Ledde Palmeutredarna till Stig Engström: ”Behöver inte deras applåder”

Fick rätt i sin bok ”Den osannolika mördaren”.
Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, pekas ut som Olof Palmes misstänkte mördare.
Foto: SVT
Journalisten Thomas Pettersson forskade i tolv år – och avslöjade Stig Engström.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD/IBL
Statsminister Olof Palme mördades den 28 februari 1986.
Foto: TONI SICA/STELLA PICTURES
Mattias Göransson, chefredaktör på Filter, publicerade avslöjandet av Stig Engström.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Journalisten Thomas Pettersson tryckte på sedan 2011 för att Palmegruppen skulle intressera sig för Stig Engström.

Chefredaktör Mattias Göransson spelade högt med sin tidning som insats när de pekade ut Engström som den sannolike mördaren.

Nu har de båda fått rätt – men inget erkännande av utredningen.

– Jag har gjort mitt jobb, jag behöver inte deras applåder, säger Thomas Pettersson.

Mattias Göransson, chefredaktör på magasinet Filter, är van att vara i blåsväder i en rad heta frågor som Quick-skandalen och de apatiska flyktingbarnen.

Men att ta sig an mordet på Olof Palme, Sveriges öppna sår och nationella trauma, är ett projekt av helt annan dimension. Med den självsäkra rubriken ”Lösningen” över hela förstasidan slog Filter 2018 fast att Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, med största sannolikhet hade mördat Olof Palme.

Magasinet Filter pekade 2018 ut Skandiamannen som Olof Palmes mördare.
Thomas Pettersson skrev sedan en bok om Skandiamannen.
Foto: Expressen

Tidskriften publicerade frilansjournalisten Thomas Petterssons sensationella rön i ett långt reportage, som samma år utvidgades till boken ”Den osannolika mördaren”. Mattias Göransson fungerade som mentor, bollplank och redaktör under reporterns mångåriga arbete.

Åklagaren bekräftade

Två år senare gav Palmeåklagaren Krister Petersson dem rätt. På sin historiska presskonferens bekräftade han punkt för punkt det som 2018 stått i Filter och boken.

– Vi var så säkra man kunde vara. Av allt som var känt var det uteslutet att det kunde vara någon annan än Skandiamannen. Men det fanns ju en liten, liten möjlighet att utredarna hade något okänt som skulle ha överraskat oss alla, säger Mattias Göransson, 48.

Thomas Pettersson är läraren som mitt i livet sadlade om och blev journalist. Han har frilansuppdrag som redaktör för två tidskrifter om kommunal ekonomi – och har samtidigt, vid sidan om, löst en av världens största mordgåtor. Eller kommit åtminstone närmare en lösning än någon annan.

Han satt och nickade instämmande när han följde Palmeåklagaren Krister Peterssons presskonferens. Han kände igen praktiskt taget varje punkt – för han hade själv publicerat dem redan för två år sedan i magasinet Filter och i sin bok.

Informerade utredarna

Han hade också informerat utredarna om sina rön under sitt tolv år långa forskningsarbete och även i förväg berättat för dem vad han skulle publicera 2018. .

– Det var lite nervigt ändå, det kunde ju dyka upp någon kanin ur hatten som man aldrig sett. Så det kändes väldigt skönt när presskonferensen inleddes med att man inte kommer runt Stig Engström. Alltså att utredningen landat i samma slutsats som jag att han är en sannolik gärningsman, säger Thomas Pettersson, 62. 

– Sedan presenterade de varför de såg honom som gärningsman. De var kritiska mot polisarbetet och mot att han tidigt avfördes ur utredningen. Jag nickade instämmande, jag kände igen allt, säger han.

Mattias Göransson påpekar att de båda är lite besvikna över att utredningen inte hade hittat något mera konkret, vilket de hade hoppats på.

”Bra betyg”

– Samtidigt är det är ett bra betyg på vårt arbete när Palmeutredningen efter 34 år och 600 miljoner kronor och enorma resurser inte kommer fram till något annat än vad en frilansjournalist och en redaktör gjort. Det är vi självgoda nog att tycka, säger han.

