Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif, 73, räddade älgen ur dödsfällan

Leif Gisslén sågar loss den stressade älgen som sitter fast i en gunga.
Foto: Pentti Gisslén
När älgen inser att den är fri störtar den i väg, men Leif Hinner hoppa undan.
Foto: Pentti Valkama
Pentti Valkama på Djurö filmade älgdramat och belönas med 71717 kronor.
Foto: Privat

Pentti Valkama, 64, filmade när kompisen Leif Gisslén, 73, räddade en älg som fastnat i en repgunga i ett träd.

När älgen var fri tog den ett kraftfullt språng ut i skogen.

– Jag var aldrig rädd, det är inget aggressivt djur, säger Pentti.

Det var i början av december som Leif Gisslén var ute och promenerade med Pentti Valkamas hund på Djurö i Värmdö kommun. Han brukar göra så.

Då då fick Leif syn på älgen som kämpade för att komma loss. Den hade fastnat med hornen i en repgunga. En trolig dödsfälla för djuret.

Kunde såga loss älgen 

Men Leif Gisslén gick och hämtade en lång grensåg och fick med sig Pentti Valkama på köpet. Den senare kunde sedan filma med mobilen när Leif lugnt och metodiskt befriade älgen.

När älgen inser att den inte sitter fast gör den en rivstart ut mot skogen och Leif är nära att komma i vägen. Men han hinner hoppa undan.

Efteråt kunde man först se och roas av filmen på den lokala bryggföreningens Facebooksida. Men sedan spreds den snabbt.

– Den gick som en löpeld på sociala medier, det var ju en rolig grej. Till och med någon tidning i Finland hade nappat, berättar Pentti Valkama.

Leif Gisslén säger att han fått 1500 vänförfrågningar och många uppskattande kommentarer angående ingripandet som räddade älgen.

– Jag har även fått julkort från okända damer, det är ju alltid trevligt!

Får pris för månadens läsarbild

En annan positiv följd av älgdramat är att villaföreningarna i området nu uppmanar folk att ta ner sina repgungor och gungställningar med hänsyn till de vilda djuren.

Och som grädde på moset belönar Expressen älgfilmen med 7171 kronor som månadens bästa läsarbild/film. Alla läsare som får bilder publicerade är automatiskt med i tävlingen.

– Vi delar på pengarna, det var ju min kamera, skrattar Leif Gisslén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.