Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ledsen över att han ställer till bekymmer"

Landstingsdirektör Toivo Heinsoo.

SL:s vd Anders Lindström skildes från sin tjänst vid ett extrainkallat krismöte.

Nu är han djupt ångerfull - samtidigt som han skyller på "olyckliga omständigheter" och försumlighet.

- Han är otroligt ledsen över att han ställer till bekymmer för både sig själv och landstinget, säger landstingsdirektör Toivo Heinsoo.

Det var vid 23.30-tiden på onsdagskvällen lokal tid som SL:s vd Anders Lindström greps av polis på flygplatsen i Hongkong misstänkt för stöld av en korthållare.

Kort därefter ringde han upp Toivo Heinsoo, landstingsdirektör i Stockholm, och berättade om gripandet.

- Jag fick reda på det på onsdagskvällen. Han beklagade att han försatt oss och sig själv i den här situationen, säger Toivo Heinsoo.

Har han gett någon förklaring till vad som hänt?

- Det har han egentligen inte gjort utan det är så att rättsprocessen pågår där. Han säger att han hamnat i den här situationen av olyckliga omständigheter.

- Det han har sagt till mig är att han är anklagad för stöld och det är det rättsprocessen handlar om, han har blivit förhörd om detta och han kommer ha domstolsförhandlingar under fredagen, säger Toivo Heinsoo.

Extrainkallat möte

Rättsprocessen ledde på torsdagen till ett extrainkallat möte med presidiet i Stockholms läns landstings trafiknämnd - där ordförande Kristoffer Tamsons, M, 1:e vice ordförande Sara Svanström, FP, 2:e vice ordförande Nannan Wikholm, S ingår tillsammans med Toivo Heinsoo - där man beslutade att tillfälligt skilja Anders Lindström från sin vd-tjänst.

- Vi konfirmerade att den åtgärd som är normal i de här fallen - nämligen en avstängning från tjänsten under pågående rättsprocess - att den åtgärden också skulle gälla i det här fallet, säger Toivo Heinso.

"Mindre smickrande"

Han är orolig för hur händelsen i förlängningen ska påverka förtroendet för landstinget och SL:

- Det är ju mindre smickrande uppmärksamhet.

Det är ännu oklart när Anders Lindström kan återvända till Sverige, likväl som hans framtid som vd för SL.

Kan han fortsätta som vd om han döms för anklagelserna?

- Alla sådana frågor återstår att ta tag i när han väl är hemma. Det kan ju faktiskt vara så att han är fullständigt oskyldig, säger Toivo Heinso.

Ragna Forslund kommer ta över Anders Lindströms arbetsuppgifter under tiden han är skild från sin tjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.