Leende styckmördaren: Jag hade rätt att döda

Janne Tuomela.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Han slog en gjutjärnspanna i huvudet på sin sambo – sen styckade han kroppen och dumpade delarna i en sjö.

Nu berättar livstidsdömde Janne Toumela – ”den leende styckmördaren” – att han anser sig ha haft rätt att döda:

– Inte mindre än vad en soldat har, säger han i TV3:s ”I huvudet på en mördare.”

Janne Tuomela blev känd som ”den leende styckmördaren” efter sitt leende mot kameran inifrån rättssalen. I torsdagens ”I huvudet på en mördare” i TV3 intervjuas styckmördaren.

Tuomela är uppvuxen i både Sverige och Finland. Hans uppväxt var snårig men han drömde om familjeliv – 2001 träffade han en kvinna och blev blixtförälskad.

– Hon hade en otrolig karisma, som en filmstjärna. Allt hon sa och gjorde kändes magiskt på något sätt, säger Janne Tuomela i dokumentären.

De blev ett par och fick två barn tillsammans. Men förhållandet var bråkigt. De var inte överens om uppfostran.

Lindade in sambon i ett lakan

Den 11 mars 2006 började paret tjafsa. Sambon hade kommit fram till att hon och Janne Tuomela borde gå isär. Hon skulle ta barnen med sig och åka i väg.

Tuomela bestämde sig för att sambon måste försvinna, för barnens bästa. Han slog sambon med en gjutjärnspanna och knivhögg henne.

– Just då var jag mest rädd för att hon skulle börja skrika eller något sådant, att barnen skulle vakna, säger Janne Tuomela.

Sedan lindade han in henne i ett lakan och placerade kroppen på balkongen.

”Hon var ju bara ett hinder...”

Dagen efter lekte han med sina barn och låtsades som ingenting.

– Jag hade inga problem att infoga det som skett med en normal rutin. Det var ju så, jag hade gjort det som jag gjort, det var en parantes i mitt liv, säger Janne Tuomela.

Han åkte sedan till en affär och införskaffade en japansåg och gråa sopsäckar. Ytterligare en dag senare styckade han kroppen. I TV3-programmet säger mördaren att han inte kände något speciellt när han styckade kroppen.

– Nej inte då vid styckningen i alla fall. Hon var ju bara ett hinder vid det tillfället. Jag har ingen religiös uppfattning överhuvudtaget, att en människokropp, en död människokropp är bara kött och jag är vegan så jag har en negativ inställning till kött överhuvudtaget.

Den 14 mars åkte han till sjön Yngern några mil utanför Södertälje. Där borrade han hål i isen och slängde ner säckarna med kroppsdelarna i.

Sjön som kroppen dumpades i.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Isborr som användes.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Dömd till livstids fängelse

Men Janne Tuomela blev upptäckt av några personer som ringde polisen. Det utfördes en husrannsakan i lägenheten och Tuomela som inte dök upp efterlystes.

På hans dator hittade polisen googlingar efter: ”mord av hustru”, ”få bort blod”, ”hur gör man sig av med kropp”. De hittade också filmer som bland annat visar en man som får halsen avskuren.

Han greps senare och den 8 juni 2006 dömdes Tuomela för mord och brott mot griftefriden till livstids fängelse.

– Situationen hade ju pågått så länge så jag var tvungen att göra något åt saken. Om du är en soldat, klart du har rätt att döda vem som helst. Bara därför att jag inte hade någon som utanför mig som säger att jag har rätt att göra det här, så betyder det inte att jag har mindre rätt att döda än vad en soldat har, säger han i dokumentären.

Tuomela har nu suttit inlåst i 13 år och kan snart få sitt straff tidsbestämt. Jenny Yourstone, doktor i psykologi, säger i TV3:s program:

– En grundkomponent när det handlar om rehabilitering, är ju att man kommer till insikt och kan relatera till vad man gjort. Det är en grundförutsättning för att man ska återgå i samhället. Men han förhåller sig fortfarande, på samma sätt, till sitt brott som han gjorde när han greps. Han har inte kommit vidare eller kommit till en djupare insikt kring det här brottet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.