Trots att de var så säkra på att de hade rätt kändes det ändå som en stor lättnad att Krister Petersson redan i början av presskonferensen slog fast att man ”kan inte komma förbi Stig Engström”. Mattias Göransson säger att han skulle ha tagit konsekvenserna om åklagaren hade presenterat ett överraskande annat namn.

Åklagare Krister Petersson lade ned Palmeutredningen.
Foto: THOMAS CARLGREN/ÅKLAGARMYNDIGHETEN/TT NYHETSBYRÅN
Tidningen skulle ha blivit ett stående skämt

– Hade jag som ansvarig utgivare fattat ett så uppenbart felaktigt beslut som att peka ut en oskyldig person för något så allvarligt, hade jag inte med någon form av bevarad trovärdighet kunnat fortsätta. Jag hade fått be om ursäkt och avgå, säger han och fortsätter:

– Också Filters trovärdighet skulle ha skjutits i sank. Tidningen skulle ha blivit ett stående skämt. Vi hade fått sluta med granskande journalistik, den trovärdigheten hade varit helt borta.

Hittades i arkiv

Både Mattias Göransson och Thomas Pettersson är övertygade om Petterssons research och Filters publiceringar gett utredarna information de inte tidigare hade. Till exempel om Stig Engströms vän, vapensamlaren, och uppgifter om Engströms skyttekunskaper som hittades i arkiv där utredarna inte letat. Samtidigt ledde denna information inte till något avgörande tekniskt bevis, inget mordvapen kunde knytas till Engström.

Mattias Göransson, chefredaktör på Filter, publicerade avslöjandet av Stig Engström.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD/IBL

De tror inte heller att utredarna var klara över att Engström hade avförts så lättvindigt från utredningen innan Pettersson påpekade det.

Självaste New York Times ställde på presskonferensen frågan om Thomas Pettersson hade bidragit till utredningen. Men åklagare Petersson avfärdade helt denna tanke:

– I Sverige använder vi inte civila personer i utredningars… Han har undersökt samma idéer som vi, men jag kan inte säga att han har spelat någon roll i utredningen.

”Kunde ha varit lite bussig”

Mattias Göransson säger att han uppskattade att hela presskonferensen var ”oerhört torr, saklig och tjänstemannamässigt – och att han gillade det tjänstemannamässiga svaret på frågan, som att åklagaren ”läste ur något reglemente”.

– Det hade inte kostat något om han gett lite erkännande, man kan tänka att han kunde ha varit lite bussig. Det störde mig inte, han var saklig här också. Vi smålog åt det strikt korrekta, det var härligt, säger han.

De har gjort sitt jobb, jag har gjort mitt

Inte heller Thomas Pettersson tar så allvarligt på det uteblivna erkännandet.

– De har gjort sitt jobb, jag har gjort mitt. Jag är inte beroende av att de ska applådera mig. Jag är glad att vi kom till samma slutsatser. Eller som en tidning skrev om min bok: ”Skynda dig att läsa boken innan Palmegruppen kommer fram till samma sak”, säger han.

– Det känns bra det på något sätt blev ett avslut även om jag förstår att det kommer att fortsätta att diskuteras. Förundersökningen läggs ned, man har en misstänkt som är avliden, man motiverar varför han är misstänkt och varför utredningen läggs ned. Det känns rimligt och rätt, säger han.

Uppdaterar boken

Just nu uppdaterar de båda boken ”Den osannolika mördaren” med några mindre detaljer som tillkommit de senaste åren. De kommer bara att inkludera en enda mening från åklagarens presskonferens, ett uttalande av Hans Holmér från 1986 som de inte kände till tidigare. Och ja, de ska nämna att Krister Petersson har bidragit med den uppgiften.

Journalisten Thomas Pettersson forskade i tolv år – och avslöjade Stig Engström.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD/IBL

Thomas Pettersson har tidigare förklarat att han är färdig med Palmemordet, men nu låter han inte lika säker på det. Han säger sig vara nöjd både med att utredningen kommit till något som liknar ett avslut och med att han puffade i gång utredarna så att de fokuserade på Stig Engström – och att det ska ”mycket till” för att han ska ta upp ämnet igen.

