Leif, 73, räddade en älg – hamnade mitt i flyktvägen

Publicerad
Uppdaterad

Leif fick syn på en älg som uppförde sig underligt i skogsbrynet. 

När han gick fram tog morgonpromenaden en dramatisk vändning. 

– En sådan här händelse kommer man alltid att minnas, det spelas upp för mig hela tiden.

Varje morgon går Leif Gisslén, 73,  och hans grannar på Värmdö i Stockholm, på en promenad tillsammans.

Under onsdagsmorgonen såg Leif en älg i ett skogsbryn – och promenaden blev till en räddningsaktion. 

– När vi tittade på den så såg vi att den uppförde sig lite annorlunda än vad älgar brukar göra. De brukar ju vara skygga och gå undan. 

Men älgen stod kvar och när Leif gick fram såg han att den hade trasslat in sina horn i en gunga och satt fast i ett träd. 

– Den slängde sig fram och tillbaka och det var en tung älg, minst ett par hundra kilo, men grenen gick inte av. Jag insåg att den inte skulle klara att knäcka grenen och även om den skulle göra det så skulle den ju springa omkring med en gunga kring hornen.

Leif gick mot älgen: "Såg i ögonen att den hade panik"

Med insikten att älgen inte skulle klara sig själv bestämde sig Leif för att ta saken i egna händer. Han gick hem till en granne i närheten och lånade en såg med ett långt skaft – egentligen avsedd för att såga av svåråtkomliga grenar.

Redskapet skulle nu användas för att rädda älgen. 

Medan Leif tog några försiktiga steg fram fångade grannen hans räddningsinsats på film. 

– Jag försökte prata lugnande som man gör med djur som är stressade och lätt desperata. Man såg i ögonen att den hade panik.

Även om älgen gjorde utfall så blev den lite lugnad av Leifs röst.

– Den slutade att slänga med huvudet och det verkade som att den förstod att jag skulle göra något och den stod ganska stilla – bitvis. 

– Den var inte så stirrig, jag kände det ganska tydligt att älgen förstod att det var något positivt, eller att den inte var hotad i alla fall.

Hamnade mitt i älgens väg

Medan han sågade i repen tänkte han på vad som egentligen skulle hända när älgen blev fri – och förstod han stod mitt i djurets troliga flyktväg. 

– Jag var beredd på att den skulle kasta sig åt mitt håll – det var ju enda hållet med skog.

Älgen hade full styrka och Leif tror att den inte hade suttit fast så länge.

– Den var ju inte utsvulten eller i dåligt skick, det hade ju kanske varit bättre. Den var kraftfull. 

Efter en stunds arbete med sågen så var älgen fri och Leifs farhågor besannades – älgen rusade mot honom. Han klarade sig från att rammas av hornen med bara en halvmeter.

– Det kändes ändå kymigt när den kom loss och vräkte sig mot mig. Jag fick hjärtat i halsgropen och adrenalinpåslag – även om jag stod med skydd så var den bara en halvmeter i från mig eller knappt det.

"Aldrig sett en älg i ögonen på så nära håll"

Under arbetet hade Leif varit lugn berättar han, men efteråt insåg han situationens allvar. 

– Jag fick sätta mig ner. Jag var lite skakis.

Morgonen är inte något som Leif kommer att glömma i första taget.

– En sådan här händelse kommer man alltid att minnas, det spelas upp för mig hela tiden. Det blir som en del av en själv.

– Jag har aldrig sett en älg i ögonen på så nära håll, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag