Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Legendariske Expressen-fotografen har somnat in

Jacob Forsell med sin kanske allra mest kända bild: Astrid Lindgren med en duva på handen.
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN
Jacob Forsell i samband med lanseringen av jubileumsboken om operasångaren Jussi Björling 2012.
Foto: JAN FALK / DN
Jacob Forsell utsänd på reportage i Egeiska havet 1965.
Foto: EXPRESSEN
Det gick vilt till att arbeta i publikhavet när Beatles spelade på Hovet i Stockholm 1964. Fotografen Jacob Forsell visar upp sina sönderslitna byxor efter konserten.
Foto: EXPRESSEN
Jacob Forsell 1994 under sin tid på Cancerfonden.
Foto: HÅKAN HOLMBERG / CANCERFONDEN

Den prisbelönte Expressen-fotografen och författaren Jacob Forsell är död.

Under sin karriär fotograferade han flera av Sveriges och världens absolut största profiler inom nyheter, sport och nöje.

Han blev 80 år.

– Pappa tog sista andetaget klockan 12.15 i dag. Han hade hela familjen omkring sig, säger dottern Susanna Forsell.

Jacob Forsell var en mångårig medarbetare på Expressen, där han fotade några av Sveriges mest folkkära profiler. I det album han lämnar efter sig finns ikoniska fotografier på bland andra Astrid Lindgren, Björn Borg, Evert Taube och Cornelis Vreeswijk.

En av bilderna på Astrid Lindgren pryder i dag den svenska tjugolappen. 

Jacob Forsell dog efter en tids sjukdom, sedan han insjuknat i en hjärntumör. Han efterlämnar sig hustrun Anitha Forsell och barnen Jochum, Jessica, Jacob Jr, Carl-Johan och Susanna.

– Han var min livskamrat. Jag var jätteung när jag träffade honom och vi har delat nästan 48 år av våra liv tillsammans. Han är halva jag, säger Anitha Forsell.

”Älskade sitt jobb”

Dottern Susanna Forsell har själv gått i pappans fotspår och jobbar i dag som fotograf. Hon talar varmt om pappans passion för jobbet.

– Han var med under en tid då alla inte kunde fotografera, som det är i dag, utan då det var ett hantverk. Han började som elvaåring med sitt intresse. Sedan fick han anställning på Expressen som 21-åring och så blev han kvar där.

Karriären på Expressen pågick mellan 1964 och 1990 – i 26 år. 1980 tilldelades han utmärkelsen Årets fotograf. Han har även varit ordförande i Pressfotografernas klubb, och givit ut ett flertal böcker, däribland om fotografen Lennart Nilsson.

Även efter de 26 åren på Expressen fortsatte Forsell sin gärning som frilansande fotograf.

– Min pappa var sin arbetsplats. Han hade en enorm lojalitet till sin tidning som på den tiden var störst i Sverige, mest läst av alla. Han har uppfostrat oss och mig som gick i hans fotspår med att ”älskar du ditt jobb får du ett roligt liv”. Han älskade verkligen sitt jobb. Och han har varit en oerhörd inspiration.

”En av de mest stridbara fotograferna”

Expressens tidigare bildchef Per Kagrell minns flera historiska jobb som Jacob Forsell låg bakom. Där finns bilderna från Beatles presskonferens 1964 och samlingen foton på Evert Taube till vilka viskompositören själv skrev texterna. 

Där finns också de många ikoniska fotona av Björn Borg, som Jacob Forsell följde under många år och genom flera Wimbledon.

– Fotograferna hade väldigt hög status på den tiden. Och bland dem var Jacob en av de mest lysande stjärnorna. Han var väldigt framstående och skicklig på att ta folk. Han har lämnat bildstorys som blivit till presshistorik, säger Per Kagrell.

Den tidigare bildchefen lyfter också Jacob Forsells arbete inom Pressfotografernas klubb. Han var en fotograf som stod upp för sina kolleger och för skrået som helhet.

– Han var nog en av de mest stridbara fotograferna som har funnits, både för fotografernas rättigheter och för bildens rättigheter, säger Per Kagrell och fortsätter:

– Han var en stor del i att Expressen var en så framgångsrik bildtidning som den var.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.