Mannen var ledig när han körde onykter. Biljakten slutade med att han rammade sina kolleger. Foto: Robin Isaksson/Piniro
Mannen var ledig när han körde onykter. Biljakten slutade med att han rammade sina kolleger. Foto: Robin Isaksson/Piniro

Ledig polis rammande kollegor – onykter

Publicerad

Den ledige polismannen var onykter när han försökte köra i från sina kolleger.

Biljakten slutade med att mannen rammade polisbilen genom att backa rakt in i den.

– Han var påtagligt berusad, säger Christer Nordström vid polisen i Uppsala.

Det var vid niotiden i söndags kväll som den ledige polismannen i 40-årsåldern satte sig berusad bakom ratten och körde sin privata bil utanför Uppsala, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

Den vingliga färden noteras av flera förbipasserande och räddningstjänsten larmar polisen om den misstänkta rattfyllan. Samtidigt får polisen larm om både en dikeskörning och en bil som kört på ett släp i samma område.

– Vi hittar platsen men det finns ingen bil där längre, säger Christer Nordström.

Den utlarmade polispatrullen möter kort senare en bil som kör med helljusen påslagna.

– Föraren gör inget för att blända av så patrullen vänder och börjar följa efter bilen, säger Christer Nordström.

Slits ut ur bilen

Bilföraren stannar senare vid en busshållplats, men precis när en av polismännen stigit ut för att gå fram till bilen gör föraren en rivstart och kör därifrån i hög hastighet. Polisbilen tar genast upp jakten och sätter även på blåljusen.

När jakten tar slut i höjd med Ekebyvägen längs länsväg 288 försöker den ledige polismannen ramma sina kolleger.

– Han backar in i polisbilen, sen håller han sig fast i ratten och vägrar kliva ut ur bilen så polismännen får slita ut honom och sätta på honom handbojor, säger Christer Nordström.

– Han var påtagligt berusad.

Genomgår rehabilitering

Den ledige polismannen fördes till polishuset i Uppsala och är nu misstänkt för rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycka.

Han är sedan tidigare omplacerad och genomgår rehabilitering på grund av alkoholproblem.

Händelsen ska nu utredas av polisens Särskilda utredningar, en enhet som utreder samtliga brott då den misstänkte är polisanställd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag