Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledningen kördes över av kongressen

Åsa Romson vill inte sänka normalarbetstiden - men det ville kongressen.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Miljöpartiets kongress gick för en stund sedan mot partistyrelsen i arbetstidsfrågan.

I partiprogrammet läggs till en mening som säger att partiet ska ha som målsättning att sänka normalarbetstiden till 35 timmar per vecka.

Kongressen går också emot partiledningen i frågan om sänkta arbetsgivarutgifter för unga.

Frågan om hur många timmar en arbetsvecka ska ha är en klassisk fråga inom Miljöpartiet. I det nuvarande partiprogrammet står det att partiet ska sträva mot 30 timmar per vecka.

Men språkröret Åsa Romson har kallat de förslag som gäller förkortad arbetstid för plakatpolitik. Hennes och partistyrelsens inställning är i stället att 40 timmars arbetsvecka, som det ser ut i dag, ska gälla. Även om partiet ska sträva efter att man ska arbeta mindre.

35 timmar

Men det tycker uppenbarligen inte partiets kongress. För en liten stund sedan röstade församlingen för att partiet i sitt partiprogram ska ha en skrivning som säger att det ska finnas en målsättning att sänka normalarbetstiden till 35 timmar per vecka. Det beslutet gäller i tio år framåt.

Samma beslut tog kongressen om en motion som uppmanar MP:s riksdagsgrupp att verka för att sänka normalarbetstiden till 35 timmar - i ett första steg, i motsats till partistyrelsens hållning.

– Jag har respekt för det, det är så demokratin ser ut: de tycker att det är ett viktigt förslag jämte de andra vi har lagt fram. Men man har också tagit ett yrkande där man menar att den viktigaste prioriteringen är fler jobb och ett minskat utnyttjande, säger språkröret Gustav Fridolin.

Men tror du att det går att genomföra, rent praktiskt?

– Vi har förändrat arbetstidslagen förr och det var inte så många år sedan det kom en utredning med förslag om hur man ska kunna gå vidare med förändringar som gör att människor får makt över sin tid och att det blir större tyngd för möjlighet att i avtal sänka arbetstiden.

Arbetsgivaravgifterna

Kongressen slog även för en stund fast att gå emot partistyrelsen i frågan om sänkta arbetsgivaravgifter för personer under 26 år.

Kongressens beslut: att återställa arbetsgivaravgiften till den nivån som gällde 2006.

I frågan om arbetsgivaravgifter har partiledningen gått på alliansens linje, vilket har gjort att de ställt sig på motsatt sida från Socialdemokraterna i frågan.

Kongressbeslutet är en prestigeförlust för partiledningen. Men Gustav Fridolin är självkritisk.

– Det är inte så märkligt när man ser varenda mätning som visar vad sänkningen har inneburit, den har inte inneburit några fler jobb.

– Det här är en markering mot att man inte tycker att riksdagsgruppens argument inte har varit tillräckligt starka. Det får man tar med sig, så fungerar demokratin. Nu får vi ha med oss det här när vi ska hantera valmanifestet och hur det ska skrivas nästa år, säger Gustav Fridolin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.