han upplever att frågan tystas ner.

– Överrepresentationen är ett faktum, säger Leif GW Persson och syftar till de kriminalpolitiskt svåra brotten.

– Det får jag belägg för nu inte minst i att det här fått sådan otrolig uppmärksamhet och spridning, säger Peter Springare.

Leif GW Persson höll med Peter Springare i att ämnet är tabubelagt.

– Det är ingen hemlighet att det här är ett problem man gärna undviker att prata om.

Peter Springare: "Inte mitt budskap att invandrarna är kriminella"

Peter Springare har även kritiserats efter hans inlägg på Facebook fått stort stöd av invandrarfientliga, något han förväntade sig skulle hända.

– Jag kan inte selektera vilket budskap jag vill framföra.

– Det bedrivs en invandringspolitik som inte håller måttet. Vi måste kunna skapa utrymme för dem som kommer hit och vill skapa sig en framtid, säger Springare i SVT:s "Veckans brott".


LÄS MER: LEIF GW PERSSON: I vardagen möter en polis aldrig majoriteten av Sveriges invandrare


Peter Springares inlägg har tolkats som att han ser ett samhälle i förfall kopplat till kriminella invandrare. Något som han själv tillbakavisar.

– Det är inte en sådan koppling jag gör. Den har tolkats så, men det är inte det jag egentligen menar. Det budskap jag vill ha ut och som är kärnfrågan är att inte peka finger åt invandrarna, att det är invandrarnas fel och att invandrarna är kriminella.

Här är Leif GW Persson tydlig:

– Jag lever i den föreställningen att jag inte kan tänka mig att bo någon annanstan. Det finns fel och brister men det är det bästa landet på jorden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.