Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledningen lämnar nytt kompromissförslag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jens L'Estrade

Det sista kompromissförslaget från partiledningen på S-kongressen är klart.

Precis som Expressen kunde rapportera i dagens tidning lägger man in skrivningar i Framtidskontraktet om att begränsa vinsterna och kommunerna får ett "avgörande inflytande" över nya friskolor.

För att blidka LO har man också lagt in en formulering om att kommuner och landsting ska avgöra om det ska vara "non profit" som ska råda.

Alldeles nyss fick ombuden sista kompromissförslaget från partiledningen. Precis som Expressen skrev i dagens tidning lägger man in skarpare skrivningar om välfärdsvinsterna i partiets politiska prioriteringar, det så kallade Framtidtskontraktet.

"Avsevärt begränsas"

Nu heter det att vinsterna avsevärt ska begränsas. Man skriver att det "krävs att möjligheterna för riskkapitalister och andra aktörer att plocka ut privata vinster, och göra andra former av värdeöverföringar från välfärdssektorn, avsevärt begränsas."

Men man går ändå delvis de till mötes som krävt att LO:s non profit-princip ska råda genom att slå fast:

"Kommuner och landsting avgör om upphandlingar och valfrihetssystem ska riktas enbart till non profit-aktörer."

Kommunpolitikerna får makten

Därmed lägger man frågan i kommunalpolitikernas händer. Men man säger samtidigt nej till att göra de så kallade samhällsbolagen till norm i välfärden.

Slutligen går man även de ombud till mötes som krävt att kommunerna får avgöra om en ny friskola ska få starta eller inte.

Under utbildningsavsnittet skriver man: "Kommunerna ska ges ett avgörande inflytande över nyetableringar".

Men man säger nej till att kalla det "kommunal vetorätt", vilket många kommunalråd länge krävt.

LO mycket nöjda

Carin Jämtin menar att förslaget inte handlar om att kommunerna får all makt.

- Det här innebär att kommunernas inflytande stärks, men bestämmanderätten är delad mellan kommun och stat, säger hon till Expressen.se.

När Expressen.se pratar med LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin är han mycket nöjd med det nya kompromissförslaget.

- Nu har man gjort en förflyttning, skärpt upp skrivningarna och det blir tydligt att socialdemokratin är för en vinstreglering. Man sätter kvaliteten i fokus. Framför allt lägger man större ansvar på kommunerna när det gäller etableringen av skolor. Detta är inte lika långt som vi gått i LO, men det är bra steg som man tagit. Det är positivt, säger han.

Säker på att det röstas igenom

Kompromissen ser ut att innebära att partiet till slut kan enas. Till och med det vinstkritiska Skånedistriktet ställer sig bakom förslaget.

- Vi nådde inte hela vägen så som vi ville, men vi är redo att acceptera den här kompromissen, säger Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö till TT.

Carin Jämtin verkar också ganska säker på att förslaget röstas igenom på kongressen.

- Det ser ut som om vi kommit fram till en kompromiss som kan fungera. Det känns som att det finns en stor uppslutning, säger hon till TT.

Debatten om vinsterna har tidigarelagts och börjar nu klockan 16.

Ska välfärdsföretag få ta ut vinster?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.