Samtidigt är han fascinerad av historien kring Stig Engström och känner att han skulle vilja veta mer om honom, att det finns många frågor obesvarade. Så han utesluter inte att det kan bli mera research från hans sida.

Nya tips kommer in

– Jag tror att jag är färdig med det här, att jag gjort mitt. Samtidigt finns det frågor som lockar, inte minst kring Engström som var en komplicerad person med ett tragiskt livsöde. Det har redan ramlat in en del tips så det blir kanske svårt att hålla sig ifrån det här, säger Thomas Pettersson.

Han tror att gåtorna kring Stig Engström är så fascinerande att det kommer att skrivas inte bara artiklar utan också romaner och pjäser om honom. Tv- och filmrättigheterna är redan sålda. 

Mattias Göransson slutförde efter journalistens Hannes Råstams död 2012 arbetet med dennes kriminalklassiska bok ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare”. Han berättar att Thomas Pettersson kom till honom med sitt Palmeuppslag precis i rätt läge, just när han avslutat arbetet med Råstams bok.

”Självklart att polisen kan sjabbla”

– Väldigt många skulle tyckt att idén kändes osannolik. Men för mig som grottat ned mig i Quickutredningen var den helt självklar. Kan polisen sjabbla bort det enorma rättsfallet med seriemördaren kan de så klart sjabbla bort Palmeutredningen också, säger Mattias Göransson.

Värmlänningen Thomas Pettersson började sitt yrkesliv som telearbetare. Därefter blev han högstadie- och gymnasielärare i historia och samhällskunskap i Göteborg. Och 1997 ledde hans stora samhällsintresse till att han omskolade sig till journalist.

Sedan dess har han haft två långvariga uppdrag som redaktör för tidskrifterna Kommunal Ekonomi och Kommunal Pension. De stabila uppdragen möjliggjorde hans tolv år långa forskning kring Palmemordet. 

Så dina arvoden har finansierat lösningen av Palmemordet, betydligt billigare än utredningen som kostat 600 miljoner kronor?

– Absolut, det är väldigt störande för oss som sysslar med kommunal ekonomi att det kostat så väldigt mycket pengar som vi kunde ha sparat om det gjorts rätt från början, säger Thomas Pettersson.

– Det har varit skönt att få vila nerverna i kommunal praktisk verklighet medan jag forskat om Palme. Nu lämnar jag dramatiken och återgår till att ta itu med kommunala budgetunderskott. Det är min hemmaplan, det är det jag är bra på, säger han.

Läraren som blev journalist

Thomas Pettersson, 62, bor i Göteborg och är journalist och författare. Var tidigare lärare.

Redaktör för tidningarna Kommunal Ekonomi och Kommunal Pension.

Tilldelades priset Guldspaden 2018 för sin undersökande journalistik om Skandiamannen som publicerades i magasinet Filter. Motivering: ”För att under tolv år ha grävt i försummat utredningsmaterial, intervjuat bortglömda vittnen och med nya uppgifter gjort Skandiamannen till ett viktigt spår för Palmemordsutredarna.”

Har skrivit boken ”Den osannolika mördaren” och tidigare en bok om arbetarrörelsen i Värmland och en jubileumsbok för Svenska friidrottsförbundet.


Fick Stora journalistpriset två gånger

• Mattias Göransson, 48, bor i Göteborg och är chefredaktör för magasinet Filter, som han grundade 2008.

• Startade som nöjesskribent på Expressen och fortsatte till Dagens Nyheter. Medgrundare till fotbollsmagasinet Offside år 2000.

• Belönades med Stora journalistpriset 2002 och 2012.

• Slutförde efter Hannes Råstams död arbetet med dennes bok ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare”.

• Har skrivit ungdomsromaner, reportageböcker om film och fotboll samt humoristiska böcker om relationsproblem


Stig Engström pekas ut som Palmes mördare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.