Leif Gisslén sågar loss den stressade älgen som sitter fast i en gunga. Foto: Pentti GisslénLeif Gisslén sågar loss den stressade älgen som sitter fast i en gunga. Foto: Pentti Gisslén
Leif Gisslén sågar loss den stressade älgen som sitter fast i en gunga. Foto: Pentti Gisslén
När älgen inser att den är fri störtar den i väg, men Leif Hinner hoppa undan. Foto: Pentti ValkamaNär älgen inser att den är fri störtar den i väg, men Leif Hinner hoppa undan. Foto: Pentti Valkama
När älgen inser att den är fri störtar den i väg, men Leif Hinner hoppa undan. Foto: Pentti Valkama
Pentti Valkama på Djurö filmade älgdramat och belönas med 71717 kronor. Foto: PrivatPentti Valkama på Djurö filmade älgdramat och belönas med 71717 kronor. Foto: Privat
Pentti Valkama på Djurö filmade älgdramat och belönas med 71717 kronor. Foto: Privat

Leif, 73, räddade älgen ur dödsfällan

Publicerad

Pentti Valkama, 64, filmade när kompisen Leif Gisslén, 73, räddade en älg som fastnat i en repgunga i ett träd.

När älgen var fri tog den ett kraftfullt språng ut i skogen.

– Jag var aldrig rädd, det är inget aggressivt djur, säger Pentti.

Det var i början av december som Leif Gisslén var ute och promenerade med Pentti Valkamas hund på Djurö i Värmdö kommun. Han brukar göra så.

Då då fick Leif syn på älgen som kämpade för att komma loss. Den hade fastnat med hornen i en repgunga. En trolig dödsfälla för djuret.

Kunde såga loss älgen 

Men Leif Gisslén gick och hämtade en lång grensåg och fick med sig Pentti Valkama på köpet. Den senare kunde sedan filma med mobilen när Leif lugnt och metodiskt befriade älgen.

När älgen inser att den inte sitter fast gör den en rivstart ut mot skogen och Leif är nära att komma i vägen. Men han hinner hoppa undan.

Efteråt kunde man först se och roas av filmen på den lokala bryggföreningens Facebooksida. Men sedan spreds den snabbt.

– Den gick som en löpeld på sociala medier, det var ju en rolig grej. Till och med någon tidning i Finland hade nappat, berättar Pentti Valkama.

Leif Gisslén säger att han fått 1500 vänförfrågningar och många uppskattande kommentarer angående ingripandet som räddade älgen.

– Jag har även fått julkort från okända damer, det är ju alltid trevligt!

Får pris för månadens läsarbild

En annan positiv följd av älgdramat är att villaföreningarna i området nu uppmanar folk att ta ner sina repgungor och gungställningar med hänsyn till de vilda djuren.

Och som grädde på moset belönar Expressen älgfilmen med 7171 kronor som månadens bästa läsarbild/film. Alla läsare som får bilder publicerade är automatiskt med i tävlingen.

– Vi delar på pengarna, det var ju min kamera, skrattar Leif Gisslén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag